Kód pojišťovny

Zlověstný víkend

Ilustrační obrázek

Lidé dělají o víkendu mnoho věcí, které nechtějí. Chodí mezi lidi, ze kterých jsou unavení, mnohdy to vypadá tak, že si ani neužijí volné páteční odpoledne, protože jim v hlavě běží, co všechno budou muset udělat o víkendu.
Hlavně lidé ve větších městech mají pocit, že musí využít všech jeho lákadel, a tak co nejde stihnout v týdnu, zůstává na víkend. O víkendech jsou tak diáře přeplněné, místo aby zůstaly kolonky prázdné. Zatímco přes týden je často zaplní jen povinnosti, o víkendu je čas na všechno volnočasové. Je v pořádku, pokud si tyhle víkendové aktivity patřičně užíváte, dobíjíte při nich energii a dobrou náladu. Avšak ne všichni si naplánované akce užívají, protože jim v hlavě běží stres z víkendu.

Ovšem nejen zábava, ale i povinnosti, které o víkendu kupíme a dokončujeme, nám na klidu nepřidají. Sepsat si je v pátek a v neděli si odškrtávat, co vše se povedlo? Tak to si vážně neodpočinete. Jenže ani naordinovat si klid a nic nedělat není snadné. Opravdu nic nedělat a třeba jen ležet v posteli se člověku stejně nechce celý víkend, takže lidé často nevědí, co vlastně dělat, aby víkend stál za to, užili si ho a zároveň si odpočinuli.
Pro začátek je dobrý tento „pokus“ – vybrat si jeden víkend a vyškrtat z něj to, do čeho se člověku moc nechce, i když by se to třeba mělo. Může to být třeba návštěva u příbuzných, odkládaný nákup… Sledujte, co to s vámi udělá. Co třeba najednou zničehonic člověk začne dělat s chutí, nadšením a jakoby sám od sebe? Jak se po takovém víkendu cítí? Co o sobě zjistil? Experiment vám pomůže odhalit, co jste vlastně vůbec dělali, co jste dělali rádi (a to je nejdůležitější) a nic jiného stejně dělat nechcete.

Druhá varianta je vybrat si na sobotu a neděli jen jednu aktivitu. A pokud se cestou z divadla stavíte na skleničku, je to jen dobře. Nebyl to váš plán, byl to spontánní skutek, na který konečně budete mít víc času. Neříkáte si snad vždycky, když se něco milého povede, že takové akce jsou nejlepší? Jenže s naplánovanou každičkou minutou nebudete mít žádný prostor si je vychutnat. Budete totiž pospíchat za jiným, domněle kvalitním zážitkem. Můžete se snadno ochudit o jeho intenzitu, když si ho do detailu naplánujete. Nechte si prostor k improvizacím a nečekaným zážitkům.

Do plných víkendů se neženou jen aktivní lidé, co neposedí. Diáře ale zaplňují i ti, co trpí nedostatkem sebevědomí a skočí po každé příležitosti, kdy je někdo někam pozve. Třeba proto, že na akcích plných lidí touží potkat partnera. A může jít o jedince silně  introvertního ražení. Hodně toho podnikají lidé, kteří neumějí být jen sami se sebou, nebo ti, kteří jsou nešťastní v partnerském vztahu a než zůstat doma s protějškem – to raději utéct ven. Paradoxně se naditými víkendy pyšní i manažeři, kterým šrotující mozek nedovolí na dva dny vypnout, proto jim vyhovuje to, co znají z práce.

Pokud vás sociální sítě tlačí k pocitu věčného nestíhání a strachu, že vám něco uniká, zasáhl vás syndrom FOMO. Kvůli němu můžete sklouznout k tomu, že budete stále klikat, co dělají ve volném čase ostatní, až vám na opravdové prožitky nezbyde žádný čas.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.