Kód pojišťovny

Akné není jen nemocí dospívání

Ilustrační obrázek
Dodnes si mnoho lidí myslí, že se akné týká jen „náctiletých“. Vřídky a drobné jizvy se obvykle objevují v pubertě, v čase, kdy se mladí lidé velmi zajímají o svůj vzhled. Nicméně někdy se stane, že se akné objeví ve třiceti letech. Více než 40 procent žen ve zralém věku se stále potýká s problematickou pletí. Zhoršení stavu pleti může spustit i náhlé snížení odolnosti organismu, například v zimě či stresovém období. Jde o jedno z nejčastějších onemocnění kůže, které nenechává jizvy jen na tváři, ale i na duši, protože nečistá pleť snižuje sebevědomí.

Stav pleti se v průběhu života mění. Děti mívají pleť sušší, v průběhu dospívání se s přílivem hormonů začne více mastit, s přibývajícími roky se zase vysušuje. Zvlášť hormon androgen, který se v pubertě tvoří ve velkém množství, ovlivňuje patrně množství uvolňovaného kožního tuku. Vážnost postižení se může měnit týden od týdne v závislosti na hormonální hladině. Jak vyplývá ze zkušenosti lékařů, akné hůře snášejí chlapci. Mnozí si myslí, že se jednou natřou krémem a hned druhý den budou mít hladkou pleť. Nejsou tak trpěliví jako dívky a pro odstranění vřídků používají i velmi razantní metody.

Dívkám se tvoří vřídky na obličeji už rok před první menstruací. Tehdy začíná období hormonálních výkyvů, kdy tělo produkuje větší množství androgenních, tedy mužských hormonů. Dívčí organismus na změny odpovídá zvýšeným výskytem akné, nepravidelným nebo bolestivým menstruačním cyklem.

Acne vulgaris je tedy onemocněním kůže, které vyvolává nadprodukce mazu. Příčinou mohou být hormony, které stimulují mazové buňky. U žen se s hormonální nerovnováhou setkáváme při vysazení hormonální antikoncepce, před menstruací, v těhotenství, při onemocnění štítné žlázy. Převáží-li mužské hormony nad ženskými, bakterie Propionibacterium acnes, co s námi žije v naší pleti, se přemnoží, a začne tak vytvářet ideální prostředí pro zánět. Příčinou nemoci mohou být dále kvasinky, porucha rohovatění kůže, roztoči. Na tváři se také hojně podepisuje dědičnost.

Na stavu pleti se výrazně podepisuje životní styl. Městský smog není pro pleť to pravé. Částečky prachu ulpívají na kůži a znesnadňují její dýchání. Právě proto je důležité „vyzbrojit“ pleť každý den kvalitní kosmetikou.

Častý stres má vliv na celý organismus, a tedy i na pokožku, neblahé účinky. Stres a napětí působí celkovou únavu, která může vyvolat v některých partiích na kůži zvýraznění vrásek. Sedavý způsob života má za následek zpomalení všech tělesných pochodů. Dochází i ke zbrzdění procesů, které vedou k obnově pokožky. Kůže se nedostatečně regeneruje a není schopná vyplavovat škodliviny, které ji zatěžují. V noci přichází chvíle, kdy regenerační procesy v pleti vrcholí. Ve spánku vytváří kůže nové buňky, kterými nahrazuje ty odumřelé. V kůži se odehrává mnoho chemických procesů, a proto je potřeba dopřát pleti dostatečně dlouhý odpočinek. Ti, kteří si nemohou dopřát alespoň 6-7 hodin spánku denně, by se měli alespoň jednou za několik dní dobře vyspat. Nezanedbávejte pitný režim, voda a bylinkové čaje čistí pleť zevnitř. Pokožka, která trpí nedostatkem tekutin, rychleji stárne. V dehydratované kůži nedochází ke kvalitní látkové výměně a těžko se pak zbavuje škodlivin.

Strava má na kvalitu kůže velký vliv. Pleti neprospívá příliš cukru, tuku, oleje, kofeinu, bílého pečiva nebo ostře kořeněných jídel. Naopak dobrý vliv na její kvalitu má čerstvá zelenina a ovoce, vláknina, libové maso nebo ořechy. Pleti velmi prospívají vitaminy skupiny B, antioxidanty ( vitamin A,E,C, betakaroten, zinek a selen), vitamin D. Dobré je užívat česnekové kapsle. Česnek působí jako přírodní antibiotikum, potřou-li se jím naběhlé pupínky.

Akné se většinou projevuje na obličeji, ale vřídky se často objevují na ramenou, krku a zádech. Zdálo by se, že lék na akné je zcela jasný. Pokožku pořádně odmastit – nejlépe přípravky obsahujícími alkohol. Dopustili bychom se velké chyby, protože pleť by začala reagovat obranným způsobem – začala by se promazávat mnohem víc.

Mastnou pleť nejlépe ošetříte vlažnou vodou a dezinfekčním mýdlem nebo speciálním mycím gelem. Mastná pleť sice vypadá vyživeně, ale často není správně hydratovaná. Používáme krémy pro citlivou pleť nebo lehké hydratační krémy neobsahující olejové nebo tukové složky. Kůže postižená akné je velmi citlivá. Ale protože je hodně mastná, stárne pomaleji. Žena s jemnou alabastrovou kůží bez jediného kazu si své krásy užije kratší dobu. Její pokožka totiž zestárne dřív.

Pokožku udržujte úzkostlivě čistou, myjte ji až pětkrát denně a rozhodně na ni nesahejte neumytýma rukama. Užívejte raději šetrné čističe pleti, vyráběné z přírodních surovin nebo bylin. Chcete-li odstranit co nejvíce mastnoty,pokožku nejdříve omyjte, potom na dvě minuty přiložte teplou žínku a opláchněte studenou vodou.

Boj s akné nemůžeme vyhrát bez odborné pomoci. Pokud nenastane zlepšení po péči kosmetičky, zcela jistě navštívíme odborníka - dermatologa. Musíme se připravit na to, že výsledky se mohou objevit nejdříve tak za osm týdnů (pleť se může během léčby přechodně i zhoršit!), ale u některých pacientů jde o dlouhodobou záležitost. Lékař při vyšetření pátrá i po skrytých příčinách akné, například po lokálních infekcích: zánětech zubů či krku. V žaludku se může skrývat původce Helicobacter pylori.

Léčba tohoto onemocnění se stanoví podle typu akné, pohlaví pacienta, místa výskytu akné. Může jít o lokální léčbu přípravky s vitaminem A, AHA kyselinami a kyselinou salicylovou – ty urychlují buněčnou obnovu, minimalizují komedony (černé tečky v pleti) a předcházejí jejich tvorbě. Podle závažnosti se předepisují hormonální antikoncepce (dobře funguje antikoncepce s kombinací estrogenu a antiandrogenu – např. Diane 35), antibiotika, retinoidy, laserová terapie. Místně působí i antibakteriální přípravky, jež zabraňují množení bakterií a mají protizánětlivé účinky.

Zaručené výsledky přináší ošetření laserem Smoothbeam. Nejprve se kůže na hodinu ošetří znecitlivujícím krémem. Pak laserový paprsek pronikne do hlubších vrstev kůže, kde jsou uloženy mazové žlázy, a může usměrnit jejich nadměrnou činnost. Zabraňuje tak vzniku akné a odstraňuje i drobné jizvičky. Jedno ošetření trvá dle rozsahu pět až třicet minut. Po něm pleť zčervená, takže je lepší si na dobu po zákroku nic neplánovat. Milovnice opalování budou muset dva týdny před zákrokem a dva měsíce po něm od své záliby upustit. Ošetření je nutné alespoň třikrát opakovat, další návštěvu je možné podstoupit za cca 3-5 týdnů.

Antibiotika léčí zánětlivá kožní ložiska, která mají na svědomí bolavé pupínky a vřídky. Antibiotika mohou být předepsána ve formě krému či roztoku, u těžších forem akné v pilulkách. Roaccutane má kromě dobrých účinků na akné i mnoho vedlejších. Jde o retinoidy neboli syntetické deriváty vitaminu A v tabletách. Předepisuje je lékař, ale tato léčba není vhodná pro těhotné a kojící maminky. Proto je u této léčby vhodné zvážit i antikoncepci. Vitamin A udržuje pokožku mladou a pružnou. Když se jím buňkové stěny nasytí, zabrání volným radikálům, například ultrafialovému záření nebo nikotinu, aby je poškodily. K přirozeným zdrojům vitaminu A patří červené, žluté a tmavozelené druhy ovoce a zeleniny.

V ordinacích dermatologů najdete i biostimulační laser, který umí hojit drobné ranky i zánětlivá ložiska akné. Spolu s gelovou maskou kůži pročistí a zvláční. Na problematickou pleť působí příznivě také kyslíková terapie Oxikur. Na pleť se rozprašuje vodní roztok koncentrovaného kyslíku. Kyslík čistí a hojí podrážděná místa. Doporučuje se alespoň pět ošetření.

Nejnovějším hitem dermatologů v boji proti akné je fotodynamická terapie.Využívá se při ní účinku modrého světla. To projde do zánětu a přemění určitou látku, kterou bakterie produkují v jeho ložisku, na látku toxickou. Bakterie tak zabijí samy sebe. Na podzim můžete podstoupit mrazivou slupovací kúru – „sněhovou masku“. Používá se při ní tekutý dusík nebo sníh kyseliny uhličité s acetonem. Nanese se na nemocnou kůži, která se silně podmrazí. Kůže je podle hloubky ošetření červená a olupují se z ní buňky, které uzavírají ústí mazových žlázek. Zákrok zcitlivuje kůži na sluneční záření, paprsky by mohly způsobit nežádoucí změny pigmentu, především tmavé skvrny.

Do mačkání pupínků se nepouštějte sami. Po neopatrném zásahu mohou na kůži zůstat nehezké jizvičky, které se obtížně odstraňují. Svými často nepříliš čistými prsty stiskneme obvykle víc než jenom jeden vřídek a tím si zánět můžeme nechtěně rozšířit i do okolí. Pustíte-li se do mačkání sami, je potřeba místo důkladně vyčistit. Mějte po ruce lokální antibiotikum nebo čajovníkový olej. Rozhodně nechte na pokoji vřídek, který nemá viditelnou bílou hlavičku. Nevystavujte pleť sluníčku – stav mastné pleti i akné obvykle zhoršuje. UV záření může na místě pupínků vyvolat barevné skvrny, které se velmi těžce odstraňují. K protizánětlivému omývání pokožky se doporučují výluhy z měsíčku, heřmánku. Pro obličejovou parní lázeň použijte rovněž heřmánek, květ lípy, levanduli nebo šalvějové listy. Páru nechte působit maximálně 15 minut. Pro léčení poškozené pokožky je výborný nálev z kostivalu, který povzbuzuje růst nové tkáně.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.