Kód pojišťovny

Ryby nám na talíři stále chybí

Ilustrační obrázek

O prospěšnosti konzumace rybího masa není pochyb, přesto se na našich talířích objevují jen sporadicky.
Rybí maso by se dalo označit za ideální složku jídelníčku s ohledem na nutriční složku a obsah látek, které prospívají kardiovaskulárnímu, nervovému i imunitnímu systému. Přesto je u nás konzumace rybího masa mnohonásobně nižší, než kolik radí odborníci na zdravou výživu. Ročně sníme jen asi čtvrtinu doporučeného množství, tedy přibližně pět kilogramů na osobu. Za doporučené množství se doporučuje 400 gramů rybího masa rozloženého do dvou až tří porcí.

Hlavním přínosem konzumace ryb jsou kvalitní bílkoviny a zdravé tuky – omega-3-nenasycené mastné kyseliny. Naše tělo si je neumí vytvořit, a proto je musí získat z potravin. Ryby jsou dále zdrojem vitaminu D, B12, B6 a vápníku.
Vitamin D potřebujeme hlavně pro správnou činnost mozku a zdravé kosti a svaly. Tento vitamin ovlivňuje i psychiku a podporuje kvalitní spánek. Je rovněž nezbytný pro vstřebávání vápníku a fosforu a pro náš imunitní systém. Nedostatek vitaminu D je příčinou svalových bolestí, častých zlomenin a vyšší nemocnosti.
Množství vitaminu D závisí nejen na druhu ryby, ale také na její potravě a místě, odkud pochází. Nejvíce vitaminu D obsahují mořské ryby – losos, makrela či sleď. Vhodná jsou i tresčí játra. Vitaminy z řady B, které taktéž ryby obsahují, naše tělo potřebuje pro správné fungování mozku a dobrý stav kůže.

 Kombinace kvalitní bílkoviny a malého množství tuku dělá z ryb nejen velmi zdravou stravu, ale také vhodnou součást jídelníčku při snižování tělesné hmotnosti. Ryby jsou lehce stravitelné, dobře se kombinují  s různými druhy zeleniny, ale je nutné dbát na vhodnou tepelnou úpravu. Místo smažení je vhodnější grilovaná nebo pečená varianta. Výborná je ryba zapečená v troubě nebo velmi zdravá příprava v páře. Všechny postupy jsou rychlé, což je výhoda oproti jinému masu. Ryby se mohou konzumovat i za syrova (např. jako sushi), ale těhotné a kojící ženy by se měly syrovému masu vyhnout.

Omega-3-nenasycené mastné kyseliny jsou důležité především pro zdravý kardiovaskulární systém a nervovou soustavu. Podporují správné fungování mozku a u dětí mají vliv na jeho vývoj. Omega-3 označujeme za zdravý tuk s protizánětlivými účinky. Pro srdce a cévy jsou omega-3 mastné kyseliny zásadní proto, že pomáhají snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi a zlepšují krevní tlak.
Podle posledních výzkumů navíc pomáhají udržovat zdravé prostředí ve střevech a bezproblémové trávení. Dostatečné osídlení střev zdraví prospěšnými bakteriemi se promítá do celkové obranyschopnosti organismu. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou důležité i  pro celkovou regeneraci organismu a podporují dobrou psychickou kondici. Konzumací ryb dodáváte tělu prospěšné prvky, jako jsou jod, selen, zinek a vápník.
Jod podporuje správnou činnost štítné žlázy, selen je významným antioxidantem a zinek je nepostradatelný pro naši obranyschopnost a kvalitu kůže a vlasů.

Pozor při nákupu

Přestože jsou ryby prospěšnou potravinou, mohou být také zdrojem různých škodlivin, například rtuti, olova, arzenu. Velmi záleží na původu ryby a na druhu. Tilapie nilská bývá zdrojem toxinů a těžkých kovů a má nízký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin. Problematický může být i losos z chovných farem, který je často vystaven pesticidům a bakteriím. Ryba označovaná v obchodech jako chilský okoun může být riziková kvůli vysokému obsahu rtuti. Velmi vhodné jsou naopak makrela obecná, aljašský losos a treska, která pochází z Atlantského oceánu.
Při nákupu ryby se zaměřte na její oči – čerstvá ryba je má jasné, nezakalené a přirozeně vypouklé. Ryba by měla být lesklá, hladká, vlhká a pokrytá přirozeným slizem. Žábry by měly mít růžovou až červenou barvu, šedivá barva bývá známkou zkažené nebo staré ryby.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.