Kód pojišťovny

Voda tvoří šedesát procent našeho těla

Ilustrační obrázek

Měli bychom myslet na to, aby naše tělo nežíznilo. Nejenže se více hýbeme, ale v teplejších dnech se kvůli vyšším teplotám i více potíme. Tělo tak ztrácí tekutiny rychleji, proto bychom je měli doplňovat. Základem pitného režimu by měla být voda. Kromě velkého vedra nám v létě neprospívá ani pobyt v klimatizovaných prostorách, ve kterých se sliznice vysušují, což je další důvod, proč bychom neměli zapomínat pít.

Žízeň je jakýmsi voláním organismu o pomoc, a proto bychom měli tomuto pocitu předcházet. Zatímco hlad můžeme obelstít pitím vody, žízeň ničím neobejdeme. Dospělý člověk by měl vypít za den asi 20-40 ml tekutin na jeden kilogram hmotnosti. Voda je základní součástí vnitřního prostředí těla a její dostatek je nezbytný pro správné fungování tkání a orgánů. Doporučuje se pít v průběhu celého dne po menších dávkách. Náhlým zvýšeným přísunem tekutin totiž zbytečně zatěžujeme ledviny.

Nedostatek vody nám ubližuje

Voda je nejvhodnějším „dopravním prostředkem“ pro všechny děje, které v našem organismu probíhají. Vytváří tekuté prostředí pro veškerý metabolismus buněk. Voda přiváží buňkám kyslík a zároveň odvádí z těla zplodiny. Její nedostatek se může projevit různě. Nejsou-li vodou dobře zásobeny klouby, dochází vlivem vysychání tekutiny v kloubním vazivu k bolestem, kosti se o sebe otírají a vzniká zánět. Dehydratace se projevuje vysušenou šupinatou pokožkou. Neustále zvlhčovány by měly být i plicní sklípky – jinak dochází k častým onemocněním dýchacích cest. Nedostatek tekutin znamená „špatně okysličeno“, červené krvinky nemohou přenášet dostatek kyslíku do všech částí těla.

Pijeme-li málo vody, zvyšuje se nám krevní tlak a zátěž srdce. Při ztrátě kolem 10 % tělesné vody hrozí cévní mozková příhoda nebo infarkt myokardu, při ztrátě více než 20 % tělesné vody se člověk ocitá v ohrožení života. Pořádnou porci vody potřebuje vazivo a svaly – jen tak nám mohou pomoci udržet se zpříma. Vlivem nedostatku tekutin dochází k vysušování očí. Dokonce ani kosti se neobejdou bez vody. Nedostává-li tělo optimální přísun tekutin, začne si brát vodu právě z nich. Následkem jsou křehké kosti a osteoporóza. Ani játra a ledviny nemohou bez vody správně fungovat. Vlivem nedostatku vody dochází postupně k otravě organismu – jedním z jejích projevů je zápach z úst. Mozek dá rychle vědět o dehydrataci formou bolesti hlavy, změnou nálady, únavou, zapomnětlivostí, potížemi se soustředěním.
Tělíčko novorozence je tvořeno z 95 % vodou, v dospělosti se dá v našem těle naměřit 60 % vody, ve stáří se hladina vody snižuje na 45-55 %. V ženském těle zabírá tuková tkáň více místa než svalová hmota, a proto mají ženy v těle vody méně.

Voda v našem těle

Hospodaření s vodou má v našem těle na starosti centrum pro žízeň. To se nachází v centrální nervové soustavě (v podvěsku mozkovém). Nápomocný je tzv. antidiuretický hormon. Tento hormon pomáhá se vstřebáváním vody v ledvinách, a tím umožňuje zvýšení příjmu tekutin.
Podle odborníků musíme vypít denně tolik tekutin, kolik jí vyloučíme- tedy v průměru dva až tři litry. Větší přísun vody je nutný v horkých dnech a při zvýšené fyzické námaze.

Podle čeho poznáme, že trpíme akutním nedostatkem vody? Únavou se nám zavírají oči, jsme vyčerpaní, bolí nás hlava, máme sucho v ústech, sytější barvu moči, která je i výrazněji cítit, můžeme mít zácpu. Zrychluje se nám pulz, teplota, točí se nám hlava, mohou na nás jít mdloby.

Voda, kterou do organismu dostanete, v něm samozřejmě nezůstává. Každý den dospělý člověk vymočí polovinu toho, co vypil. Dalších téměř 40 procent vody se vyloučí plícemi – dýcháním, voda z těla odchází také stolicí. Voda nám pomáhá udržovat optimální tělesnou teplotu a prostřednictvím potu zabraňuje přehřátí organismu. Za parného dne nebo při sportu se proto z povrchu těla vypaří dva až tři litry vody. Jste-li žena a prožíváte plodné období svého života, pak vězte, že se vody zbavujete i během menstruace. Při průjmovém onemocnění můžeme ztratit až pět litrů vody za den.

Jak pít? Nemělo by to vypadat tak, že si natočíme do půllitru vodu a celý ho najednou vypijeme. Pijeme po menších dávkách. Ideální je napít se ještě předtím, než pocítíme žízeň, a to během aktivní části dne. V noci má organismus jinou, nižší spotřebu tekutin. Kdy se potřebujeme ráno více napít? Pokud spíme s otevřenými ústy v místnosti s nižší vlhkostí.

Organismus může zadržovat vodu z nejrůznějších důvodů. K porušování rovnováhy v příjmu a výdeji tekutin přispívá nejvíce nevhodná strava (s vysokým obsahem soli, bílého cukru, mouky, umělých dochucovadel). Sůl se přitom projevuje nejintenzivněji: máte-li ve stravě příliš mnoho sodíku, buňky se jej snaží zředit a při tomto procesu dokážou zvětšit svůj objem až dvacetkrát. K dalším příčinám otoků patří hormony a stres. K nadměrnému zadržování vody může dojít při užívání antikoncepce, kortikosteroidů, léků na vysoký tlak, ale také při sedavém zaměstnání , kdy dostatečně nepijeme nebo nepřijímáme dostatek draslíku. Vodu zadržují těhotné ženy, ženy v klimakteriu a před menstruací. Nadměrné množství vody v těle může způsobit mnoho problémů. K častým patří otoky končetin, spojené s pocity těžkých nohou, celulitida, zvýšené pocení. Jak se otoků zbavit? Především je třeba vyřadit ze stravy nevhodné potraviny a více se hýbat. K odvodnění jsou vhodné i některé bylinky, například kopřiva, petržel, jalovec nebo řebříček.

Není nad vodu

Základem pitného režimu by měla být voda. Ochutit se dá třeba citronem, pomerančem, mátou. Dále také voda minerální, která je vhodná právě v letních měsících, kdy se více potíme a při tom neztrácíme jen tekutiny, ale i minerální látky, jako je sodík, draslík, vápník a hořčík. Vhodné jsou i nejrůznější čaje a naředěné džusy. Právě ty mohou být zdrojem rychlé energie a hodí se třeba po sportovním výkonu. Lidé obézní a diabetici by ale měli sladké nápoje buď zcela vyloučit nebo je nahradit light nápojem. I když se v poslední době hodně diskutuje o bezpečnosti aspartamu, ze studií jasně vyplývá, že je to nejbezpečnější známé sladidlo. Light nápoji sice přijímáme energii, ale návyku na sladké, který je žádoucí regulovat, se těmito nápoji nezbavíme.

Ve vedrech bychom měli pít nealkoholické, neslazené a nepříliš studené nápoje. Vhodný je například vlažný čaj. Přestože je hlavním zdrojem hydratace organismu pitná voda, tělo tekutiny přijímá také prostřednictvím potravin, zejména ovoce a zeleniny, případně polévek. Kdo si dá v létě meloun, zavodní se velmi rychle – tříkilový meloun dodá našemu tělu dva litry tekutin. Obecně platí, že komu chutná právě ovoce a zelenina, je na tom se zavodněním lépe.
Ačkoli většina nápojů tělo hydratuje, jsou i takové, které nás dehydratují. Patří k nim alkoholické nápoje. Jako jediný zdroj tekutin také není dobré mít silný černý čaj a kávu. Účinky kofeinu na lidský organismus vědci stále zkoumají. Podle posledních výzkumů může mít konzumace kofeinu mírný močopudný účinek u lidí, kteří obvykle kofein nekonzumují pravidelně. U osob, které kofein přijímají běžně, je tento účinek zanedbatelný. I tak je ale vhodné dát si ke kávě sklenici vody.

Během odpočinku každý organismus regeneruje. A i když to na první pohled nevypadá, zároveň také pozvolna dehydratuje. Proto první, co bychom měli ihned po probuzení udělat, není nalít do sebe hrnek kávy, ale minimálně sklenici vody. Nejčastěji doporučovaným ranním nápojem je sklenka vlažné vody se šťávou z čerstvého citronu nebo ředěného pomerančového džusu. Ani čaj není od věci – pokud je ovocný. Pokud cítíte žízeň, mozek dává najevo, že by bylo dobré s pitným režimem něco udělat. Dobrým rozhodnutím není vypít naráz dva litry. Ledviny jsou za hodinu schopné zpracovat zhruba tři deci vody.
Vhodné nápoje jsou ty, které nezatíží náš organismus, známe jejich původ a složení. Kromě vody s nimi zásobujeme organismus také důležitými minerálními látkami, což je důvod, proč pijeme minerální vody. Kvalitní čaje obsahují polyfenoly, vitaminy skupiny B, vitamin C a E.
Nápoje, které obsahují oxid uhličitý a množství jednoduchých cukrů či umělých sladidel, zatěžují ledviny a organismu příliš neprospívají; mají negativní vliv na stav našich zubů, kostí, odplavují potřebné vitaminy, minerály a stopové prvky z těla ven, působí na snížení vitality a nahrávají obezitě.
Chcete si udržet ideální váhu? Výzkumy ukazují, že dáte-li si každých 30 až 40 minut jedno až dvě deci vody, začnete spalovat více kalorií. S patřičnou vodní hladinou v těle se zaradují i vaše svaly – svaly totiž tvoří ze 70 % voda.

Pití dostatečného množství vody znamená pro tělo větší přísun energie.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.