Kód pojišťovny

Doplňky obsahující vitamín C a E nesnižují riziko rakoviny

Ilustrační obrázek

Podle nové studie užívání vitaminový doplňků, obsahující vitamín C a vitamín E, nesnižuje riziko rakoviny. Tato nová studie byla vypracována Physicians´ Health Study II, která nedávno prokázala, že ani užívání vitamínu C, ani doplňování vitamínu E nesnižují riziko infarktu nebo mrtvice. Výše zmíněná studie byla prezentována na Mezinárodním kongresu pro prevenci vzniku rakoviny ve Washingtonu D.C., pořádanou Americkou asociaci pro výzkum rakoviny (AACR). S informací přišel server WebMD.

Studie potravinových doplňků

Studie zkoumala 14 600 mužů - lékařů, starších 50 let žijících ve Spojených státech.

Některým lékařům bylo stanoveno, aby užívali obden 400 mezinárodních jednotek (IU) vitamínu E. Další skupina měla užívat každý den 500 miligramů vitamínu C. A třetí skupině bylo podáváno jen placebo.

Mezi těmito muži trpělo 1 929 osob rakovinou, z toho 1 013 osob rakovinou prostaty. Počet lékařů, kteří trpěli rakovinným onemocněním, bylo v každé skupině stejný počet.

„Po deseti letech užívání těchto potravinových doplňků, nebyl prokázáno žádný vliv vitamínu C nebo vitamínu E na vznik rakoviny," říká Howard Sesso, doktor přírodních věd.

„Zároveň se neprokázalo, že by užívání některého z výše uvedených vitamínů mělo na zdraví negativní vliv," dodává doktor Sesso, profesor medicíny na Birghamské univerzitě a lékař z Ženské nemocnice v Bostonu.

Tyto výsledky se ovšem vztahují jen k vitamínovým doplňkům, ne k látkám obsažených ve stravě.

„Dodávání vitamínů prostřednictvím potravinových doplňků není tak prospěšné, jako jejich získávání prostřednictvím vyvážené stravy,"říká doktor J. Michael Gaziano, profesor medicíny na Brighamské univerzitě a lékař v nemocnici v Bostonu, který tuto studii zpracovával spolu s doktorem Sessem.

Reakce farmaceutického průmyslu

„Studie byla dobře zpracována, ovšem má své mezery," říká Andrew Shao, vicepresident pro vědecké a regulační záležitosti v Radě pro zodpovědnou výživu, obchodní skupinu pro doplňky stravy.

Shao poukazuje na to, že lékaři byli pravděpodobně velmi zdraví už na začátku výzkumu  a studie započala v době, kdy se těšili na svůj věk dobrému zdraví.

Studie se nezabývá otázkou, zda například rozdílné dávky potravinových doplňků nebo zahájení užívání suplementů v dřívějším věku, může být účinnější.

Mimo to, životní styl - vyvážená strava, pohyb a další návyky - jsou zcela jistě účinnější než užívání jednoho nebo dvou potravinových doplňků," říká Shao.

„Důležitý je celkový zdravotní stav člověka,"dodává Shao. „Nemůžeme čekat, že několik potravinových doplňků bude mít zázračný efekt,"říká.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.