Kód pojišťovny

Zooterapie

Ilustrační obrázek
Zooterapie je podpůrná léčebná metoda, která se zakládá na vztahu člověka a zvířete , které je k této činnosti speciálně vychované. Jedná se v podstatě o ucelenou rehabilitaci za přítomnosti zvířat. Zvířata mají obrovský energetický náboj, z kterého můžeme čerpat velké množství energie a lásky. Terapie domácími zvířaty je uznávanou metodou i v zahraničí a u nás si také postupně získává své příznivce. K léčebným účelům se používají jednak domácí zvířata (psi, kočky, zakrslí králíci, koně), ale i lamy a hovězí dobytek.

Polohování se psy

Polohování se psy je nyní moderní metoda, která spočívá v kontaktu psa a postiženého dítěte nebo seniora, kdy pes kopíruje křivku páteře postiženého pacienta a zahřívá ho svým tělem. Postupně tak dochází k pozvolnému a postupnému uvolnění těla a k celkové relaxaci. Polohování se může provádět také s několika pejsky najednou a jeden pejsek může ležet pod koleny pacienta a ostatní dva každý z jedné strany těla. Polohování může být také doprovázeno poslechem klidné relaxační hudby. Tato metoda výborně uvolňuje svalové spazmy.

Práce mozkových hemisfér

Kontakt se zvířaty je velmi vhodný také u postižených dětí, kde se snažíme o rozvoj tělesných a duševních funkcí. Pokud procvičujeme s dětmi, aby ukazovalo, kde má zvířátko jednotlivé části na těle a střídáme práci obou rukou křížem, stimulujeme střídavě pravou a levou hemisféru mozku, což je nesmírně důležité pro další pohybový vývoj. V USA se tato metoda používá také u dětí, které mají různé poruchy chování nebo dokonce i ve věznicích nebo u seniorů, kteří přežily holocaust.

Hippoterapie

Je spojení jízdy na koni s rehabilitací. Používá se hlavně u dětí, ale je využívána také dospělými. Pozitivní dopad hippoterapie spočívá hlavně v odstraňování svalového napětí, protahuje zkrácené svaly, stimuluje správné držení těla a příznivě ovlivňuje psychiku a podporuje zlepšení a rozvoj sociálních kontaktů. Hippoterapeutickou léčbu provádí vyškolený fyzioterapeut a koně vede hipololog. Tato metoda se používá hlavně u dětí s neurologickými postiženími. Kůň zlepšuje také schopnosti soustředění a koncentrace a stimuluje všechny naše smysly. V současné době obliba hippoterapie velmi narůstá, svědčí o tom také i vzrůstající počet vyškolených terapeutů a spokojených klientů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.