Kód pojišťovny

Vypadávání vlasů

Ilustrační obrázek
Existují nějaké zázračné léky proti holohlavosti? Bohužel na tuto otázku musíme odpovědět záporně, pokud nemáme na mysli reklamu na transplantaci. V současné době jsou sice k dostání různé preparáty, které mají podporovat růst vlasů, ale jejich účinnost je přinejmenším velmi diskutabilní. Přesto je však pravdivé, že moderní medicína dokáže nabídnout prostředky, jak zabránit úplné zkáze.

Jaké jsou příčiny vypadávání vlasů?

Padání vlasů je v podstatě signálem, že něco s námi není v pořádku a naše pozornost by se měla zaměřit na prevenci. V praxi to znamená: pozor na stres, fyzická kondice nezvládá trvalé napětí! Z medicínského hlediska bychom se měli zaměřit na kvalitní přísun vitamínů B, kterého je při duševním vypětí nedostatek. Totéž platí po prodělání nějaké nemoci, po porodu nebo v období po rekonvalescenci. Toto jsou všechno důvody, které vyčerpávají funkci nadledvinek, což je dalším varovným signálem pro náš organismu.

Někteří lidé jsou ohroženi více

Ženy, které užívají dlouhodobě antikoncepci nebo se nacházejí v určitém období svého života (dospívání, gravidita, období kojení, přechod) mohou mít narušenou hladinu minerálů v těle. Také v případech, kdy je porušená funkce štítné žlázy nebo u všech toxikóz, je pravděpodobnost padání vlasů vyšší (souvisí to se špatnou funkcí jater). Holohlavostí jsou také ohroženi diabetici, lidé trpící hypoglykémií a alkoholici.

Můžeme ovlivnit kvalitu vlasů?

Pokud chceme mít hezké a pěstěné vlasy, je vhodné nebrat žádné zbytečné léky (prášky na spaní nebo léky vylučující minerály). Také musíme hlídat svůj jídelníček, vyloučit větší množství živočišných tuků, bílé mouky, sladkostí a jakékoli nevyvážené potravinové produkty. Velká část odborníků se shoduje na tom, že deficit vitamínu B je hlavní příčinou holohlavosti. Abychom podpořili růst vlasů, je vhodné užívat kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, vitamín B6, biotin.

Záludnost vegetariánské stravy

Vegetariánská strava má své odpůrce i zastánce, ale odborníci na výživu se shodují v tom, že jejím nedostatkem je deficit vajec, produktů z mléka a metinoninu (aminokyselina, která řídí funkci buněk v celém našem těle). Nedostatečné množství této aminokyseliny se projevuje rychlou ztrátou tělesné energie, změnou tlaku a padáním vlasů.

Vliv životního prostředí

Ztrátu vlasů ovlivňuje do určité míry i znečištěné životní prostředí. Naše látková výměna může být narušena stavem toxikózy. Otravy olovem, rtutí a kadmiem mohou způsobit řídnutí vlasů. Velkým rizikem je také nadbytek mědi ( např. u žen, které užívají orální antikoncepci). Bohužel neexistuje jedna specifická příčina vzniku plešatosti, ale přesto bychom měli ověřit, které z těchto důvodů připadají nejvíce v úvahu.

Některá praktická doporučení, jak předejít plešatosti

  • šetřící jídelní režim pro naše játra ( snížení spotřeby tuků, vyvarujme se přílišné propagaci vegetariánské módní vlny)
  • omezit spotřebu alkoholu a vyřadit pikantní omáčky
  • užívat komplex B vitamínů a čistý lecitin denně
  • vyvarovat se zamořeného prostředí
  • nezapomenout na minerály, především na vápník a hořčík
  • pozor na nadměrný a dlouhodobý stres
  • nekonzumujte nadměrné množství kupovaných cukrovinek
  • při hodně suchých nebo hodně mastných vlasech zkontrolujte svůj jídelníček ( je to první předzvěst nedostatečného množství minerálů)

Přehled některých bylin v péči o vlasy

  • olše – používá se jako přísada do koupelí nebo vlasových zábalů, příznivě ovlivňuje nadměrné vylučování mazu a tvorbu lupů
  • lopuch – užívá se čerstvý nebo sušený kořen, popř. list (provádíme pravidelně vlasové koupele)
  • bříza – můžeme použít březové listí (zvyšuje kvalitu vlasů, omezuje maštění i tvorbu lupů)
  • kopřiva – čerstvá šťáva nebo odvar působí dobře na kvalitu a růst vlasů
  • rozmarýn – silice nebo odvar působí proti padání vlasů, podporuje růst a regeneraci

Jak dlouho žije vlas?

Vlas žije v průměru tři roky a některé prameny uvádějí až šest let. Zdravá pokožka ztrácí denně 20 – 30 vlasů. Vlas, který odumře, zůstává vsazen do pokožky ještě 90 dnů a potom vypadne.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.