Kód pojišťovny

Stravovací návyky a my

Ilustrační obrázek

Starověké přísloví nám říká : „Jsi to, co jíš, piješ a myslíš si.“Výživa velkou měrou ovlivňuje, jak vypadáme, jak se cítíme a jaký podáváme výkon, zda máme dobrou náladu a jsme aktivní. Návrat k přírodě je v současné hektické době všeobecným trendem. Postupně se rozrůstá trh s potravinami pro zdravou výživu a stále se nám nabízí velké množství různých potravinových doplňků. Do podvědomí lidí se dostává poznatek, že zdravá strava s rozumnými stravovacími návyky může zabránit nebo dopomoci k vyléčení mnohých chorob. Průmyslně zpracovatelné potraviny se nahrazují jednodušší, přírodní potravou.

Co to znamená biologická výživa

Biologická výživa je přírodní a zdravý způsob stravování, který je doplněný o vitamíny a minerály. Znamená to také pěstování a konzumaci potravin s co nejvyšším obsahem živin. Biologická výživa nás neomezuje k tomu, abychom se omezovali pouze na jednotvárnou stravu. Jedná se o způsob, jakým optimálním množstvím živin zasytíme naše tělo a kontaminace organismu přitom byla minimální. V praxi to tedy znamená jíst hlavně mnoho rozmanitých přírodních potravin v syrovém stavu a jíst méně tepelně upravované pokrmy.

Které potraviny jsou vhodné?

Doporučuje se jíst všechny přírodní potraviny - ovoce, zelenina, luštěniny, ryby, mléčné výrobky. Chléb bychom měli konzumovat především celozrnný, rýži neleštěnou – hnědou. Jako sladidlo je vhodné malé množství sorbitu, sladový cukr nebo med. Zásadně je nutné se vyhýbat bílému cukru a bílé mouce, a to platí také i o konzervovaných potravinách.Ty mají velmi málo živin a obsahují nebezpečné chemikálie.

Je také důležité vzít v úvahu, že každý člověk má individuální metabolické a biologické procesy. Je proto nutné, aby výživa byla uzpůsobena potřebám každého jedince, jeho životnímu stylu, dědičným onemocněním a popřípadě alergiím. Neměli bychom se tedy jen tak šablonovitě držet nějakých obecných diet.

Co je špatné na cukru?

Naše tělo potřebuje k trávení cukru některé vitamíny skupiny B a stopové prvky jako chrom a zinek, vlákninu a další živiny. Pokud občas sníme malé množství cukru tak nám to neublíží, ale při konzumaci většího množství dochází k vyčerpání zásob živin, které jsou užitečné pro náš organismus. Tím dochází k tomu, že se zvýší produkce inzulinu nad bezpečné hodnoty.

Nedostatek vitamínů skupiny B vede k nervozitě, poruše zažívání a celkové slabosti. Při nedostatku chromu vzniká kornatění cév a může dojít k infarktu myokardu. Cukr je také velkým spoluviníkem kvasinkových infekcí, kterými trpí hlavně ženy.Kvasinky ( Candida albicans) spolu s mikroby způsobující zánět mozkových blan a zubní kazy, jsou živeny cukrem.

Proč vznikají potravinové alergie?

Potravinové alergie vznikají jako důsledek špatně fungujícího imunitního systému. Výzkumy ukazují, že častými důvody alergií na potravu jsou nízká hladina žaludeční kyseliny a nedostatek trávicích enzymů. Také stres a hypoglykémie mohou ovlivňovat naši reakci na potraviny. V současné době je dětskými lékaři velice doporučováno kojení, které částečně chrání dětský organismus před alergiemi. Matky by měly začínat děti krmit vařeným jídlem pomalu, aby si děti mohly zvyknout na nové chutě.

Nejběžnější potraviny, které mohou být příčinou alergie :

  • kravské mléko
  • vejce, čokoláda
  • pomeranče, pšenice
  • kyselina benzoová
  • tavené sýry
  • vepřové a hovězí maso
  • tartrazin

Dá se zlepšit snášenlivost k potravinám, které způsobují nežádoucí reakci?

Abychom se vyhnuli nežádoucím účinkům některých potravin, je nejlepší jejich konzumaci omezit, nebo z jídelníčku zcela vypustit. Alergie mají různé stupně. Odolnost našeho těla můžeme zvýšit užíváním potravinových doplňků. Mnoho dietologů doporučuje proti alergiím vitamín C, B6, zinek vápník, vitamín E, kyselinu pantenoovou a vitamín A, D, B12 a B komplex. Alergie se projevují mnoha nepředvídatelnými příznaky a jejich léčba je obtížná, dlouhodobá a vyžaduje velkou trpělivost a vůli od nemocného. Je proto nesmírně důležité dodržovat přesné stravovací pokyny a doplňovat výše uvedené stopové prvky a vitamíny. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.