Kód pojišťovny

Citlivá diagnóza

Ilustrační obrázek

Hemoroidy jsou nepříjemné a mají mnoho společného s křečovými žilami. Problém hemoroidů bývá pro většinu lidí dlouho tabu – pacienti nejčastěji navštěvují ordinaci až po nesnesitelných obtížích, nebo když mají obavy ze závažnějšího onemocnění. Včasná diagnóza a následná léčba přitom mohou pacientovy problémy výrazně zmírnit. Nabízí se několik možností léčby v závislosti na stadiu onemocnění a konkrétním pacientovi.

Odhady ukazují, že ve věku kolem 50 let se toto onemocnění vyskytuje zhruba u 25 až 30 procent žen i mužů. Hlavní příčinou vzniku hemoroidů je žilní nedostatečnost, kvůli které dochází ke zhoršenému odtoku krve ze žil konečníku. Tyto žíly se pak postupně plní žilní krví a tím je dán základ zdravotním problémům a potížím.
Hemoroidální choroba je jednou z nejrozšířenějších nemocí a trpí jí až 60 % obyvatelstva. Dříve toto onemocnění trápilo častěji ženy, dnes se poměr mezi ženami a muži stírá. Jednou z nejčastějších příčin vzniku hemoroidů je sedavý způsob života. K dalším příčinám patří častá zácpa, nebo naopak dlouhodobý průjem, těhotenství a porod, stres, potíže mohou způsobit také dráždivé kořeněné potraviny, větší množství alkoholu či nadměrná konzumace kávy. Ke vzniku hemoroidů  ovšem přispívá rovněž velká fyzická námaha, zejména zvedání břemen či sporty vedoucí ke zvyšování nitrobřišního tlaku – vzpírání, posilování s činkami, ale i cyklistika a jezdectví. Vzniku hemoroidů přispívá i obezita.

Stadia onemocnění

Jakmile se zvýší břišní tlak, cévky uvnitř řitního kanálu a později často i v okolí řitního otvoru se nalijí krví. Ta se pak zadržuje a městná, tvoří uzlíky. Vyhřezlé hemoroidy, které díky své pružnosti dokážou často narůst až do velikosti malých švestek, vyčnívají, jsou naběhlé, svědí, pálí a krvácejí. Potíže se časem mohou zhoršovat až do stadia 4, kdy hrozí komplikace v podobě zánětu či trombózy.
Onemocnění se rozvíjí postupně, někdy i řadu let. Hemoroidální uzly jsou nejprve jen nepatrně zvětšené a viditelné pouze anoskopicky, tedy při endoskopickém vyšetření konečníku. Už v této fázi ale mohou krvácet a způsobovat další potíže. Přestože laická veřejnost o této fázi mluví jako o vnitřních hemoroidech, ve skutečnosti jde jen o začátek onemocnění, které se může velmi rychle zhoršovat a vést k tomu, čemu se neodborně říká vnější hemoroidy. Ve druhé fázi dochází k jejich pomalému vyhřezávání. Zpočátku po vyhřeznutí dojde k jejich následnému zatažení, když poleví tlak na konečník. Pokud se onemocnění neléčí, přichází třetí fáze a ta je typická tím, že uzly jsou trvale mimo řitní kanál. K tomuto stavu se v průběhu času může přidat zánět, embolie a další komplikace.

Řada lidí příznaky záměrně přehlíží, i když se u nich objeví krev ve stolici nebo pociťují dyskomfort v oblasti konečníku. Krvácení z konečníku a krev ve stolici mohou být příznakem řady onemocnění – zánětu střev, nádorů. Je proto nutné přesně zjistit příčinu potíží. V současné době je nejpřesnější diagnostickou metodou kolonoskopie, tedy vyšetření tlustého střeva v celé jeho délce endoskopickým přístrojem. Jen tak je možné přesně určit, o jaké potíže jde, bez rizika, že dojde k přehlédnutí nějakého závažného nálezu v nevyšetřené části střeva.

Kdo je nejvíce ohrožen?

  • Hemoroidy jsou onemocnění, které je způsobeno sníženou kvalitou žilních stěn. Pokud trpíte na křečové žíly, máte i vyšší riziko vzniku hemoroidů.
  • U hemoroidů je dědičná dispozice. Děti rodičů, kteří na ně trpěli, mají větší riziko jejich vzniku.
  • Zácpa je rizikovým faktorem rozvoje této nemoci, protože k vyprazdňování je nutné vyvinout vyšší tlak na konečník. Čtení na WC podporuje jejich vznik kvůli většímu městnání žilní krve.

Jak zmírnit potíže?

V časném stadiu onemocnění hemoroidy může přinést úlevu několik jednoduchých opatření. Především  je třeba udržovat řitní otvor v co největším komfortu. Opláchněte se po každé stolici čistou vodou bez mýdla. Používejte zásadně toaletní papír bez parfemace – umělé vůně dokážou citlivé místo velmi podráždit. Ke zlepšení krevního oběhu pomáhají střídavé studené a teplé sedací koupele. Horká koupel může naopak potíže zhoršit. Při silnějších bolestech hemoroidů pomáhá ledování nebo studená sprcha.

Metod, jak s hemoroidy bojovat, je více. V první fázi je možné zvolit farmakologickou terapii, tedy užívání léků. V tomto případě je možná kombinace celkových a lokálních léčiv. Jejich smyslem je zpevnění žilních stěn, snížení otoku a bolesti v oblasti konečníku. Součástí léčby je samozřejmě i úprava stravy vedoucí k odstranění zácpy a zvýšení pohybu.

Další možností je chirurgická léčba. Máme k dispozici několik technik, které vedou k léčbě hemoroidů. Velmi zjednodušeně lze říci, že hemoroidy je možné podvázat, odstranit řezem, ošetřit kontrolovaným zmražením nebo naopak zničit teplem, například koagulací infračerveným světlem.
Pod celkovou anestezií se provádějí radikální výkony spočívající v odstranění postižené tkáně. V historii se hemoroidy léčily chirurgickým vyříznutím. Tato metoda má stále své místo. K novějším podobám léčby patří takzvaná Longova metoda – odstranění hemoroidálních uzlů speciálním nástrojem – staplerem, který slouží k vytětí okrouhlého pásu sliznice na vnitřní straně hemoroidálních uzlů a následnému sešití okrajů sliznice speciálními svorkami. Tak dojde ke vtažení vyhřezlé sliznice zpět, hemoroidální uzly se dostanou opět do řitního kanálu a obnoví se původní anatomické poměry. Bolesti v operovaném místě většinou nenastávají, a pokud ano, dostane pacient analgetikum. Operované místo se hojí velmi rychle. Do domácího ošetřování bývají pacienti propuštěni druhý den po operaci.

Doporučen je klidový režim a po první dobu (zhruba týden) se doporučuje podávat prostředky proti zácpě. Obvykle nenasává žádný problém při sezení, nedoporučuje se sezení na nafukovacím kruhu (mohlo by dojít k výhřezu konečníku).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.