Kód pojišťovny

Pozor na meningitidu

Ilustrační obrázek
Co to je meningitida a jakým způsobem se přenáší? Jedná se o kapénkovou infekci, která se přenáší při kašli nebo kýchání a k přenosu může dojít i při líbání. Nejohroženější věková kategorie je mezi 15 – 19 lety. Původcem tohoto vážného onemocnění je bakterie Neisseria meningitis. Tato bakterie není pouze jediná, ale vyskytuje se v několika sérologických skupinách a každá z nich je původcem jiného typu onemocnění. V České republice se setkáváme s bakteriemi typu B. Tyto bakterie způsobují polovinu všech diagnostikovaných meningitid a spolu se sérologickou skupinou C způsobují nejvážnější typ onemocnění, která mnohdy končí smrtí.

Od kdy se onemocnění objevilo?

Meningitida se objevila již ve dvacátých a padesátých letech minulého století. V České republice byl diagnostikován nový typ meningokoku sérologické skupiny C v roce 1993. Toto onemocnění je zákeřné v tom, že postihuje zcela zdravé mladé lidi nebo děti.

Průběh onemocnění

Meningitida vypadá zpočátku jako chřipka a projevuje se vysokými teplotami, zimnicí, nevolností a zvracením. V takových případech si lidé většinou vezmou aspirin a ulehnou do postele. Příznaky, ale neustupují a začínají se projevovat nové ( silná ospalost, ztuhlost šíje, poruchy vědomí). Nákaza meningokokem je celkové horečnaté onemocnění, nebo probíhá formou zánětu mozkových blan. Bakterie se šíří do ostatních částí těla velice rychle, a proto bývají postiženy i životně důležité orgány. Toto onemocnění je závažné a může zanechat doživotní následky( ztráta zraku nebo sluchu, poškození mozku).

Invazivní meningoková onemocnění ( IMO)

Jak už sám název napovídá je toto onemocnění prudké, rychlé a agresivní. Interval mezi propuknutím onemocnění a úmrtím je v průměru 24,6 hodin. Bez nadsázky můžeme říci, že záleží opravdu na každé minutě. Při podezření na meningitidu je pacient ihned hospitalizován na jednotku intenzivní péče a antibiotika jsou preventivně podávána také lidem, kteří byli s pacientem v těsném kontaktu. Inkubační doba trvá 2 – 10 dní.

Lze se před onemocněním vůbec chránit?

Prevence před tímto onemocněním je velice obtížná. Nejrizikovější skupinou jsou právě teenageři, kteří se pohybují ve větších kolektivech.

Pozor na fyzickou námahu

Mladí lidé se často pohybují na diskotékách, hudebních a tanečních maratónech, festivalech apod. Zde také mohou přijít do styku s mnohými stimulačními látkami, které povzbuzují unavené tělo po probdělé noci. Současné případy poukazují na souvislost mezi fyzickou a psychickou námahou, která hraničí až s vyčerpáním organismu. Mezi oběti tohoto onemocnění patří bohužel i batolata.

Může pomoci očkování?

Prozatím jedinou skutečnou prevencí tohoto onemocnění zůstává očkování proti sérologické skupině C. Proti typu B doposud vakcína neexistuje. Toto očkování nehradí pojišťovna a stojí 900 korun a provádí se v ordinacích praktického lékaře nebo v očkovacích centrech. Jedna očkovací dávka chrání očkovaného na zhruba deset let.

Nikdy nic nepodceňujte

Pokud má pacient vysokou teplotu a patří k ohrožené kategorii, je lepší vždy vyhledat lékaře. Na místě je ostražitost a při prudkém zhoršení zdravotního stavu během několika hodin rozhodně neberte nic na lehkou váhu.

Jaké mohou být projevy u kojenců?

  • vysoká teplota, ruce a chodidla mohou být studená
  • pláč, strnulý výraz obličeje, netečnost až bezvládnost
  • skvrny na pokožce
  • na hlavičce v oblasti fontanely může být napnutá nebo vyboulená ploška
  • miminko se nedá probudit je netečné nebo naopak mrzuté

Specifická vyrážka

U pacientů se často objevuje vyrážka, která nevybledne ani pod tlakem. Jedná se o shluk krvavě červených teček ve velikosti špendlíkové hlavičky, které se mohou objevit kdekoli po celém těle. V případě, kdy nedojde k léčbě se tyto tečky slévají a podobají se modřinám. Výskyt vyrážky může být také posledním příznakem, který se objeví.

Plošná vakcinace

Prozatím se o plošné vakcinaci neuvažuje, ale do budoucna se plánuje vakcinace 15 – 19letých . Je tedy na každém, aby zvážil všechna možná rizika a popřípadě nechal se nechal na vlastní žádost naočkovat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.