Kód pojišťovny

Nepříjemnosti na dovolené

Ilustrační obrázek

Zažívací problémy různého typu mohou pokazit vytouženou dovolenou.
Na vzniku zácpy se podílí především životní styl – nepravidelné a nezdravé stravování, nedodržování pitného režimu, stres a psychické napětí, nedostatek pohybu, ale například i genetické dispozice nebo různá onemocnění.

Statistiky uvádějí, že až 30 procent dospělých má vleklé nebo občasné poruchy vyprazdňování, ale počet bude pravděpodobně vyšší. Mnozí z nás se o tomto problému stydí mluvit, nesvěří se ani lékaři, protože nám to přijde trapné.

Zácpou označujeme nepravidelné, obtížné až bolestivé vyprazdňování stolice, které bývá spojené s bolestmi břicha, a dokonce i hlavy. Pokud „nechodíte“ denně, nemusíte mít obavy. Denní vyprazdňování vůbec není nutné ani není určujícím ukazatelem správné funkce střev. Důležitější je, že k vyprazdňování dochází pravidelně a je bezbolestivé. O zácpu se jedná při méně než třech stolicích týdně. Počet stolic je přímo značně individuální, někdo má dvě denně, jiný dvě týdně. Rozhodujícím faktorem je tedy obtížnost vyprazdňování a konzistence stolice.

Na vzniku stolice se  podílí nezdravý životní styl. Aby mohla být zácpa správně léčena, je nutné odhalit její příčinu. Krátkodobě může zácpa postihnout i jedince, kteří jí nikdy netrpěli. To se může stát v období velkého stresu, náhlé změny životosprávy, ve vyšším stadiu těhotenství nebo právě na dovolené. V těchto případech se jedná o akutní funkční zácpu, která většinou trvá jen krátce a je snadno léčitelná.
Dlouhodobější zácpa může být buď samostatnou potíží, nebo doprovodným příznakem nemoci. Mohou jí trpět pacienti s nedostatečnou funkcí štítné žlázy, s neurologickými problémy, při nádorech tlustého střeva, střevních zánětech a zánětech močových cest, při gynekologických problémech.
Takzvaná sekundární zácpa může nastat při otravě, horečce, dehydrataci, poranění míchy, nemocech pohlavní či močové soustavy a vliv na její vznik mohou mít i některé léky. Atonická zácpa je stav, kdy je svalovina střeva ochablá, střevo se málo pohybuje a je na několika místech pytlovitě rozšířené a jakoby prověšené. Zácpa spastická vzniká spíše nadměrnou střevní dráždivostí, jejíž příčinou je střevo v křeči. Oba tyto typu mohou způsobit chronickou otravu organismu a jsou příčinou vzniku dalších zdravotních obtíží.
Nejběžnější formou zácpy je tzv. habituální zácpa, kterou trpí 95 procent pacientů. Vzniká útlumem vrozeného defekačního reflexu, který se ztrácí s nedostatkem přirozených podnětů (nedostatek vlákniny, pohybu a tekutin) nebo častým potlačováním potřeby ve spěchu nebo z důvodu studu. Jedná se tedy o druh zácpy, který si pacienti sami „vypěstují“. Habituální zácpa je chronickým onemocněním, které by rozhodně nemělo být dlouhodobě léčeno projímadlem. Pokud se ze zácpy stane dlouhodobá záležitost, vzniká komplikace jako pálení žáhy, bolesti břicha nebo nadýmání. Zácpa může způsobit i závažné problémy, například výchlipky tlustého střeva neboli divertikly. Ty mohou krvácet, nebo dokonce perforovat a při jejich zanícení vzniká tzv. divertikulitida. Tuhá stolice může také způsobit značně bolestivé trhlinky v oblasti konečníku. Uškodit může i dlouhodobé užívaní projímadel, především rizikem dehydratace nebo minerálového rozvratu.

Správná životospráva

Základem je pestrá a vyvážená strava bohatá na vlákninu, jejíž denní doporučená dávka pro dospělého člověka je 30 gramů. Velké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny obsahuje psyllium, osemení jitrocele indického, které je zcela přírodní, netoxické a neodbourává enzymy ani střevní mikroflóru. Další vhodnou bylinou je fenykl obecný, který povzbuzuje střevní peristaltiku, tlumí nadýmání a bolestivé křeče v trávicím traktu. Výborná je i čekanka obecná – jak její kořen, tak i listy podporují trávení a v trávicím traktu působí protizánětlivě.

Zvyšte příjem vlákniny jak ze zeleniny (brokolice, mrkev, červená řepa, luštěniny), tak z ovoce. Může být čerstvé i sušené – výborné jsou sušené švestky a fíky. Ty ovšem musí být přes noc namočené ve vodě, jinak by zácpu způsobily.

Nadužíváním projímadel si můžete poškodit střevní sliznice a stěny a vypěstovat si laxativní návyk. To znamená, že organismus si na projímadlo zvykne natolik, že nebudete schopni vykonat potřebu bez jeho použití. Pokud se vyprazdňování ani po dvou týdnech neupraví, navštivte lékaře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.