Kód pojišťovny

Nezbytný koenzym Q10

Ilustrační obrázek

Bez koenzymu Q10 by buňky našeho těla nedokázaly přeměnit energii přijímanou z potravy na energii využitelnou naším tělem. Každá buňka v našem těle obsahuje mitochondrie, které produkují energii jako palivo pro různé buněčné aktivity. Úlohou koenzymu Q 10 je podpořit výrobu energie v buňkách. Orgány s nejvyššími požadavky (mozek, játra, srdce) obsahují mitochondrií nejvíce. Buňky jsou na koenzymu Q10 závislé.

Koenzym Q10 se rovněž nazývá ubichinon („všudypřítomný“). Pod mikroskopem bychom ubichinon viděli jako molekulu ve tvaru prstence a postranní řetězec. Čím je postranní  řetězec delší, tím vyšší je číslo koenzymu. Koenzym Q10 obsahují  lidské buňky, s nižším číslem jej obsahují buňky všech teplokrevných živočichů.

Tento velmi silný antioxidant se tvoří v játrech a nejvyšší hladiny dosahuje zhruba do věku 20-25 let. Poté jeho hladina pomalu klesá a ve čtyřiceti už je zhruba poloviční.

Nepříznivé životní vlivy, jako je například zvýšený stres, kouření a různá onemocnění, vedou k jeho dalšímu úbytku. Jak již bylo uvedeno, hladina koenzymu Q10 se snižuje s věkem.

Větší potřebu koenzymu Q10 mají ženy s vyšším rizikem vzniku kardiovaskulárních potíží nebo rakoviny a ty, jež se s těmito onemocněními léčí. Zvýšenou spotřebu mají také vegetariánky. Q10 pomáhá k zotavení srdce po infarktu a je doporučován jako prevence nežádoucích účinků léků na snížení cholesterolu. V některých zemích byl dokonce koenzym Q10 schválen jako doplňkový lék u chronického selhávání srdce. V kombinaci se selenem snižuje u seniorů kardiovaskulární úmrtnost o 54 %.

Vzhledem k nezastupitelné funkci koenzymu Q10 v dýchacím řetězci je zvýšení jeho hladiny v krvi formou doplňku stravy nezbytné také při větší fyzické aktivitě. Koenzym Q10 chrání před tvorbou krevních sraženin, snižuje vysoký krevní tlak, omezuje nepravidelnosti tepu a zmírňuje bolesti při angině pectoris. Bylo prokázáno, že ve svalovině srdce u lidí s onemocněním kardiovaskulárního systému je hladina této látky velmi nízká.

V obdobích zvýšené mozkové aktivity, například ve zkouškovém období, kdy je zvýšená mentální výkonnost vyžadována po kratší či delší dobu, může koenzym Q10 přispět k lepšímu kyslíkovému a energetickému metabolismu, aby mozek mohl optimálně fungovat.

Lidé s nízkou koncentrací koenzymu Q10 v krvi mají vyšší riziko, že onemocní rakovinou kůže. Aplikace koenzymu Q10 přímo na pokožku v kosmetických přípravcích může zmírnit její poškození faktory vnitřního i vnějšího prostředí. Jde o zvýšení tvorby energie v kožních buňkách a o posílení antioxidační ochrany.
Nedostatečná hladina koenzymu Q10 v mozku zvyšuje riziko některých onemocnění, například Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby. Tento prvek může zpomalovat průběh roztroušené sklerózy a urychluje rekonvalescenci po mozkové mrtvici; také zpomaluje stárnutí a omezuje degenerativní změny v organismu související s věkem.

Protože potřebné denní dávky lze hůře dosáhnout prostřednictvím potravy, musíme se spolehnout na potravinové doplňky. Doporučená denní dávka koenzymu Q10 je 30 – 100 mg za den. Je možné jej dostat v tabletách, tekutině či tobolkách. Asi nejvýhodnější je koenzym Q10 v tobolkách, jež obsahují tuto látku v olejové bázi, nebo nejnověji ve formě emulze, která se lépe vstřebává. Koenzym Q10 nemá žádné vedlejší účinky a není návykový. Výjimečně se může objevit žaludeční nevolnost, průjem nebo ztráta chuti k jídlu.
I když je koenzym Q10 v přírodě velmi rozšířený, není levný. Před nákupem potravinového doplňku se dobře informujte o ceně. Koenzym Q10 by měl být užíván dvakrát denně vždy při jídle, aby se zlepšilo vstřebávání. Podávání by mělo být dlouhodobé, aby se projevily pozitivní účinky. Těhotné a kojící ženy by měly být opatrné a před užíváním koenzymu se vždy poradit se svým lékařem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.