Kód pojišťovny

Onemocnění, za které se stydíme

Ilustrační obrázek
Z historických pramenů je známo, že hemoroidy byly jednou z prvních nemocí, kterou lidstvo trpělo a jíž se léčitelé zabývali. Problémy s nimi má v průběhu života mnoho lidí. Statistiky udávají, že více než 50 % populace nad padesát let má určité obtíže vyvolané hemoroidy, po 60 a 70 už je jen málo těch, kteří jim unikli.

Jak onemocnění vzniká?

Jak napovídá lidový název zlatá žíla, jsou hemoroidy zduřelé žíly uvnitř i vně konečníku. V okolí konečníku a řitního kanálu každého člověka se nacházejí hemoroidální uzly. Jejich základ se tvoří již před narozením a slouží dvěma účelům. Za prvé udržují obsah střev a uvolňují cestu, když ho chceme vyprázdnit.

Za druhé se zde smíchává krev arteriální a venózní. Krev do konečníku pumpuje pět arterií (tepen). Ideální situace je, že kolik krve přiteče, tolik odteče dále vénami (žilami). Pokud se přísun arteriální krve zvyšuje, venózní odtok není schopen vstřebat celé množství a dochází k rozšíření vnější nebo vnitřní žilní struktury v okolí dolní části konečníku a řitního kanálu. Podle toho se hemoroidy v zásadě dělí na vnější a vnitřní.

Na jejich vzniku se podílí více faktorů. Jsou to zvýšený krevní tlak v žilním řečišti, poruchy funkce žilní stěny, záněty, ale i namáhavé cvičení, při němž se zatěžuje pánevní žilní systém, zvedání těžkých břemen, chronická zácpa, přílišné či opakované dlouhé tlačení při stolici. Hemoroidy má také většina žen, které prodělaly těhotenství a porod.

Projevy onemocnění

Vnitřní hemoroidy mohou napínáním při stolici z konečníku vyhřeznout, a dokonce zůstávají vyhřezlé jako malé, měkké, tmavočervené bulky. Tyto zevní hemoroidy, které obvykle zmizí během jednoho až dvou týdnů, zanechávají po sobě „kožní uzlíky“, které dráždí a jsou příčinou dalšího svědění. V klidové fázi nepůsobí obtíže a nekrvácejí. Jejich častou komplikací může být trombóza. Ta se projeví zduřením uzlu, velkou bolestivostí, napětím a ztenčením kůže. Obtíže trvají většinou několik dní, pak se uzel vazivově změní a zmenší nebo praskne. Při zánětlivém průběhu bývají vnější hemoroidy často doprovázeny svěděním, vznikají bolestivé trhlinky, které krvácejí a úporně pálí.

Vnitřní hemoroidy na sebe upozorňují zpočátku nepříjemným pocitem tlaku a příznaky podobnými zácpě, ale posléze i zde je typickým znakem krvácení a pronikavá bolest. V každém případě navštivte lékaře, pokud krvácíte z konečníku nebo pokud pozorujete krev ve stolici, případně trpíte déle než dva týdny průjmem nebo zácpou. Některé příznaky, které provázejí hemoroidy, totiž bývají podobné jako příznaky jiné, závažnější choroby, jako jsou například polypy nebo nádor tlustého střeva.

Diagnóza

Rozlišujeme čtyři stupně hemoroidů.
  • První stupeň: v konečníku se vytvoří malé hemoroidy podobné uzlíkům.
  • Druhý stupeň: hemoroidy se zvětšují a vylézají v okamžiku vyprazdňování střeva, pak se však znovu vtáhnou.
  • Třetí stupeň: hemoroidy zůstávají venku i po vyprázdnění, hovoříme o prolapsu neboli výhřezu.
  • Čtvrtý stupeň: hemoroidy jsou veliké, pokud jsou veliké, nelze je vrátit do konečníku.
Bolestivost hemoroidů nezávisí na jejich velikosti. Někdo se může cítit téměř bez obtíží i ve třetím stupni onemocnění, někdy cítíme bolest už při prvním stupni.

Léčba

Už při prvních potížích si naordinujte vlažné koupele, zmírňují totiž pálení a tlak. Výborné je do lázně přidat dobovou kůru nebo heřmánek. Esenciální oleje doporučované na hemoroidy jsou cypřišový, heřmánkový, jalovcový, kadidlový a myrhový. Použít se dají kterékoli dva s jednou kapkou oleje z máty peprné. K přípravě sedací lázně naplňte sedací vanu do poloviny vodou, přidejte čtyři kapky zmíněných olejů a posaďte se do ní na 5 až 10 minut.

V lékárnách vám mohou doporučit masti bez lékařského předpisu, při vážnějších potížích se však raději spolehněte na recept lékaře. Některé masti mohou obsahovat kortikoidy, takže mast může při dlouhodobém používání dráždit kůži a sliznice. Vhodnější jsou proto masti s bylinnými a anestetickými složkami, které jsou šetrnější a tlumí bolest. Léčbu mastmi rozhodně kombinujte s bylinkovými koupelemi, přinášejí totiž úlevu. Důležitou složkou léčby hemoroidů je perorální léčba takzvanými venotoniky a venofarmaky. Tyto léky příznivě ovlivňují tonus žilní stěny, chrání krevní mikrooběh a mají protizánětlivý účinek. S úspěchem se používají zejména u zánětu hemoroidů, při jejich krvácení, před nebo po plánované operaci.

Bohužel mnoha nemocným brání v návštěvě lékaře stud, přitom čím dřív se hemoroidy začnou léčit, tím bude léčba jednodušší. Přes všechny nepříjemnosti, které hemoroidy člověku přinášejí, mají dvě skvělé vlastnosti: nejsou nakažlivé a dají se dobře léčit.

Jak jim předcházet

Hemoroidy mají mnoho společného s křečovými žilami. Pokud se ve vaší rodině jedno z těchto onemocnění vyskytuje častěji, měli byste přemýšlet o účinné prevenci, která by speciálně chránila a posilovala žíly.

Je totiž velmi pravděpodobné, že onemocnění zdědíte. Důležité je také držet pod kontrolou tělesnou váhu, abychom žíly příliš nezatěžovali. Pohyb střev a tím i snadnější odchod stolice zajistíme také pravidelným pohybem, ať jíž chodíme na dlouhé procházky nebo jezdíme na kole.

Rozhodně není vhodné dlouhé sezení, ale ani stání, zejména v přílišném teple, protože právě teplo vyvolává rozšiřování žil a zhoršuje stav. V jídelníčku zvýšíme přísun vlákniny, je vhodné do stravy přidávat lněné semínko, aby stolice byla měkčí. Je vhodné omezit konzumaci dráždivých potravin, jako jsou ostrá jídla, koření, káva a alkohol.

Pravdy a mýty

Hemoroidy vyvolávají rakovinu. Není to pravda, rakovinu nezpůsobují, ale zanedbané a těžké případy hemoroidů mohou vést k trombóze, která je kromě jiného i velmi bolestivá.

Voda je přírodní lék. Správně, pravidelné pití většího množství vody zlepšuje průchodnost střev a brání zácpě.

Běhání škodí! To není pravda! Pravidelný pohyb je to nejlepší, co můžete pro látkovou výměnu v těle a pohyb střev udělat, pokud však máte k hemoroidům predispozice, vyhněte se dlouhým jízdám na kole.

Operativní léčba

Těžší případy onemocnění hemoroidy se bohužel musejí řešit chirurgicky. Jde o dvacet procent z celkového počtu onemocnění. K zákroku se přistupuje, pokud jsou bolesti stálé a silné, krvácení se přitom objevuje i mimo okamžiky vyprazdňování střeva. Krvácení totiž může vyvolat i chudokrevnost.

Jednou z nejpoužívanějších metod léčby je elastická ligatura. Aplikace elastických kroužků pomocí různých druhů aplikátorů se provádí endoskopicky a ambulantně bez anestezie. V průměru po sedmi dnech hemoroid zbavený přítoku krve odpadává. Velmi využívaná je laserová technika. V posledních letech byly vyvinuty nové a méně invazivní metody, které jsou téměř bezbolestné a vyžadují mnohem kratší dobu rekonvalescence než dříve. Někde se tyto operace dokonce provádějí ambulantně.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.