Kód pojišťovny

Masáž s cílem ovlivnit lymfatické cesty

Ilustrační obrázek

Jedná se o speciální hmatovou techniku, která ovlivňuje lymfatický systém. Lymfatický systém spolu s krevním oběhem jsou dva oběhové systémy existující vedle sebe. Lymfatický systém však nemá svůj pohon. V lymfatických cévách se nachází čirá tekutina, která se nazývá míza a pohybuje se kontrakcí kosterních svalů.

Příčiny nedostatečného odvádění lymfy

Mezi nejčastější příčiny nedostatečného odvádění lymfy a nahromadění škodlivých látek ve tkáních a kloubech patří absence pohybu, svalová ochablost a ochablost podkožních tkán. Lymfatické cévy jsou ve většině orgánů těla a slouží k odvodu škodlivých látek, které nahromaděním vytvářejí otoky. K filtrování lymfy dochází v lymfatických uzlinách, kde také probíhá řada imunitních dějů, tvorba protilátek a ničení choroboplodných zárodků, toxinů a bakterií.

Co je to edém?

Slovo „edém“ pochází z řeckého „oidao“, což znamená otékat nebo natékat. Na pohled se jedná o viditelné a hmatatelné zduření části těla, které je podmíněno nahromaděním volné tekutiny. Cílem speciální hmatové techniky manuální lymfodrenáže je zejména podpora odtoku lymfy ze tkání. Technika by v žádném případě neměla způsobovat bolest a prokrvení, nejedná se reflexní ani sportovní masáž.

Jaké jsou kontraindikace při ošetření?

Rozhodně bychom neměli masírovat akutní žilní onemocnění s trombózou nebo zánětem, dále nemasírujeme v době těhotenství, nejasných bolestech břicha, při menstruaci nebo spastické zácpě., při akutních infekčních onemocněních, hnisavých ranách, onkologických onemocněních a těžkých srdečních onemocněních.

Četnost ošetření

Aby se lymfatický systém nastartoval, doporučuje se kůra s deseti ošetřeními zpravidla jednou za týden. Efektivita se projeví asi po třech až čtyřech lymfatických ošetřeních.

Velmi důležitý je také přístup k vlastnímu zdraví, na věku, tělesné hmotnosti a životnímu stylu. Aby bylo dosaženo optimálních výsledků, je nutné, aby masáž byla prováděna pravidelně. Poté se doporučuje udržovací režim minimálně jednou měsíčně, popř. po půl roce kůru zopakovat.

Jaké jsou nejčastější indikace?

Tato hmatová technika se doporučuje zejména jako prevence a při těchto stavech:

  • preventivní ošetření u osob, které mají sedavé zaměstnání nebo musí dlouhodobě stát,

  • snížení stavů otoků zejména na kotnících nebo v oblasti břicha

  • prevence v rámci celulitidy, zmenšení objemu stehen a břicha,

  • rychlejší nástup regenerace,

  • porucha látkové výměny v oblasti kloubů (dna, artróza)

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.