Kód pojišťovny

Abychom lépe slyšeli

Ilustrační obrázek

Sluchový aparát nás propojuje s ostatními oblastmi nervového systému. Kromě sluchu sídlí v našem uchu také rovnovážný aparát, který zajišťuje naši stabilitu. Skládá se ze tří část: ušního boltce, středního a vnitřního ucha. Pomocí sluchu vnímáme zvukové vlny vznikající rozkmitáním pevných těles.

Záněty středouší u dětí

Často se jedná o několik vzniklých potíží. Zpravidla se vyskytuje primární vrozená slabost v oblasti ledvin (podle TČM, nejedná se o nemoc, ale oslabení)a další roli hraje oslabená imunita. Děti, které trpí opakovanými záněty středního ucha, jsou většinou citlivější, bázlivé a při prochlazení to většinou odnesou zánětem středouší. Nejčastěji se u dětí vyskytují v prvních třech měsících života a mohou se přidat potíže s přijímáním potravy, spánkem a zažíváním. Zánět středního ucha se léčí klasicky antibiotiky, které zlepší probíhající zánět, ale na druhou stranu dochází k negativnímu ovlivnění imunitního systému. Záněty středního ucha se často střídají s angínami. V případě opakovaných zánětů je potřeba napravit imunitu.

Prevence zánětu středního ucha

V případě onemocnění horních cest dýchacích by děti neměly silně smrkat, protože infikovaný výtok se poté lehce může dostat do středního ucha. Odborníci přičítají souvislost s alergiemi, a proto se doporučuje vyloučit ze stravy silné alergeny- kravské mléko, nápoje cola, vajíčka, čokoláda. Mnoho dětí také trpí alergií na citrusy. Velmi škodlivý je také nadbytek cukru, který snižuje obranyschopnost organismu proti infekci.

Tinitus

Tinitus neboli zvonění v uších je velmi obtěžující problém. Má velmi intenzivní a rychlý průběh a nejčastěji vzniká ve spojení s horečkou nebo horkem nebo s akutním přetížením jater. Pokud je problém akutní, většinou velmi rychle odezní po zchlazení horkosti. U akutního stavu může pomoci chladný obklad na játra, jablečný ocet nebo citron do vody a na čelo a temeno hlavy dáme obklad z rozdrceného zelného listu. V případě chronického tinitu, je léčba daleko obtížnější. Tinitus je nejvíce slyšet v klidu, když je všude okolo ticho, a tak může bránit usnutí. Nízký tón zvuku se podobá šumění vody a je velice nepříjemný. Někdy se může přidat také bušení srdce.

Diagnostika

V případě podezření na tinitus je nezbytné podstoupit komplex vyšetření u specialisty a neurologa, aby se objasnila příčina vzniku potíží. Existuje několik typů a příčin tinitu, mezi nejčastější příčinu patří působení dlouhodobého stresu, akustické trauma, časté záněty a potíže v oblasti krční páteře nebo úraz.

Nedoslýchavost

Nedoslýchavost se často objevuje společně s ušními šelesty, točením hlavy a bolestmi zad. S věkem dochází k oslabení organismu a oslabení sluchu může často souviset s oslabením ledvin, infekcí, úrazem hlavy, v důsledku jiného onemocnění nebo po užívání některých léků.

Aurikulotrapie

Je diagnostická a léčebná metoda, při které dochází ke stimulaci ušního boltce pomocí jehly. Metoda využívá poznatků tzv. aktivních bodů. S těmito poznatky pracuje nejen klasická akupunktura, ale také i miniaturní schéma např. ucho, hlava, oko, dlaně, plosky nohou, zuby apod. Proti klasické tělové akupunktuře se na uchu žádné akupunkturní body nenacházejí a zdravé dítě je po narození na ušním boltci nemá. Po prodělané nemoci však stopy zůstávají po celý život. Akupunkturní systém ucha se vyvíjí v průběhu prvních pěti až šesti let života dítěte. Aurikuloterapie nemůže nahradit ostatní vyšetřovací metody, může být však metodou pomocnou i diagnostickou. Tato metoda se osvědčila zejména při léčbě bolestivých stavů, při léčbě návykových chorob nebo při léčbě obezity.

Nepodceňujme souvislosti

Kromě ledvin v souvislosti s ušima bychom měli vzít v úvahu také činnost a funkci jater. Zejména dlouhodobé přetížení jater vede ke vzniku blokád, jež produkují horko a oheň. V psychické rovině člověk pociťuje napětí, neklid, podrážděnost a výbuchy hněvu. Vznik ušních šelestí ovlivňuje také nedostatek energie v oblasti plic a srdce. Pak pociťujeme také bušení srdce a dušnost, což opět negativně ovlivňuje naši psychiku. Dlouhodobé potíže se šelestem v uších a nedoslýchavostí patří zcela jistě do rukou lékaře, ale současně je potřeba udělat mnoho práce v oblasti životního stylu.

Vyváženost potravin

Organismu prospěje, když se co nejvíce vyvarujeme umělých chemických látek, jak v potravinách, tak v životním prostředí. Zejména játrům prospívá odlehčená strava s dostatečným množstvím zeleniny v tepelné i syrové úpravě. Přínosný je také každodenní pohyb ve formě harmonizujícího cvičení. Odborníci také doporučují vysadit zejména nasycené tuky a nejrůznější ztužené tuky rostlinného původu. Tuky však náš organismus potřebuje, a proto bychom měli do našeho jídelníčku zařazovat kvalitní a zastudena lisované oleje. Ledvinám výrazně pomáhá vyvážená strava a především fazole. Nadměrná konzumace lilkovitých rostlin v podobě brambor, rajčat nebo lilku je pro ledviny zcela nevhodná. O tom, že bílkoviny jsou pro náš organismus nezbytné není pochyb, avšak jejich nadbytek vede k přetěžování ledvin. V organismu totiž nemáme sklad na zásobu aminokyselin, a proto se bílkoviny, které přijmeme a nevyužijeme, musí rozložit a ledvinami vyloučit. Velkým nešvarem je také večerní a noční vyjídání lednice, protože organismus je z celého dne vyčerpaný a my ho na noc zatížíme nadměrným množstvím potravy. K uzdravení vede mnoho cest, ale výraznou měrou k němu musí přispět sám nemocný.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.