Kód pojišťovny

Síla hořčíku

Ilustrační obrázek

Na nedostatek hořčíku si většinou vzpomeneme po sportovním výkonu, když pocítíme křeče v lýtkách a buší nám srdce. Mírný nedostatek se projevuje podrážděností, hádavostí, napětím, úzkostlivostí, dále ranní ospalostí a únavou i po hodinách spánku, divokými sny a nočním pocením. Můžeme na sobě pozorovat třes víček (zvláště levého oka), časté bolesti hlavy, citlivost na změny počasí, závratě nebo ztrátu rovnováhy, mravenčení v končetinách. Nedostatek hořčíku způsobuje ledvinové kaménky.
Větší nedostatek má za následek nepravidelný tep, tělesnou slabost, křeče v lýtkách, třes rukou, narušení funkce ledvin a onemocnění jater.

Hořčík patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Ovlivňuje více než tři sta enzymatických reakcí, bez kterých by organismus nedokázal vytvářet energii nebo držet správný rytmus srdce.
Hořčík je důležitý pro naše svaly, zlepšuje činnost nervové soustavy, podílí se na správném přenosu nervových vzruchů a podporuje paměť. Pomáhá předcházet únavě a vyčerpání, účastní se procesu dělení buněk, posiluje kosti a zuby, udržuje rovnováhu minerálů a elektrolytů v organismu a spolupodílí se na syntéze bílkovin.
Hořčík pomáhá čelit nepříjemným situacím, utišuje pocity úzkosti a zabraňuje negativním emocím, aby škodlivě působily na náš zdravotní stav. Působí jako antidepresivum, je přírodním sedativem a navozuje klidný spánek. Pokud máte divoké sny, v noci se potíte a poté trpíte ranní únavou, může být důvodem právě nedostatek hořčíku.
Podporuje účinek inzulinu, u mužů přispívá ke správné funkci prostaty, reguluje činnost štítné žlázy a podílí se na udržení správné hladiny cholesterolu. Hořčík zmírňuje potíže při menstruaci (snižuje předmenstruační tenze). Je nezbytným minerálem pro těhotné ženy a kojící matky. U žen po přechodu zvyšuje hustotu kostní tkáně, je tedy důležitým faktorem prevence osteoporózy.

Hořčík se v těle podílí na tvorbě sloučeniny adenosintrifosfátu (ATP), klíčovém palivu při těžké fyzické práci nebo sportovním výkonu. Bez hořčíku ATP nevznikne – proto je nutné při zvýšené fyzické zátěži dodat více tohoto minerálu.

Kdy zvýšit přísun hořčíku?

Vyšší dávku hořčíku bychom měli do organismu vpravit, když jsme ve stresu: podle vědeckých studií jej organismus v takové situaci spotřebuje až dvacetkrát více. Hořčík je třeba doplnit při zvýšené fyzické námaze, pokud trpíme srdečním onemocněním nebo patříme mezi diabetiky, dáváme ve stravě přednost živočišným tukům a bílkovinám, sladkým pokrmům, výrobkům z bílé mouky, polotovarům či alkoholu nebo žijeme v silně znečištěném prostředí. Na extra dávku hořčíku y měly myslet těhotné a kojící ženy. Hořčík pomáhá zlepšit stav, když užíváme antibiotika, antikoncepční pilulky či léky proti zácpě. Předávkování hořčíku je velmi vzácné, neboť tento minerál se rychle vstřebává. Nadbytečné množství se vyloučí potem, močí a stolicí.

Zdroje hořčíku

Hořčík obsahuje především celozrnná mouka a výrobky z ní, mák, minerální vody, maso, vývar z kostí, ryby a mořští živočichové, vejce, mléko, para ořechy, pšeničné klíčky, ovesné vločky, luštěniny, zelenina (špenát, avokádo), zelené bylinky (petrželka, pažitka), neloupaná rýže, ovoce (banány, ostružiny, sušené fíky a datle), kakao, mandle.

Hořčík je narušován tepelnou úpravou, konzervováním (až o 50 %) a čištěním (oškrabáním brambor se ztratí třetina množství hořčíku). Hladinu hořčíku v těle snižují léky – antibiotika, analgetika, diuretika a antikoncepční tablety. Naopak bílkoviny (v mase, rybách a vejcích) vstřebávání hořčíku společně s vápníkem usnadňují. Také vitaminy skupiny B (zejména B1 a B6), vitamin C a D a minerály zinek a fosfor napomáhají vstřebávání. Silné dávky vápníku (při nadměrné konzumaci mléčných výrobků) nebo fosforu mohou ale způsobit sníženou schopnost vstřebávání hořčíku. Platí, že čím více dodáváme tělu vápníku, tím je také vyšší potřeba hořčíku.

Doplňky s obsahem hořčíku je možné získat v podobě prášku, tablet a tobolek. Hořčík je v nich obsažen v několika formách: magnezium citrát, magnezium glukonát, magnezium sulfát a magnezium oxid. Hořčík bývá také součástí multivitaminových směsí. Nejšetrnější účinky na zažívací trakt má magnezium glukonát, ostatní formy mohou u citlivějších osob způsobit jeho podráždění.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.