Kód pojišťovny

Pozor na parazity

Ilustrační obrázek

Paraziti jsou organismy, které přežívají v tělech hostitelů a co se týká jejich přežití jsou na nich plně závislí. Člověk a zvířat jsou napadáni celou řadou parazitů. Velikost parazitů je velice rozdílná, pohybují se od několika milimetrů až po několik metrů (nap. tasemnice). Paraziti poškozují své hostitele různými způsoby.

Klimatická pásma

V těch zemích, které se nacházejí v mírném klimatickém pásu se nevyskytuje takové množství parazitů jako jinde ve světě, především v horkém podnebí. Mezi nejčastěji se vyskytující parazity patří roupy, kteří žijí v tlustém střevě . V noci ve spánku vylézají konečníkem ven a kladou vajíčka v okolí řitního otvoru, což vyvolává velmi intenzivní svědění. Mezi nejčastěji ohroženou skupinu patří děti. Mezi poměrně často se vyskytující parazity patří také blechy a vši a také různí roztoči. Od ostatních parazitů se liší tím, že žijí mimo tělo hostitele a živí se výhradně jejich krví.

Ze života parazitů

Paraziti zcela přizpůsobují svůj životní styl svým hostitelům. Jsou schopni překonat jejich obranné mechanismy, takže možnosti tělesné obrany jsou proti nim do značné míry omezené. Paraziti jsou také nesmírně hladoví a například každý měchovec spotřebuje za jediný den osmtisíckrát více lidské krve, než sám váží. Důvodem této žravosti je skutečnost, že paraziti zpravidla produkují ohromné množství vajíček nebo larev, aby zajistili vlastní reprodukci a možnost nákazy dalších hostitelů.

Škrkavky

Patří mezi nejvíce rozšířené parazitární červy, kdy ročně se jimi na celém světě infikuje asi jedna miliarda lidí. Žije v tenkém střevě a člověk se nakazí konzumací kontaminovaného jídla, znečištěnými výkaly infikované osoby. Paraziti, kteří žijí v krevním oběhu nebo ve tkáních hostitele, jsou obyčejně závislí na přenosu uskutečňovaném prostřednictvím komárů nebo jiného bodavého hmyzu. Larvy nebo jiná reprodukční stadia těchto parazitů mají mikroskopickou velikost, a lze proto dosáhnout toho, aby se hmyz při každém bodnutí infikoval a přenášel nákazu dál.

Šíření parazitů

Vajíčka, cysty nebo larvy mnoha parazitů se nacházejí ve stolici hostitelů – lidí nebo zvířat. V některých zemích jsou lidské výkaly dosud důležitým hnojivem a rozvážejí se na pole, jinde jsou prostě kapacitně nedostatečné čistírny odpadních vod. Z výkalů mohou vajíčka přímo šířit mouchy a švábi.K šíření nákazy  může dojí  mouchami a šváby, popřípadě nečistýma rukama. Nehygienickým nakládáním s výkaly se snadno znečistí studny a vodní toky, k jejich kontaminaci mohou také přispět i nedostatečně fungující čistírny odpadních vod.

Znečištěná půda

Půda, která je znečištěná stolicí slouží často jako úkryt pro larvy, které pak mohou do organismu dalšího hostitele proniknout kůží bosé nohy. Výkaly také mohou obsahovat vajíčka nebo cysty, které nakazí druhotné hostitele, jako jsou například prasata nebo hovězí dobytek. Tímto způsobem se například šíří tasemnice.

Kontaminace masa

Kontaminace masa může být masivní – v jediném gramu vepřového masa může být až jeden milión larev parazita svalovce. Dokonce i velmi malé množství takto nakaženého masa může být nebezpečné. K likvidaci parazita je nezbytné důkladné provaření masa.

Přenos hmyzem

Hmyz patří mezi časté přenašeče nemocí. Hmyz se obvykle nakazí sáním krve nemocného hostitele, paraziti se v něm pak pomnoží a jsou schopni nakazit při dalším kousnutí nebo bodnutí dalšího zdravého člověka. Jedinou možností, jak se zbavit šíření nákazy, je boj proti hmyzím přenašečům. Zahrnuje ničení hmyzích vajíček, vysušování bažin a používání insekticidních prostředků.

Účinky parazitů

Velmi často se stává, že poškození, která jsou vyvolána parazity se neprojeví hned, ale někdy to trvá poměrně dlouhou dobu. Nákazu škrkavkami nebo tasemnicí, které žijí ve střevech a živí se částečně natravenou potravou, leckdy člověk ani nezjistí, ale v chudších zemích  s nedostatečnou  úrovní výživy jsou tito paraziti významným faktorem, které přispívají k rozvoji podvýživy.

Léčba

Téměř všechny nemoci, které jsou vyvolán parazity lze léčit a v mnoha případech je léčba celkem jednoduchá. U jistého počtu parazitárních onemocnění, může parazit působit v organismu hostitele dlouhé roky  a léčba může přijít pozdě, protože může dojít k nezvratnému poškození tkání. Příkladem může být například poškození jater při schiozostomiáze nebo deformace a otoky končetin při elefantiáze. Léčba za pomocí léků není vždy řešením.

V každém případě je nezbytné klást důraz na prevenci a hygienu.

Hygienická opatření

Dodržování osobní čistoty je nesmírně důležité, protože mnoho parazitů se přenáší znečištěnýma rukama nebo kontaminovanou vodou. Při návštěvě tropických oblastí bychom měli věnovat pozornost místním nákazám a dodržovat doporučení místních zdravotnických a hygienických orgánů. Je velmi důležité pít pouze balenou vodu nebo vodu ze zajištěných zdrojů.

Je nezbytné vyvarovat se těch potravin, které neprošly tepelnou úpravou. Také bychom neměli konzumovat žádné ovoce na tržištích a podobně. Měli bychom se chránit před útoky hmyzu a přijmout opatření proti bodnutím komáry nebo jinými hmyzími útočníky. Mnozí paraziti se spolehlivě ničí vařením. Tasemnice se šíří pouze nedovařeným masem, tatarskými bifteky apod. larvy přitom umírají při teplotě okolo 55°C.

Trematody – motolice

Mezi nejrozšířenější nemoce, které jsou vyvolány těmito parazity patří například schizostomiáza. Egyptská forma této nemoci napadá močový měchýř. Zde přežívají dospělé formy parazita, produkují vajíčka a vyvolávají zánět. Další formy schizostomiázy infikují střevo. Vajíčka se pak vylučují stolicí a líhnou se z nich larvy, které jako mezihostitelé potřebují vodní plže. Jaterní motolice je obtížným parazitem, který vyvolává onemocnění. Rozšířená je zejména v jihovýchodní Asii.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.