Kód pojišťovny

Ženy v nevýhodě

Ilustrační obrázek

Nafouklé břicho a pocity plynatosti dovedou potrápit, ženy jsou  v nevýhodě, k tomuto problému jsou ženy dvakrát náchylnější než muži.
Nadýmání je běžné. Většina z nás ho popisuje jako pocit plnosti, spojený s těsností v břiše a často i s fyzickým napětím. Způsobují ho plyny v trávicím traktu, které produkují střevní bakterie. Dochází k tomu, když bakterie začnou kvasit některé složky naší potravy.
Nadýmání může být způsobeno hltáním jídla nebo pití – do žaludku se při hltání dostávají bublinky vzduchu. Částečně se těchto bublinek zbavíme odříhnutím, zbývající se dostávají až do tlustého střeva, kde již bakterie pracují na rozkladu nestrávené potravy. Při tomto procesu také dochází ke vzniku plynu. Vše nakonec vyjde ve formě flatů (flatus v latině znamená vítr) neboli větrů.

Příčin nadýmání však bývá více. Velkou roli hrají výkyvy hladin ženských pohlavních hormonů, především v těhotenství, v menopauze či v rámci měsíčního cyklu v předmenstruačním období.
Nadýmání nás může potrápit, ochutnáváme-li například v exotické zemi stravu, kterou běžně nekonzumujeme. Potíže se mohou objevit i během cestování, kdy jsme nuceni dlouhou dobu sedět. Pro různé jedince mohou problematické různé složky stravy – často jde o potraviny s vysokým obsahem cukru. Některé cukry mohou rovněž živit bakterie ve střevě a tím zhoršovat nadýmání, stejně jako zácpu. Potíže způsobuje čerstvé zelí, kapusta, květák, brokolice a luštěniny. Škodit nám mohou i sycené nápoje.

Nadýmání se dá zbavit různými způsoby, rozhodně nezapomínejte na pohyb. Snažte se dodržovat pitný režim, pijte čistou neperlivou vodu a bylinkové čaje –doporučují se mátový, meduňkový nebo šalvějový. Dostatečným přísunem tekutin předejdete zácpě a případnému zahnívání potravy v tlustém střevě. Jezte střídmě a pomalu, každé sousto rozžvýkejte a vychutnejte si ho. Omezte sodík a naopak přidejte draslík – najdete ho v banánech. Při potížích pomáhá rozžvýkat několik čerstvých lístků petržele. Máte-li pocit, že se vaše potíže zhoršují při konzumaci mléčných výrobků, zkuste je pár dní vynechat, mohlo by se jednat o intoleranci laktózy.
Prostředky proti nadýmání můžete zakoupit v lékárně – mechanismus jejich účinku spočívá ve snižování povrchového napětí tenké slizové vrstvy bublinek s plynem, jejího narušení a popraskání, což vede k uvolnění plynu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.