Kód pojišťovny

Ženy podléhají měsíčnímu cyklu

Ilustrační obrázek

Měsíční cyklus – biologický děj, kterému všichni vděčíme za to, že „jsme“, potrápí nejednu ženu. Trvá od první menstruace, jež přichází během dospívání, až do té poslední, v období přechodu.

Reprodukční období ženy trvá zhruba od jejích 14 do 45 let. Menstruační cyklus prostě k ženě patří; trvá přibližně 28 dnů a samo krvácení pak 3 až 7 dní, délka trvání je velmi individuální. Některé ženy mají cyklus jednou za 28 dní, jiné třeba i 40denní. Podle odborníků není tak důležité, jak dlouho menstruujete, ale jestli krvácíte pravidelně. Jen málokterá žena ale mívá menstruaci  zcela bez problémů, k nimž nejčastěji patří bolesti v podbřišku, průjem, nadýmání, častější močení, pocení či tvoření akné. A mnoho žen je také v tomto období emočně labilnějších, ženy bývají plačtivé, podrážděné, nervózní a podobně.

Menstruační cyklus zdravé ženy můžeme rozdělit do čtyř fází, přičemž žádná z nich se nemůže vynechat. V první nastává krvácení, při němž se děloha zbavuje své výstelky (sliznice, která se nevyužila pro zahnízdění vajíčka, se trhá a odchází ven). Krvácení trvá zhruba pět dní, během nichž odchází  50-80 ml krve. Během druhé fáze začne podvěsek mozkový (hypofýza) tvořit hormony, které se podílejí na tvorbě dalších hormonů ve vaječnících. Ty působí na dělohu, kde se začíná tvořit nová výstelka – sliznice, aby přijala nové oplodněné vajíčko, které začíná dozrávat ve folikulu (váčku). Uvnitř folikulu je vajíčko obklopeno tekutinou, jejíž množství se každou hodinou zvyšuje; stěna folikulu se tak stále ztenčuje, nakonec tlak nevydrží a praskne. Jeden cyklus se obvykle rovná jedno vajíčko, a tudíž jeden folikul. Strany se přitom střídají – proto nás bolí jeden měsíc více vlevo a druhý měsíc na pravé straně břicha. Jakmile folikul praskne, vajíčko se vydá na svou cestu do dutiny břišní směrem k vejcovodu – dochází k ovulaci. Uvolněné vajíčko pak putuje vejcovodem do dělohy. Pokud během cesty nebylo oplozeno, samo zaniká.
Ve čtvrté fázi se děloha „nachystala“ a spustila produkci látek určených k výživě vajíčka a zárodku. Zárodek se nevytvořil, vajíčko zaniklo, sliznice dělohy „uklízí“, odlučuje připravenou sliznici a žena začíná menstruovat. Krev, která odchází, se nesráží, neobsahuje totiž protisrážlivé látky. Kdyby k oplodnění vajíčka při cestě vejcovodem došlo, sliznice dělohy by zůstala „nachystaná“, zárodek by se do ní zanořil a těhotenství by začalo. Další menstruace pak přijde (většinou) až po ukončení laktace.

Ženské hormony

Hlavní ženské pohlavní hormony jdou dva: estrogeny a gestageny. Účinkují v orgánech, jež mají spojitost s reprodukcí, a v nich podporují růst buněk. V první fázi menstruačního cyklu jsou to estrogeny, co způsobuje nárůst děložní sliznice. Ve druhé polovině cyklu přebírá vládu gestagen progesteron. Ten je produkován tzv. žlutým tělískem ve vaječníku ve druhé polovině menstruačního cyklu a způsobuje změny v děložní sliznici, které umožní přijetí oplodněného vajíčka.

Jiný hormon, jenž proměnlivě putuje v ženském těle, se nazývá prolaktin. Do krevního oběhu je uvolňován z podvěsku mozkového – hypofýzy. Jeho vylučování probíhá ve 24hodinovém rytmu, nejvíce okolo půlnoci. Právě zvýšená hladina prolaktinu mimo těhotenství je častou příčinou poruch menstruačního cyklu a ženské neplodnosti. Označení a význam prolaktinu se dá odvodit z jeho názvu – způsobuje změny v prsní žláze, jež posléze vedou k produkci mléka pro kojení. Dalším hormonem je FSH (hormon stimulující folikuly), produkovaný v hypofýze. Podporuje zrání folikulů ve vaječnících a tím zajišťuje uvolňování vajíček (ovulaci). Rovněž podporuje tvorbu hlavních ženských hormonů (estrogenu a gestagenu). V hypofýze vzniká i další důležitý hormon – luteinizační hormon (LH). Je rovněž nutný k tvorbě estrogenů a gestagenů a k vyvolávání ovulace.

V časopise Medicine and Science in Sport and Exercise byl zveřejněn výzkum potvrzující souvislost svalového reflexu („vykopnutí nohy“, jež se provádí pomocí lékařského kladívka) s ovulací. Tento reflex funguje mnohem méně těsně předtím, než začne ovulace. V krvi je totiž právě vysoká hladina estrogenu, což způsobuje rozvolnění kloubních spojení nebo změní způsob, jakým nervy odpovídají na okolní prostředí. Tyto změny mohou pomoci vysvětlit, proč mají ženy problémy se sportovními úrazy až desetkrát častěji než muži a proč se více těchto poranění objevuje během první poloviny jejich cyklu. Lékaři jsou teprve na počátku porozumění těmto mechanismům, zatím pouze nedoporučují provádět protahovací cviky a intenzivně sportovat v části cyklu, kdy hladina estrogenu stoupá. Lze tak předejít některým úrazům.

Menstruace a cukrovka

Průběh menstruačního cyklu se může zkomplikovat u některých diabetiček. Kompenzace inzulinem bývá náhle nepravidelná a může se stát, že není dostatečná, především v určitých fázích cyklu. Zhoršení kompenzace vyžaduje vyšší spotřebu inzulinu. Může se projevit především v druhé polovině cyklu, převážně vlivem hormonu progesteronu, jehož působení v oblasti látkové výměny lze označit za protiinzulinové. Diabetičky 1. a 2. typu také častěji trpí poruchami menstruačního cyklu (včetně pozdního nástupu menstruace, delších cyklů a většího počtu cyklů bez ovulace), pravidelnost cyklu však lze významně ovlivnit kompenzací diabetu.

Bolestivé trápení

Asi 40-60 % žen prožívá menstruaci jako velmi bolestivou (dysmenorea), a 5-10 % z nich dokonce musí vyhledat lékařskou pomoc. Léčba je vždy nutná tam, kde stav ženu handicapuje, tedy když ji vyřazuje ze školy či zaměstnání. Nejrozšířenější léčbou je dnes nasazení hormonální antikoncepce. Z mnoha kontraceptiv má na silné bolesti vliv zejména preparát s gestagenem, z nitroděložních tělísek je to pak nitroděložní systém s dienogestem, ostatní tělíska mohou intenzitu krvácení zesilovat. Kromě zlikvidování bolesti mají hormonální léky i další příznivé účinky na menstruační cyklus. Pokud žena nechce nebo nemůže hormony užívat, další metodou jsou analgetika, ideálně ve formě čípků. Je možné také užívat spasmolytika nebo obojí kombinovat. Příznivě působí teplo a klid a léčbu analgetiky je zapotřebí zahájit včas, ideálně ještě před nástupem obtíží nebo hned po jejich objevení. Analgetický účinek je pak rychlejší a efektivnější.

Předpokládá se, že bolestivá menstruace se váže na ovulační cykly, u neovulačních cyklů se vyskytuje zřídka. Tuhle dysmenoreu nazýváme primární či funkční: znamená to, že u ní není žádný patologický nález na vnitřních orgánech. Druhou formou je sekundární (čili organická) dysmenorea, jejíž nejčastější příčinou je pánevní endometrióza či myomatóza. Organické příčiny bolestí a silného krvácení mají své řešení v chirurgickém zákroku.

Menstruace bývá provázena zvýšenou bolestivostí především v zimním období. Krvácení je během chladných měsíců hustší, perioda trvá déle než obvykle a je provázena pocity kontinuální bolesti různé intenzity. Ženy se během chladného období mohou setkat s přerušením menstruačního cyklu (amenoreou) v různé intenzitě. Příčin je více, v zimě je amenorea nejčastějším důsledkem onemocnění – vlivem horečky a snížené imunity se může celý cyklus zpozdit. Někdy amenorea následuje po zvýšeném fyzickém výkonu při zimním sportování. V zimě bývají horší i subjektivní projevy psychických či fyzických obtíží před počátkem menstruace – na vině je zde mimo jiné i úbytek denního světla.

Jak zvládnout bolestivý průběh

Teplo a klid pomáhá mírnit bolesti. Máte-li možnost, připravte si horkou koupel, která pomůže zmírnit stažené svaly v děloze, nebo si dejte na břicho termofor. Do koupele pak přidejte několik kapek šalvěje, levandule, heřmánku a geránia. Zaručeně se vám uleví. Místo koupele je v době menstruace vhodnější sprcha, ale záleží jen na vás.

Na uvolnění podbřišku jsou vhodné bergamot, anýz, jasmín, levandule, meduňka, majoránka, jalovec a rozmarýn. Při poruchách cyklu vyzkoušejte cypřiš, který reguluje průchod krve k cévám. Prospěšný je i kontryhel obecný, konkrétně jeho nať a listy – kontryhelový čaj snižuje bolestivost a zmírňuje nadměrné krvácení. Při dlouhodobém a pravidelném užívání dokáže dokonce upravit nepravidelnost menstruačního cyklu. V období klimakteria pomáhá mírnit nepříjemné příznaky. U této bylinky nejsou známy žádné nežádoucí účinky, ani při jeho dlouhodobém užívání.

Během menstruace je doporučován vyšší příjem některých látek, například vitaminu E, známého antioxidantu a vitaminu plodnosti, který dokáže zmírnit premenstruační syndrom i menstruační potíže. Několik nezávislých studií ukázalo, že dívky a mladé ženy, které v období před začátkem menstruace přijímají více vitaminu E ve své stravě, mají mírnější a kratší průběh menstruace. Podle odborníků stojí za pozitivním účinkem tohoto vitaminu zpomalení tvorby hormonů prostaglandinů, jež ovlivňují průběh menstruace. Pomoc přináší rovněž hořčík. Jeho nedostatek způsobuje svalové křeče. V přirozené podobě se nachází v minerálkách, čokoládě, banánech či tmavé listové zelenině.

Masírováním břicha si ulevíte od bolesti. Masážní směs vyrobíte následujícím způsobem: do 50 ml základního nosného oleje (třeba mandlového nebo slunečnicového) přidejte ve stejném množství bergamot, šalvěj, cypřiš a levanduli (ne více než pět kapek od každého éterického oleje). Směsí pak masírujte břicho ve směru hodinových ručiček alespoň dvakrát denně.
Možná se budete divit, ale i když je vám špatně, fyzická aktivita v přiměřené míře dá zapomenout na bolest, a dokonce ji minimalizovat. Jakýkoli pohyb povzbuzuje produkci prostagladinu, a zvyšuje tak uvolňování endorfinů, které tlumí bolest.

Nejsem hysterka, mám PMS

Premenstruační syndrom je pro každého v blízkém okolí, zvláště muže, nepochopitelný. Podle statistik nám PMS dokáže otrávit v průměru až osm let života. Některé ženy znají PMS už z doby dospívání nebo z let před dosažením třicítky, často se ale potíže objeví později – po třicátém roce věku, nebo dokonce až s blížící se perimenopauzou, kolem čtyřicítky. Často také zaskočí ženy, které po nějaké době užívání vysadí hormonální antikoncepci – například když chtějí otěhotnět nebo se z jiných důvodů rozhodnou hormony už neužívat. Pokud tedy na sobě příznaky PMS zpozorujete, i když jste je dříve neznala, není to nic divného.

PMS trpí nejvíc ženy, které jsou v plodném věku a dosud nerodily, nebo ženy, jež měly v mládí jedno dítě a ve středním věku si netroufnou na další. Těch je však podstatně méně. PMS nás může potrápit v každém věku, ale vždy je to spojeno s konfliktem mezi plánovaným rodičovstvím, zodpovědným životem a biologickým reprodukčním pudem.

Mezi  typické příznaky PMS patří napětí a úzkost, depresivní nálady s výbuchy pláče, výkyvy nálad a podrážděnost či vztek; dále změny chutí, problémy s usínáním a soustředěním. Z fyzických příznaků vás může potrápit bolest kloubů a svalů, únava, zadržování tekutin vedoucí ke zvýšení váhy, nadýmání, napětí v prsou, akné, zácpa nebo průjem.

Jako svépomoc při problémech při PMS je vhodné doplnit magnézium s pyridoxinem, tedy vitaminem B6, omezit příjem kofeinu, alkoholu, snížit příjem nasycených mastných kyselin, tedy jíst více ryb a zeleniny a méně tučného masa. Je možné i využít doplňky stravy s mateří kašičkou, pylem a fytoestrogeny.

Výsledky studie, kterou zveřejnili v American Journal og Epidemiology, ukazují, že ženy, jež přijímaly ve stravě vyšší dávku železa, měly až o 30 % méně potíží s PMS oproti ženám s nižším příjmem tohoto minerálu. Spojitost dává smysl, jakmile pochopíte, jakou roli má železo v lidském organismu. Tento minerál hraje významnou roli v produkci serotoninu a právě nízká hladina tohoto hormonu je zodpovědná za emocionální a fyzické příznaky spojované s PMS. Ženy ztrácejí velké množství železa právě během menstruace. Splnit limit doporučené denní dávky je přitom velmi snadné – k příjmu denní dávky železa stačí každý den hrst čočky, špenátu, obohacených cereálií nebo porce hovězího steaku. A k tomu pokud možno i potraviny bohaté na vitamin C.

Žena se také musí naučit pracovat s psychikou. Běžné totiž je například to, že ženy v období PMS řeší přibývání na váze: kvůli zadržování vody naberou nějaké to kilo, snaží se ho zbavit dietou, což je ale hlavně u drastičtějších hubnoucích postupů zdroj nemalého stresu, pocitu deprese a úzkosti. Ty mohou některé ženy řešit nárazovým přejídáním, což opět jejich stres zhoršuje. Spíše než váhu si ženy s PMS musí hlídat životní styl.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.