Kód pojišťovny

Poporodní deprese

Ilustrační obrázek
Narození miminka je radostnou událostí. Bývá to označováno jako nejšťastnější období, které žena ve svém životě prožívá. U některých maminek se může objevit 3. – 5. den po porodu zhoršení nálady, náhlá plačtivost, podrážděnost. Čerstvá maminka může mít náhle pocit, že k dítěti cítí málo lásky a nebude na jeho výchovu stačit. Střídá se napětí, smutek a stav naprosté euforie. Některé ženy udávají, že se cítí zmatené a neví, co si počít.

Příčiny poporodní deprese

Tato změna nálady je zapříčiněna náhlým a prudkým poklesem estrogenů a progesteronu. Dalšími příčinami mohou být také psychosociální stresy, které se mohou objevit během těhotenství nebo v průběhu porodu. Tyto potíže se také nejčastěji objevují u prvorodiček a u žen, které trpěly před těhotenstvím premenstruační syndromem. Výskyt poporodní deprese bývá častější u adolescentních matek.
Tato krátkodobá změna nálady pak postupně ustupuje a spontánně odeznívá do 12. dne. Příznaky, které trvají déle než 14. dnů jsou rizikem pro vznik vážnější poporodní deprese.

Typy poporodních depresí

  • poporodní neboli mateřské „blues“ je emočním problémem krátkého trvání
  • poporodní deprese je charakteristická dlouhodobějšími emočními výkyvy a jedná se o závažnou psychickou nemoc, kdy může potencionálně dojít k ohrožení života
  • poporodní psychóza ( dříve označována jako laktační psychóza) je vážné onemocnění, které vážně ohrožuje život matky i dítěte

Příznaky poporodní deprese

Hlavními příznaky jsou pocity selhávání, úzkost, strach z izolace, budoucnosti a ztráta zájmu a porucha příjmu potravy. Rodičky mívají pocit, že dítě je nechtěné a nedokážou se o něj postarat. Později se může objevit i panický strach až obsese. Postižená maminka má pocit, že selhala a její schopnost postarat se o dítě klesá. Má obavy, že bude opuštěna partnerem, začíná se vyhýbat kontaktům s okolím a nic ji nebaví. Deprese se začne rozvíjet do různé hloubky. Většinou se ustálí na mírné nebo středně hluboké úrovni. Za velmi rizikové se považují již předchozí prodělané deprese. Pokud není dostatečná podpora v rodině a partnerský vztah je nestabilní, potíže se ještě mohou více prohloubit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.