Kód pojišťovny

Ženské potíže

Ilustrační obrázek

Patříte mezi ženy, které si musí téměř pravidelně každý měsíc vyslechnout narážky a vtipy na hysterické nálady ve „vašich“ dnech? Nerozčilujte se, nesmutněte, ten, kdo tyto emocionální zmatky nezažil, to nepochopí.

Téměř 75% žen trpí takzvaným premenstruačním syndromem (PMS), někdy nazývaným premenstruační tenze. Bolest hlavy, napětí v prsou, nervozita, napětí, výbušnost, prudké změny nálad, neschopnost soustředění, snížený zájem o sex, zvýšená chuť k jídlu a zákonité přibývání na váze. To jsou obvyklé projevy PMS, kterým u nás trpí zhruba polovina žen v plodném věku. Často se přidružují bolesti v kříži a zádech, pocit celkové plnosti, otoky rukou a nohou (zejména kotníky) a zhoršení kvality kůže. Obtíže se objevují přibližně týden před počátkem menstruace, s prvními hodinami menstruace zázračně mizí.

Přesná příčina PMS není známa. Proto také není k mání cílený lék, který by jednoznačně zabral vždy všem a na všechny potíže. Jako jedna z příčin se uvádí kolísání hormonálních hladin, estrogenu a progesteronu v průběhu menstruačního cyklu. Změna v rovnováze ženských hormonů během menstruačního cyklu způsobuje zadržování soli a vody v organismu. Narušit rovnováhu hormonů a vést k jejich deficitu může i nedostatek esenciálních mastných kyselin, např. kyseliny linolové. Další příčinou potíží může být i nedostatek vitaminu B6, o kterém je známo, že menstruační cyklus reguluje.

Postižené ženy nemívají všechny příznaky PMS, míra obtíží kolísá od drobných nepříjemností až do skutečného utrpení. Některé ženy projdou toto období jen se zvládnutelnými pocity napětí či nervozity, jiné mívají takové fyzické a psychické potíže, že jsou zcela vyřazeny z normálního života – prožívají stavy na omdlení, nemohou se soustředit, pracovat.
Pro jedny mají určitou výhodu a druhé trpí? Dispozice k nepříjemnému prožívání tohoto období jsou do jisté míry dány geneticky, dále tím, jak žena vnímá vlastní tělo, jak cítí bolest, v jakém psychickém rozpoložení. Častěji si na tyto potíže stěžují ženy, které jsou v zaměstnání vystaveny vysokému psychickému náporu.

Většina žen mívá nejsilnější obtíže před začátkem pohlavního života. Další zmírnění příznaků premenstruačního syndromu přináší porod. Výrazně se situace zhoršuje v premenopauze, těsně před přechodem, kdy je kolísání hormonů typické.

Netrapte se tím, že odmítáte svého muže, i když se vám milování s ním jindy líbí. Mnoho žen má pár dní před zahájením menstruace sníženou chuť k sexu, případně vyslovenou nechuť a po menstruaci je to zase období, kdy cítí naopak velice výraznou touhu. Je třeba si s partnerem popovídat a požádat ho o pochopení. Muži obvykle nevnímají ženské potíže ve všech souvislostech a vyžadují „partnerské povinnosti“ bez ohledu na to, ve které části menstruačního cyklu zrovna jejich partnerka je. Když nesoulad trvá dlouho, může přerůst ve větší problémy v partnerském vztahu, například v ženinu absolutní ztrátu chuti na sex nebo v neschopnost vzrušení nebo orgasmu.

Mnohé ženy nepociťují žádné potíže před menstruací proto, že užívají hormonální antikoncepci. Tyto pilulky mají kromě své hlavní role, zabránit otěhotnění, i pozitivní vedlejší účinky. Jedním z nich je stabilizace hormonálních hladin. Díky tomu pak nedochází k výrazným fyzickým ani psychickým potížím před menstruací. Proto se hormonální antikoncepce využívá i k léčbě či odstraňování příznaků PMS. Existují však zdravotní omezení, která nedovolují takové pilulky užívat. Patří mezi ně poškození jater, hluboká žilní trombóza a nádorová onemocnění, např. prsu či vaječníků. Pro ženy s takovým zdravotním omezením a pro mladé dívky, které začínají menstruovat, je k dispozici řada nehormonálních přípravků založených na účincích bylin. Než se však žena rozhodne o užívání jakýchkoliv přípravků, měla by se se svým problémem obrátit na gynekologa, který ji vyšetří a vyloučí jiné příčiny potíží.

Při nepříjemném prožívání PMS mohou pomoci „ženské“ byliny. Patří mezi ně řebříček obecný, heřmánek, kontryhel obecný, kokoška pastuší tobolka, hluchavka bílá a prvosenka jarní. Základní čaj na zmírnění ženských potíží připravte za 30 gramů řebříčku, 30 gramů kontryhelu, 20 gramů heřmánku a 20 gramů kokošky pastuší tobolky. K těmto léčivkám můžete podle specifických problémů přidat další – při nervozitě třezalku, meduňku nebo chmel, při bolestech hlavy prvosenku jarní.
Asi týden před periodou zkuste třikrát denně nálev z heřmánku. Má lehce uklidňující a diuretický účinek, což znamená, že odvádí část zadržované tekutiny.

Pro zmírnění PMS můžeme udělat mnoho samy. Je dobré zaznamenávat si nejen dobu menstruace, ale i doprovodné příznaky těla i duše v období před ní. Budete tak připravena na nálady a s humorem tak můžete partnera upozornit, že se blíží „vaše doba“, a proto mu vynadáte i za to, co byste jindy přešla. Nemá cenu potlačovat premenstruační pocity v sobě.

V kritickém období méně solte, snížíte tak zadržování vody v těle. Omezte cukr, abyste zamezily přibývání na váze a depresi. Chuť na cukr potlačujte zvýšeným příjmem vitaminu B, užívejte B-komplex s přídavkem hořčíku a chrómu. Omezte spotřebu nasycených tuků požíváním menšího množství masa a mléčných výrobků. Ty mohou ve vašem těle brzdit produkci esenciálních mastných kyselin, což může způsobit nerovnováhu hormonů.

Omezte kofein, který omezuje využití základních živin a může zhoršit onemocnění kůže. Dávejte také pozor na nadýmavé potraviny, přispívají totiž ještě víc k pocitu plnosti a napětí břicha. Dopřejte si koupele s přídavkem některého z esenciálních olejů – šalvěj, pelargonie, levandule, heřmánek, růže nebo meduňka. Pokuste se o co nejvydatnější spánek a dopřejte si relaxační cvičení nebo masáž, nejlépe celého těla, protože má celkový relaxační a tonizující účinek. Masáž krku a ramen se doporučuje při bolestech hlavy a lehká masáž břicha na ulehčení obtíží v této oblasti.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.