Kód pojišťovny

Jak si poradit s únikem (inkontinencí) moči

Ilustrační obrázek
Toto téma je velice choulostivé a pro mnoho žen velmi stresující, protože se svůj problém snaží před svým okolím utajit. Mnohé ženy se obávají pocitu ztrapnění, a tak radikálně mění svůj způsob života tím, že omezí cestování pohyb a společenské aktivity.Problémem diagnostiky a léčby se zabývá řada pracovišť a jejich výsledky jsou značně příznivé. V současné době má léčba řada podob a lékař vám může předepsat inkontinenční pomůcky, na které přispívá pojišťovna.

Náhlý únik moči

Rozlišujeme dva druhy úniku moči, inkontinencí stresovou a urgentní. Stresová se vyskytuje častěji, jedná se o nekontrolovatelný únik moči při zcela běžných činnostech ( chůzi, vstávání, kýchnutí) a je zapříčiněna oslabením svalstva dna pánevního. Naproti inkontinencí urgentní je stavem náhlého nutkání, kdy moč nelze udržet, než doběhneme na toaletu. Tento typ způsobuje porucha močového měchýře. některé ženy mohou trpět kombinací obou druhů těchto poruch.

Jaké jsou možnosti léčby?

Pokud se jedná o inkontinencí urgentní pátrá se především po příčině onemocnění, tedy po infekci nebo po gynekologickém problému. V případě, že se příčina nezjistí, je zahájena dlouhodobá farmakologická terapie. Jako alternativní postup se využívá např. v Ostravě metoda aferentní neurostimulace. Při ní je lýtkový nerv drážděn elektrickým proudem o nízkém napětí a při určité frekvenci a tím je stimulována oblast bederní páteře. V případě, že konzervativní postupy nezabírají, provádějí se operační výkony, například zvětšení kapacity močového měchýře. V případě stresové inkontinencí je důležité gynekologické vyšetření a vyšetření dolních močových cest. U prvního stupně onemocnění se provádí především rehabilitační terapie a až v případě, že léčba selhala, nabízí se operační léčba. Jednou z posledních možností je plastika pánevního dna.

Váháte s návštěvou lékaře?

Pokud máte nějaké pochybnosti o svém zdravotním stavu, zkuste si odpovědět na následující otázky:
  • Stane se vám občas, že se pomočíte?
  • Uniká vám moč při kýchnutí, smíchu, při zvedání těžších břemen?
  • Pomočíte se v noci, když spíte?
  • Pomočíte se ještě před příchodem na toaletu?
  • Musíte používat vložky k zachycení moči?
V případě, že na řadu otázek odpovídáte kladně, návštěvu lékaře rozhodně neodkládejte a vaše problémy nepodceňujte! Vyhnete se pak dalším komplikacím, které by mohly nastat.

Rehabilitační léčba

Nejúčinnější možnost, jak se inkontinencí vyhnout a omezit, je cvičení. Nepotřebujeme žádné přístroje ani pomůcky, ale stačí pouze naše vytrvalost. Existuje soubor tzv. Kegelových cviků nazvaných podle jejich autora. Toto cvičení spočívá ve střídavém stahování a uvolňování svalů. doporučuje se provádět 200 stahů denně ( trvá to přibližně 10 minut)Nejúčinnější je střídat rychlé a pomalé stahy a rozdělit si cvičení během celého dne. Jako u jiných cvičení je potřeba vydržet a postupně přidávat množství cviků. Další možností je aplikace fyzikální terapie, která nám pomůže stimulovat příslušné oslabené svalové skupiny.

Kdy nejčastěji únik moči vzniká ?

V období těhotenství a během porodu jsou velice intenzivně zatíženy svaly pánevního dna a může dojít k jejich poškození. Močový měchýř a močová trubice potom nefungují tak, jak by měly. Těmto problémům se však dá právě cvičením speciálních cviků předcházet. Další rizikové období je v klimakterium, kdy se hladina hormonu v těle ženy dramaticky mění. Močové potíže mohou znamenat také další závažná onemocnění a proto lékař musí provést důkladné vyšetření, aby zjistil pravou příčinu onemocnění.

Jaké jsou možnosti samoléčby?

  • Především je nutné se zcela vyvarovat slaných jídel.
  • Pijte denně dva litry vody nebo čaje. Voda je přirozené diuretikum a je základem pro zdraví buněk a omezením příjmu tekutin nic nevyřešíme
  • Doplňte stravu o vápník a hořčík
  • V dostatečné míře provádějte rehabilitační cvičení a cviky na posílení pánevního dna
  • Vyzkoušejte koupele na podporu oběhu
  • Zkuste použít diuretický čaje ( ve specializovaných prodejnách s bylinkami vám určitě poradí)
  • Rozhodně přestaňte s kouřením
  • bylo zjištěno, že pravidelné pití černého čaje potíže zhoršuje

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.