Kód pojišťovny

Za bolestí břicha můře být stres, ale i vážná nemoc

Ilustrační obrázek

Bolesti v oblasti žaludku mohou být spojené s nevolností i s pálením žáhy, ale také mohou signalizovat prasklý žaludeční vřed, ledvinovou koliku nebo zánět slepého střeva.
Břicho je dost komplikovaná oblast. Bolest zde může mít mnoho příčin. Může jít o zažívací obtíže, plynatost, menstruační bolesti, zánět slepého střeva, zánět slinivky nebo zánět močového měchýře. V horším případě může jít o příznaky rakoviny, jater, slinivky nebo žaludku. V případě úrazu či jiného akutního problému může jít o krvácení do břicha, což je životu nebezpečné, stejně jako zánět pobřišnice.

Lékaře byste měli navštívit vždy, pokud neznáte příčinu bolesti břicha, i když bolest třeba na chvíli odezní a pak se zase vrací. Obecně bolest břicha nikdy nepodceňujte. Síla bolesti a potíží nemusí nutné znamenat totéž co závažnost onemocnění.

Nevhodná životospráva

Ve většině případů souvisí bolesti žaludku s dietní chybou nebo nevhodnými stravovacími návyky a nepravidelným režimem – nevhodnou kombinací stravy, hltáním a nedostatečným rozmělněním potravy, hladověním či naopak přejídáním se, kouřením, nadměrnou konzumací kávy a alkoholu.
Je třeba se vždy zamyslet nad svou životosprávou a v případě, že obtíže trvají delší dobu nebo se stále opakují, je potřeba návštěva lékaře. Sledujte příznaky, které vás potkají, abyste dokázali popsat, jakou bolest pociťujete, kam vystřeluje, za jakých okolností bolest nastala, zda po nějakém jídle, v klidu, jestli jste v předešlých dnech neměli nějaké obtíže – například říhání, pálení žáhy nebo pocit nevolnosti.
Mnohé z těchto obtíží se projevují ve stresových situacích (rozčilení, strach, problémy). Dochází ke zvýšené tvorbě kyselých žaludečních šťáv a následnému zánětu sliznice žaludeční. Trvá-li tento stav delší dobu, může dojít až ke vzniku žaludečního vředu. Často je velmi obtížné rozlišit, zda uvedené obtíže souvisejí se žaludkem. Většinou se bolest promítá do oblasti, kde je uložen orgán v dutině břišní, ale do těchto oblastí často vystřelují bolesti z dalších orgánů. Tak se například projevuje nemocný žlučník, slinivka, játra, projevy střevní spojené se zvýšenou plynatostí, nebo záněty včetně zánětu slepého střeva, kýl břišní, dále problémy cévní, ale i srdeční – infarkt. Velmi důležité je proto co nejpřesnější určení místa bolesti.

Bolesti spojené s dietní chybou a zažíváním

Nejběžněji nás bolí žaludek v důsledku požití špatného nebo příliš tučného jídla, příliš velkého množství jídla nebo nepravidelnosti v jídle. Bolesti jsou křečovité, mohou být spojeny s nevolností, zvracením nebo nadýmáním.
Žaludek v takovém případě potřebuje odlehčit, takže si už rozhodně nedopřávejte tučná a smažená jídla. Mohou pomoci hořké byliny (pampeliška, hořec, ostropestřec, fenykl). Uleví i čaj z fenyklu a anýzu. Proti bolestem žaludku a žlučníku existují speciální čajové směsi. V lékárně vám také mohou doporučit prostředek na potlačení kyselé žaludeční sekrece (antacida), preparáty snižující plynatost.

Nadýmání vzniká po požití nadýmavých potravin. Často je provází pocit tvrdého, nafouknutého břicha a křeče. Plyny nemohou odcházet přirozenou cestou ven, hromadí se v břiše, které bolí. Proti nadýmání pomohou bylinky – máta, meduňka, odvar z kmínu a anýzu. Nezůstávejte ležet, volně choďte.
Plynatostí a nadýmáním trpí každý čtvrtý Čech. Většinou je za tím špatně sestavený jídelníček, ale může se jednat i o příznak onemocnění.
K plynatosti, nadýmání, dochází při trávení jídla poté, co se dostane do tlustého střeva. Tam ho začnou rozkládat bakterie. Právě při tomto procesu se uvolňují různé chemické látky nebo prvky – kyslík, dusík, metan, oxid uhličitý, vodík, sirovodík. Z nich obvykle v žaludku a střevech vzniknou jakési bubliny. Ty jdou z těla buď ústy, při říhání, nebo konečníkem jako flatus (prdy). Plynatostí se pak označuje stav, kdy je v trávicí trubici víc plynu, než je běžné, a člověku odchází plynů příliš mnoho a často.
Z pohledu přírodní medicíny je plynatost způsobena přejídáním, mluvením u jídla a hltáním. Každé sousto byste měli přežvýkat až padesátkrát. A s klasickou medicínou se alternativní lékaři shodují v tom, že tělo potřebuje ke správnému zažívání hodně pohybu.
Kdo má potíže s větry, měl by omezit nadýmavé potraviny – hlavně luštěniny. Jejich nadýmavé účinky se dají výrazně omezit tím, že je dlouho namáčíte ve vodě. Receptem našich babiček bylo zajídat luštěniny minimálně den starým chlebem.

Obávaný žlučník

K bolestem při žlučníkovém záchvatu dochází ve chvíli, kdy žlučové kaménky začnou dráždit stěny žlučníku nebo ucpou žlučové vývody. Potíže může vyvolat konzumace smažených a těžkých pokrmů či většího množství jídla.
Bolest je nesnesitelná, velmi silná a záchvatovitá, objevuje se v nadbřišku a vystřeluje nejčastěji do zad pod pravou lopatkou, jindy začíná ve středu břicha a vyzařuje napravo. Objevuje se půl až tři hodiny po jídle a je často doprovázená pocením, slabostí, nevolností a zvracením.
Při slabším žlučníkovém záchvatu může pomoci podání analgetik a spasmolytik (léků na utišení křečí).
K problémům se žlučníkem se většina lidí dopracuje ve středním a vyšším věku. Statistiky dokazují, že v ženské populaci je více onemocnění žlučníku než u mužů. Odhaduje se, že 10 % mužů a 20 % žen má ve věku mezi  55 a 65 lety žlučové kameny. Příčina není zcela jasná, obecně se přičítá vrozeným dispozicím, hormonálním vlivům a také životosprávě. Naopak muže více postihuje onemocnění slinivky. Oba tyto orgány ústí do hlavních žlučových cest a pak společným vývodem do dvanácterníku. Proto se stává, že žlučové kaménky mohou ucpat i vývod ze slinivky a způsobit tak v ní velmi vážný zánět.

Další onemocnění břicha

Gastroezofageální reflux se projevuje pálivou bolestí, která začíná v oblasti žaludku a vystřeluje do nadbřišku, jícnu a krku, někdy až do čelisti. Pokud vás již reflux trápí delší dobu, lékař vám předepíše léky – inhibitory protonové pumpy snižující tvorbu kyseliny v žaludku. K režimovým opatřením patří úprava stravy. Vyhněte se sladkým jídlům, alkoholu, kávě, čokoládě, česneku a kořeněným jídlům. Omezte pozdní jídlo, nejezte ve skrčené či vodorovné poloze, dávejte si menší porce jídla vícekrát denně.

Náhle vznikající krutá až nesnesitelná bolest v nadbřišku, která přechází do levé lopatky, ramene a krku, může být signálem vředové choroby žaludku. Také se mohou objevit bolesti v oblasti pravého ramene, které znemožňují dýchání. Žaludeční vřed ale nemusí vůbec bolet, může se však projevit krvácením do stolice či zvracením krve.
V případě velmi silné bolesti v břiše na nic nečekejte a jeďte rychle do nemocnice. Dlouhodobě je třeba dát pozor na užívání léků s obsahem kyseliny acetylsalicylové a nesteroidních revmatik (léků na bolesti kloubů), na ostrá jídla, ovocný džus, pikantní sýry, nadýmavou zeleninu, uzeniny a červené maso, alkohol a kouření.
Pomáhají léky snižující vylučování žaludeční kyseliny – inhibitory protonové pumpy, nedráždivá dieta (brambory, vajíčka, vejce, med, špenát, libové drůbeží maso, meruňky, broskve, avokádo). Ulevit žaludku může zelná šťáva, z bylinek má dobré účinky sléz maurský, máta peprná a heřmánek, z koření petrželka, majoránka, kmín.

Dlouhodobá bolest žaludku spojená s průjmem a nadýmáním může signalizovat Crohnovu chorobu nebo celiakii.
Podle lékařů není možné celiakii vyléčit. Pečlivým dodržováním bezlepkové diety je však reálné vyvarovat se výrazným zdravotním potížím spojeným s tímto onemocněním. Jde o chronické autoimunitní onemocnění, které se vyskytuje u geneticky predisponovaných pacientů. Autoimunitní proces vede k atrofii (vyhlazení) klků sliznice tenkého střeva a v důsledku toho dochází k poruše vstřebávání živin. Genetická predispozice se nachází asi u 20 procent populace, onemocní však jen 1 až 2 procenta celkové populace.
Často je však za celiakii mylně zaměňována alergie na pšeničnou mouku. V případě alergické reakce je důsledkem otok sliznice tenkého střeva a také mohou být přítomné celkové kožní alergické reakce, kupříkladu kopřivka. Diagnostika se opírá o výsledky testování určité skupiny imunoglobulinů (IgE). I v tomto případě se doporučuje bezlepková dieta, ale nemusí být tak přísná jako u celiakie. Záleží na souhrnu celkových projevů závislých na množství přijatého lepku.

Počáteční bolesti nastupující v okolí pupku a nadbřišku mohou signalizovat zánět slepého střeva. Poté se bolesti stěhují do pravé strany podbřišku. Akutní zánět o sobě dává vědět – postiženého bolí celá oblast břicha. Potíže provází teplota, nevolnost a zvracení.

Ledvinová kolika je doslova postrachem. Tupá bolest v zádech, boku, která vyzařuje do dolní části břicha, může provázet i ledvinovou koliku. Při ní bývá břicho rovněž bolestivě nafouklé, může se přidat nevolnost, zvyšuje se teplota. K dalším příznakům ledvinové koliky patří závratě a bolesti vystřelující do třísel. Při ledvinové kolice si sami neporadíte, je třeba vyšetření lékaře, který rozhodne o hospitalizaci v nemocnici.

Při akutním zánětu slinivky se objevuje hluboká, stálá a tupá bolest nad pupkem a vyzařuje až do zad, je spojená někdy se zvracením a pocitem nadmutí. Zánět slinivky může být smrtelně nebezpečný, a proto okamžitě volejte lékaře.

Pro zánět močového měchýře je charakteristická pálivá až svědivá bolest v podbřišku spojená s bolestivě nafouklým břichem. Často se objevuje horečka a nevolnost.
Infekce močových cest může probíhat v různých intenzitách – od nenápadného zánětu, kdy nepociťujeme velké problémy, až po nebezpečný bakteriální zánět ohrožující ledviny.
První močové infekce se mohou objevit už v dětském věku. Ve svém životě se se zánětem močových cest setká každá druhá žena, u třiceti procent dochází k recidivě, z čehož se pak u 15 procent záněty opakují často. Muže potkává toto nepříjemné onemocnění spíše ve vyšším věku.
V případě mírného zánětu aplikujte suché teplo, odpočívejte, pokuste se zmírnit křeče podáním kapek (spasmolytika). Do jisté fáze zánětu ještě pomohou volně prodejné přípravky z lékárny. Vyhněte se příliš kořeněné a solené stravě. Pokud potíže neustoupí do tří dnů nebo se zhoršují, navštivte lékaře.

Bolesti břicha zapříčiňují i gynekologické potíže. Bolesti zasahují buď oblast celého břicha, nebo jen podbřišek, k tomu vystřelují do oblasti zad. Jsou křečovité a bývají velmi silné, jsou doprovázeny nevolností a teplotou. V tomto případě je nevyhnutelné navštívit lékaře.

Překážka ve střevech se projevuje nemožností se vyprázdnit – stolice nemá kudy odejít. K počátečním potížím patří bolest v oblasti žaludku, objevují se křeče, žaludek je stažený, přidává se horečka, zrychluje se tep, může se objevit krev ve stolici a známky počínající sepse. Jde o život ohrožující stav a okamžitě vyhledejte lékaře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.