Kód pojišťovny

Barvami nejen ke kráse

Ilustrační obrázek
Ve starém Egyptě, v Číně i v jiných kulturách ověřovali účinek barev na člověka, hinduisté a muslimové dokonce vypracovali léčebný systém. Vycházeli z poznatku, že každá barva má léčebný účinek na některý orgán našeho těla.

Účinek světla se používá i v léčbě depresí. Podstatou barevné terapie je fakt, že barvy mohou ovlivňovat fyziologické děje v buňkách lidského těla.

Světelné vlny působí na náš zrak, každá barva má jinou vlnovou délku a jinou energii, proto onen rozdílný vliv. Mají i svou vibraci. Základní barvy slunečního spektra jsou: červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, fialová a růžová. Žádná z nich není ani dobrá, ani zlá, tedy ani jenom léčebná, anebo škodlivá.

Někteří lékaři pochybují o tom, že barvy opravdu ovlivňují rozpoložení člověka a že mohou mít vliv na jeho chování. Řada lékařů ale uznává, že individuální preference barev vypovídá o vlastnostech charakteru. Větší význam připisují barvám psychologové. Rohr-Schachovým testem hodnotí psychologové reakce na uspořádání barevných skvrn, a tento mechanismus je schopen odhalit neurovnalost psychiky stejně jako latentní agresivitu.

Barvy působí na nálady člověka, jeho vnímání teploty a času a na jeho schopnost se soustředit. Stále častěji se barev užívá k vyvolání žádoucích reakcí v psychiatrických léčebnách, vězeňských celách i pracovních prostorách.

Kolorterapie – léčba barvou

Kolorterapeuti jsou přesvědčeni, že určitou nemoc lze vyléčit uspořádáním vybraných barev, s nimiž pacientovo tělo přichází do styku. Domnívají se, že tělo přijímá různé elektromagnetické složky světla, do určité míry je vstřebává a vyzařuje svou vlastní elektromagnetickou auru (kterou lze údajně zaznamenat Kirlianovouo fotografií), a to v podobě vibrací, které zkušený terapeut dokáže zachytit.

Nezdravé tělo údajně vyzařuje nevyvážený soubor vibrací, jehož rovnováhu jsou terapeuti schopni obnovit. Barvy prostřednictvím světla, jídla a okolí působí na nervový systém, tvorbu hormonů, které zajišťují chemickou a energetickou rovnováhu těla.

Tato terapie je jen doplňkem klasické léčby, pacienti by nejdříve měli vyhledat pomoc lékaře. Kolorterapie prospívá postiženým migrénou, ekzémem, astmatem, artritidou, nespavostí, stresem, vysokým krevním tlakem, depresí.

Barevná terapie není všelék na všechny neduhy. Nicméně vliv barev může působit jako podpůrná léčba v případě, že pacient je přístupný těmto metodám a věří v jejich úspěch. Podmínkou je vnímat intenzitu barevných vibrací zvenčí: povrchem těla vstřebávat sílu barvy oblečení a z vnitřku: nasávat barevnou energii z potravy.

Působení barev odolá jen málokdo, protože každá barva vyvolává v těle určité reakce. A ty můžeme cítit. Svou osobní léčivou barvu najdete tak, že budete dávat pozor, jakou barvu nosí lidé, kteří jsou vám hned sympatičtí. Tělo samo ukáže, co má rádo, a proto by to chtělo vidět častěji. Abyste to vyzkoušeli, nalepte si doma před stolní lampu barevnou fólii nebo si do lampy našroubujte barevnou žárovku.

Podle barvy poznáš člověka...

Nejen oblíbená kniha, ale i barva odhalí leckdy skrytou povahu blízkého člověka. Která patří k vašim oblíbeným?

Bílá je syntézou všech barev, má vliv na psychiku. Užívá se úspěšně tam, kde není stanovena diagnóza. Proto lékaři chodí v bílém. Vyhovuje romantikům a snílkům. Signalizuje spokojenost, upřímnost a stálost.

Černá neodráží žádnou barvu, je opakem bílé, je to vlastně tma. Je symbolem egoismu, nezájmu o druhé. Oblíbená je u lidí depresivních, introvertních, u lidí pokryteckých a neupřímných. Bývá to i proto, že jsou úzkostní a nejistí, nechtějí nechat nahlédnout do svého já. Trpí nedostatkem sebedůvěry, jsou to spíše pesimisté. Svědčí ale také o ctižádosti a koncentraci.

Lépe je na tom barva šedá, ke které se uchylují lidé nedůvěřiví, nemající vlastní názor, nerozhodní. Vyhnout by se jí měli lidé přirozeně smutní, depresivní.

Žlutá je radost. Vrací chuť do života, zlepšuje náladu, odhání strach. Kladné účinky má ale pouze „žloutkově“ žlutá barva, která hřeje, „citrónově“ žlutá vás naopak zchladí. Žlutá je spojována s myšlením, s rozumem. Je osvěžující a radostná, barva štěstí a zdraví (symbolizuje slunce). Pohled na žlutou barvu zlepšuje pohodu a denní nastavení. Tím, že zlepšuje náladu, pozitivně ovlivňuje nervovou činnost. Posílí játra, žaludek, je vhodná na problémovou pleť. Máte-li uvedené zdravotní problémy, oblékněte žluté prádlo i šaty a zahrňte do svého jídelníčku sóju, banány, žlutou papriku, ananas, grapefruity, čekanku, cibuli (reguluje činnost močových cest), citrón (čistí močové cesty, rozpouští močové kameny a usazeniny na vnitřních stěnách střev, které jsou příčinou zácpy), jablečný mošt, broskve. Pokud se ráno těžko probouzíte, používejte žluté ručníky. Zaručeně proberou každého spáče.

Žlutou barvu často odmítají alkoholici, lidé zklamaní, naopak lidé s pozitivním smyslem pro život, lidé odvážní a smělí ji mají rádi. Měli by ji nosit lidé, kteří se chtějí zbavit napětí a dále se rozvíjet. Pozor na zelenožlutou! Je odstínem žárlivosti a závisti.

Oranžová povzbudí nízký krevní tlak i plíce, podporuje činnost žláz a optimismus, blahodárně působí na zintenzivnění funkce ledvin. Chcete-li, aby vám dobře pracovaly plíce a neměli jste studené ruce, oblékněte se do teplé barvy západu slunce. Dobře vám udělá oranžová paprika a grapefruit, meruňky, mrkev apod. Nádobí na snídani v oranžové barvě podporuje chuť k jídlu. Oranžové se říká „barva mládí“, dodává vitalitu, životní sílu, pocit jiskry, energie, naději. Tlumí depresi. Dávají jí přednost lidé s intuicí, tvůrčí osobnosti, ti, co rádi žijí ve snu, ve svých představách. Může být i symbolem přetvářky, objevuje se více i u některých duševních chorob.

Červená dodává sílu. Signální barva je znamením života, erotiky a vitality. Je to barva krve, ohně, agresivity, dodává energii, aktivitu, odvahu a smělost v rozhodování. Červená podporuje látkovou výměnu, krevní oběh a příznivě ovlivňuje prokrvování a vylučování adrenalinu. Ale pozor – příliš mnoho červené nás podvědomě rozčiluje. Červený kostým sice prozradí sílu, ale znamená i agresivitu. Silným znamením je naopak červená šála. Po této barvě sahají lidé ctižádostiví, cílevědomí.

Tvrdí se, že by ji neměli používat lidé s nádorovým bujením, protože dodává energii nádoru a ten více bují, stejně tak je nevhodná pro hypertoniky anebo kardiaky, ani při zánětech není vhodná. Měli by se jí vyvarovat lidé přirozeně vznětliví, podráždění i lidé unavení a vyčerpaní. Protože stimuluje, zvyšuje puls, je možné jí užít krátkodobě jako doping. Tuto barvu si vybírají lidé jdoucí nekompromisně za svým cílem. Podtrhuje jejich aktivitu, odvahu i náboj. Je barvou erotiky a smyslnosti, zároveň však také věrnosti a stálosti.

Červená je barva krve, pomáhá při vyčerpání, probudí nás a dodá nám vitalitu. Když se cítíte být unavení, zapalte si červené svíčky, vytvoříte si tím pohodovou atmosféru a dobijete energii. Také kytice červených květů na kuchyňském stole má povzbuzující účinky. Věřte v pomoc papriky a červené řepy.

Růžová je směsí červené a neutrální bílé. Je symbolem lásky a životnosti, ovládá celé tělo, přináší dobrou náladu, uklidňuje i povzbuzuje. Díky této barvě jsme citlivější, dokážeme lépe vnímat pozoruhodné věci kolem sebe. Mají ji rádi lidé přecitlivělí, i ti, co se snadno pro něco nadchnou, ale brzy zvadnou, ztratí zájem, co žijí v ustavičném stresu nebo je každá maličkost vyvede z míry.

Fialová je podpůrnou barvou proti migréně a chcete-li, aby vás napadla nejedna meditační věta. Tato barva bystří naše smysly a probouzí zvědavost. Fialová spojuje dvě protichůdné barvy: červenou (aktivní, mužskou) a modrou (která je pasivní, ženská). Je to barva spojená s magií, mystikou, čarodějnictvím. Nosí ji kardinálové, je znakem vysoké oduševnělosti, citlivosti, taktu a harmonie osobnosti. Vyhýbají se jí lidé žijící pro tuto chvíli, které nezajímá budoucnost, a většinou ji nosí ženy.

Zelená je symbolem naděje, jara, nového začátku. Dodává sílu a energii nejen při důležitých životních změnách. Představuje klid, harmonii a souznění s přírodou. Posiluje klouby a svaly, sníží krevní tlak, povzbudí metabolismus, očistí organismus, uvolňuje křeče, pomáhá proti zánětům a otokům.

Na sebe zelené triko a kalhoty, do sebe okurky, kiwi, zelené papriky, pampelišku, brokolici, zelený salát, čínské zelí, špenát, kapustu. Barva lesa je nejdůležitější léčivou barvou, protože vyrovnává tělo a ducha. Zelená zmírňuje hněv, uklidňuje nervy a podporuje harmonii. Zelená je barva mládí a je spojena s hnutím za ozdravení planety. Je oblíbená u osob, které jsou ochotny přijímat nové myšlenky. Dříve mívala nevěsta v Palestině zelené šaty, protože to znamenalo, že vznikne nový život.

Modrá symbolizuje ochotu, nebe, něhu a věrnost. Je to tlumící barva. Je proti bolestem zubů, krku a vyrážce, zlepšuje přívod kyslíku, umocňuje citové prožitky, povzbudí sexuální energii. Konzumujte borůvky, švestky, černý rybíz, modré hrozny.

Má v sobě zakódovánu dobrou náladu, klid a vnitřní vyrovnanost. Potlačuje sobecké cítění. Lidé odmítající modrou bývají vznětliví a hašteřiví, mívají problémy v mezilidských vztazích, v partnerství. Bývají izolováni a osamocení. Modrou barvou se získává jistota, čistota a bezpečí, je vhodná pro osoby vzteklé a vznětlivé, co nejsou schopny kočírovat své city a emoce.

Světle modrá připomíná neomezené horizonty, spojení duše s nekonečností nebe. Přináší dobrodružství a vyvolává „prázdninovou“ náladu. Tmavě modrá vyvolává respekt a pocit serióznosti. Modrá barva tiší bolest, žízeň a mají ji rádi lidé melancholičtí, kteří chtějí získat důvěru okolí. Je ideální barvou do ložnice. Ložní prádlo v barvě nebeské modři se postará o sladké sny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.