Kód pojišťovny

Najděte si svého fyzioterapeuta

Ilustrační obrázek

Fyzioterapie je nelékařský zdravotnický obor zabývající se diagnostikou, léčbou a prevencí poruch pohybového aparátu. Patří tak mezi konzervativní metody léčby, protože se při ní nepoužívají invazivní metody. Můžeme dát šanci tělu, aby svůj stav kompenzovalo bez násilného zásahu, kterým je například operace. Samozřejmě ne vždy konzervativní postup stačí.

Fyzioterapeuti dokážou řešit problémy svalového a kosterního aparátu, poúrazové stavy, ale méně se už ví o moderních terapeutických metodách, kde působí preventivně či minimalizují příznaky osteoporózy. Dokážou léčit i neplodnost a problémy s bolestivou menstruací. V ordinaci fyzioterapeuta se můžete setkat s moderní fyzikální metodou zvanou fokusová rázová vlna, která dokáže urychlit ústup pohybových obtíží, umí také urychlovat hojení ran, jizev, popálenin či bércových vředů. Bércové vředy dokážou pacienta doslova vyřadit z běžného života, jejich léčba je dlouhodobá a provázejí ji bolesti. Po popáleninách zase vznikají jizvy, které při velkém rozsahu nepříjemně táhnou a některé jizvy dokonce ohrožují funkci vnitřních orgánů. Jednou z nejdůležitějších léčeb špatně se hojících ran je právě terapie planární rázovou vlnou. Tam, kde jiné metody selhaly, léčí a urychluje hojení na buněčné úrovni.

Dnes může pacient při pohybových problémech na začátku zajít na fyzioterapii a svůj problém řešit bez zbytečných časových prodlev (čekání na vyšetření u odborníka, dlouhé lhůty na rehabilitaci). Tito pacienti nechtějí být limitováni bolestí nebo si nemohou dovolit strávit několik týdnů až měsíců na neschopence. Proto se fyzioterapie dostává z pomyslné závěrečné části do popředí řešení pohybových problémů. Pokud pacient vyhledá fyzioterapeuta, měl by dále vyhodnocovat i další projevy  svých obtíží. Pokud bude mít podezření, že bolest dané části těla nemusí mít příčinu pouze v blokádě nebo přetížení tkání, měl by navštívit svého ošetřujícího lékaře. Dobrý fyzioterapeut ostatně sám klienta k lékaři odešle, když zjistí, že problém může být závažnější.

Jakmile se nám stane nějaký úraz, většinou si myslíme, že nejlepší je nechat to být, odpočívat a poraněnou část nezatěžovat. Ovšem pokud nezačneme včas jednat, je pak návrat ke zdravému pohybu mnohem náročnější. Včasná pomoc fyzioterapeuta naopak zkracuje léčbu zlomenin a poškozených vazů na polovinu, eliminuje riziko operace i trvalých následků. A pokud jde o bolest, dokáže vás jí zbavit do několika dnů.

Typickým zraněním, které nám může otrávit život na spoustu týdnů, je vyvrtnutý kotník, který bývá provázen pohmožděninami nebo natrženými vazy a bolestí. Pacient, který přijde na rehabilitaci po sejmutí sádry, zhruba tři až čtyři týdny po úrazu, mívá velký otok kotníku a doznívající modřiny. Tkáně jsou ztuhlé a kotník kvůli otoku málo pohyblivý. Jeho stav vyžaduje fyzioterapii pro zvýšení hybnosti kotníku, protažení Achillovy šlachy, uvolnění blokád drobných kloubů nohy, které také ztuhly vlivem fixace. Lymfatický tejp podpoří vstřebání otoku a vymizení modřin. Dále jsou vhodná cvičení pro stabilitu kloubu jako prevence proti dalšímu podvrtnutí. Pokud ovšem pacient přijde v den úrazu, terapie fokusovou rázovou vlnou urychlí okamžité hojení kotníku na buněčné úrovni, předejde se otoku a modřině nebo je minimalizuje a může se zvolit fixace ortézou nebo kineziotapem. Do jednoho až dvou týdnů je pacient schopen došlápnout a kotník zatížit. Název kineziotaping pochází z latinského kinesis (pohyb) a anglického tape (páska). Jedná se tedy o elastickou pásku, která určitým způsobem ovlivňuje pohyb. Pomocí kineziotapingu se dociťuje funkčnost svalů, šlach či kloubů, které jsou v daný moment postiženy.

Fyzioterapie vám pomůže i v případě akutní či chronické bolesti, například při blokádách páteře. S fyzioterapií se můžete bolesti zbavit do jednoho až dvou týdnů.
Fyzioterapeuta bychom měli vyhledat i v případě, kdy jsme pravidelně nesportovali. Lidé se dost často do cvičení vrhají naplno a touží po rychlých výsledcích. Pokud ale na cvičení nebyli zvyklí, mohou se ale měkké tkáně  pohybového aparátu brzy přetížit. Málokdy také udrží správnou výchozí  polohu pro cvik, zapomínají na strečink a nedokážou zapojit střed těla. Všechny tyto zlozvyky odbourává fyzioterapeutické cvičení, jehož charakter jde mnohem dál než klasická rehabilitace.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.