Kód pojišťovny

Ženy a alkohol

Ilustrační obrázek
Donedávna byl alkoholismus spíše mužským problémem, ale čísla statistik stále více ukazují, že přibývá žen, které pijí nad míru. V České republice vypije 13,5 % dospělých žen více alkoholu denně, než je odborníky uznávaná „bezpečná“ dávka. Až pět procent žen v české populaci překročí tuto dávku o polovinu.

Alkohol je droga, která tlumí činnost centrálního nervového systému stejně jako barbituráty, sedativa a anestetika. Je klasifikován jako potravina, protože obsahuje kalorie. V jedné skleničce se nachází zhruba tolik kalorií jako ve velkém bramboru, ale v tomto případě jde o „prázdné“ kalorie, protože nemají žádnou výživnou hodnotu. Každý, kdo má problémy s obezitou, jej musí rázně omezit. A když už po něm sáhne, měl by při jeho konzumaci jíst nějaké vysokoproteinové jídlo, aby se mu stabilizovala hladina cukru v krvi.

Alkohol okamžitě přechází do krevního řečiště, odkud ovlivňuje činnost všech orgánů. K tomu, aby mohl plynule putovat tělem, se ředí vodou, kterou tkáně obsahují, a z toho důvodu se jeho účinky obzvlášť silně projevují v mozku, který obsahuje velké množství vody. Člověk dokáže zpracovat zhruba 15 ml alkoholu za hodinu (pět procent alkoholu vyloučí ledviny močí, pět procent alkoholu opouští tělo plícemi a zbývající alkohol rozloží játra na kyselinu octovou).

Existuje bezpečný alkohol?

Když si dáte sklenku červeného vína, může to na váš organismus působit pozitivně. I zředěné víno je údajně lepším detoxikantem než vitamin E. U žen, které vypijí sklenku alkoholu denně, se údajně snižuje riziko srdečního infarktu o 20 až 50 procent.

Existují však také výzkumy, podle kterých ženám nad 45 let, jež mírně pijí alkohol, méně řídne kostní tkáň na zranitelných místech a hrozí jim tak nízké riziko osteoporózy. Ženám nad 33 let prý zase malé dávky alkoholu zvyšují imunitu.

Žena snese mnohem méně

Pro vznik jaterní cirhózy je pro ženy riziková již pravidelná konzumace dvou decilitrů vína či půl litru dvanáctistupňového piva denně po dobu deseti až dvaceti let. Ten, kdo si nedokáže alkohol odepřít, by alespoň neměl pít pravidelně každý den. K regeneraci jaterních buněk je totiž nutná několikadenní přestávka.

Ženám ubližuje alkohol mnohem více než mužům. Poslední výzkumy ukazují, že alkoholičkám odumírají mozkové buňky mnohem rychleji, než mužům, kteří pijí stejně.

Mezi specifická rizika alkoholismu u žen patří rakovina prsu. Více než tři deci vína denně ji zvyšují až trojnásobně. U žen, které hodně pijí, je také mnohem větší riziko infarktu. Podle lékařů alkohol zvyšuje i riziko Alzheimerovy choroby a stařecké demence.

Křehčí konstrukce ženského těla způsobuje, že se stejné množství alkoholu vstřebá mnohem pomaleji. Ženy navíc tráví alkohol jinak i proto, že jejich trávicí systém pracuje s odlišnými enzymy a kromě toho je prokázáno, že na ženský metabolismus má velký vliv i menstruační cyklus. Hodně žen reaguje na alkohol citlivěji před menstruací. Ty, které užívají antikoncepční pilulky, by si měly dát na alkohol obzvlášť pozor.

Alkohol není dobrým rádcem

Potřebujeme-li povzbudit nebo si dodat odvahy, sáhneme po sklence. Alkohol nejprve působí antidepresivně, mění naše chování. Jsme upovídanější, přátelštější, ztrácíme zábrany. Později však začínáme špatně artikulovat, hůře slyšíme, alkohol nám narušuje rovnováhu, rozostřuje zrak, nedokážeme se soustředit.

Smutné jsou „závěry“, kdy už máme problémy s rovnováhou, člověk se stává zmateným, může mít sklony k apatii.

Těhotným sklenička nesluší

Není třeba zdůrazňovat, že během těhotenství je nutné alkohol vyloučit. Přestože lékař malou skleničku vína povolí, neexistuje žádná pevná hranice, kdy a kolik vína si v těhotenství můžeme dopřát.

Alkohol působí nejhůř během vytváření plodu v prvním trimestru. Pití matky v průběhu těhotenství může mít nespočet negativních důsledků – vyšší riziko potratu, nízkou porodní váhu a v nejhorším případě fetální alkoholový syndrom. Ten se může projevit růstovými nedostatky, špatně formovanými kostmi a orgány, srdečními problémy, rozštěpem patra, zpožděným pohybovým vývojem.

Pro nastávající maminku je daleko prospěšnější pití kvalitní minerální vody. Nejlepší by bylo, kdyby ženy abstinovaly již šest měsíců před početím dítěte. A pokud se vám podaří otěhotnět, i když alkohol pijete, měla jste velké štěstí, protože některým ženám právě alkohol způsobil neplodnost.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.