Kód pojišťovny

Číst dětem je důležité

Ilustrační obrázek

Pravda je, že děti, jejichž rodiče sami hodně čtou, mají ke knihám vřelejší vztah. Aby se z vašeho dítěte stal čtenář, měli byste mu jít příkladem Čtěte dětem knížky každý den – když to budete dělat, stane se to rutinou, kterou dítě bude vnímat jako normální věc. Čím víc mu budete číst a čím častěji vás uvidí s knihou, tím je vyšší pravděpodobnost, že si knihy zamiluje také.

Naučit děti, aby měly rády knížky a rády je četly, je důležité. Ani v době mobilních telefonů na tom děti s knihami nejsou tak špatně, hlavně děti mladší. Čtení knih je důležité hlavně pro emocionální rozvoj dětí. Podle odborníků existují velké rozdíly mezi dětmi, kterým rodiče četli, a těmi, kterým nečetli. Čtení v raném věku usnadňuje mluvení, stimulují se oblasti mozku, které so podílejí na kontrole chápavosti a fantazie, výrazně jsou aktivovány i ty oblasti v mozku, kde vznikají mentální obrazy (umožňují dětskou představivost). Čtení je také důležité v době, kdy děti přestávají listovat v obrázkových knihách, a přecházejí ke knihám s textem a lépe si představí, co se v něm vypráví. Děti, které čtou, jsou empatičtější než ty, které jen hrají počítačové hry.

Dětem se samozřejmě zlepšuje slovní zásoba, naučí se logicky myslet a rozvine se představivost – mnohem víc než kdyby se dívaly na televizi. Můžete se s dětmi domluvit, že je necháte, aby vám příběh vyprávěly po svém, nebo příběhu vymyslí vlastní konec.
Knihy rozvíjejí děti v jakémkoli věku, ať už je to leporelo nebo román. Na četbu pro ty úplně nejmenší jsou vhodné rýmovačky, básničky, které jsou melodické a rytmické a také kladou důraz na opakování. Podle psychologů právě monotónnost pomáhá dětem rozvíjet smysl pro jazyk a také uspává. Proto by maminky měly dětem před spaním číst. Když čtete, ukazujte dětem na obrázky, pojmenovávejte, co vidíte, když dítě začne mluvit, snažte se, aby vám samo ukázalo, co vidí na obrázku. Později nastupují knihy obrázkové, které pomáhají rozšiřovat slovní zásobu a fantazii. Starší děti mají rády příběhy, které si budete sami vymýšlet.
Jaké knihy vybírat? Nechte to na dítěti. Pokud se nespojí zájem, vyladění a psychická vyladěnost dítěte, ani sebelepší titul nezmůže nic. Předškoláci ocení klasické pohádky, starší ocení pohádky na pokračování. Vybírat byste měli podle zájmu dítěte. Má-li rádo přírodu, kupte něco o zvířatech, třeba bajky.
Malé děti mají rády knihy papírové, kde mají obrázky, a pokud neumí číst, je to zcela pochopitelné. Klasickými knihami můžeme listovat, vracet se k tomu, co nás zaujalo, nebo můžeme dětem připomenout hlavní postavy nebo zápletku děje. Starší děti už sáhnou po knize elektronické – výhodou je, že do čtečky se vejde spousta knih, můžete mít rozečteno několik knih naráz.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.