Kód pojišťovny

Menstruační bolesti

Ilustrační obrázek
Bolestivá menstruace je projevem hormonální nerovnováhy a nemoci. V poslední době se tento problém řeší hned od počátku hormonální léčbou, a to se týká také čím dál tím více mladších děvčat. Tato terapie však skutečnou příčinu onemocnění neřeší, ale problém pouze oddálí a zakryje. Pokud dívka nebo žena trpí bolestivou menstruací, je třeba vzít v úvahu několik příčin, které mohou tyto problémy způsobovat.

Poruchy menstruačního cyklu

30 až 50% udává potíže při menstruaci. Může se jednat o nepříjemný tlak v podbřišku, otoky břicha a končetin, nechutenství nebo zvýšená chuť na sladké, bolest hlavy, pocit slabosti. Tyto potíže mohou nastat asi den před menstruací a největší potíže jsou v prvních 24 hodinách krvácení. Menstruační krvácení může být nepravidelné, nebo velmi časté popř. se objevují až po delších intervalech slabě a velmi krátce. Potíže s menstruací odrážejí celkový zdravotní stav ženy a ovlivňují její psychiku.

Menstruační cyklus

Menstruační cyklus je fyziologický opakující se děj u žen v období plodnosti. Tento cyklus trvá 25 - 35 dnů a končí krvácením, při kterém z těla odchází krev a sliznice z dělohy, která byla původně připravena na příjem oplodněného vajíčka. Doba krvácení trvá zhruba 5 dní a ztráta krve je 35 – 80 ml nesražené krve.

Menstruační cyklus podle čínské medicíny

Podle čínské medicíny je menstruační cyklus závislý na dvou hlavních orgánech – ledvinách a játrech. Ledviny jsou sídlem vrozené energie, kterou získáváme od svých rodičů při početí. Na této energii záleží jak se plod vyvíjí a jaká bude pevnost nebo chatrnost našeho zdraví. Od této energie také závisí schopnost otěhotnět a donosit plod a s tím také souvisí vliv na menstruační cyklus. Játra udržují harmonický a plynulý tok energie i krve v drahách, kterými proudí. Při nerovnováze v činnosti jater se objevují bolesti a problémy na psychické úrovni: neklid, podrážděnost, nervozitu, výbuchy hněvu, agresivita. Pokud játra nedostatečně hromadí a zadržují krev, může dojít k silnému krvácení a pokud je krev zadržována je krvácení slabší.Jakákoli blokáda krve na této úrovni je provázena bolestivostí.

Silné a dlouhodobé krvácení

Vznik myomů jsou nejčastější příčinou silného a prodlouženého krvácení. Vznik těchto svalových uzlů nezhoubného původu se vyskytují u žen v období plodnosti a jsou závislé na funkci estrogenu. Myomy se mohou vyskytovat na různých místech : ve svalovině, pod děložní sliznicí, na děloze. Pokud je myom umístěn pod sliznicí dělohy, dochází k její deformaci a menstruační krvácení může být obzvlášť silné a bolestivé. V takovém případě je nutné absolvovat vyšetření ultrazvukem pomocí vaginální sondy a také hysteroskopické vyšetření.

Vliv stravy na menstruační cyklus

Strava, kterou přijímáme je pro naše tělo stavebním materiálem a podle toho jak organismus zatěžujeme budujeme nový krásný dům nebo nekvalitní chatrč. Pokud chceme harmonizovat energetické vlivy potravy s vnitřními pochody v organismu, měli bychom akceptovat přírodu a její zákonitosti. Z energetického hlediska je nutné při menstruačních potížích omezit potraviny, které organismus uvolňují a ochlazují( rafinovaný jednoduchý cukr, med, jižní ovoce, stabilizátory, emulgátory). Také drogy a alkohol mají záporný energetický efekt pro náš organismus. Čím více dokážeme omezit extrémní potraviny, tím více se naše chuťové pohárky pročistí a náš organismus a zdraví se zpevní.

Pozor na nadbytek soli

Nadměrné solení velice zatěžuje naše ledviny. Neměli bychom také zapomínat na skrytou sůl v uzeninách, sýrech, apod. Měli bychom ctít zásadu, že sůl by měla přijít do pokrmu při začátku vaření, protože sůl se tak lépe „zabuduje „ do potraviny a neškodí. Na dosolení je vhodné použít nějakou kvalitní sójovou omáčku.

Co je dobré vědět

  • Před menstruací dochází ke snížení pohybu střev, proto mohou některé ženy trpět pocitem nafouklého břicha. K povzbuzení střevní peristaltiky vypijte sklenici teplé vody ráno nalačno před snídaní.
  • Vyhněte se tučným pokrmům.
  • V případě, že menstruace přichází příliš brzy a je silná, vyzkoušejte odvar z lžičky mletého koriandru.
  • Proti nadýmání a křečím použijte zázvorový čaj.
  • Při opožďující menstruaci vyzkoušejte odvar ze 3 g sezamových semínek.
  • Vitamín E snižuje návaly horka a zlepšuje pocit sucha v pochvě žen.
  • U žen, které trpí PMS ( premenstruační syndromem) může pomoci gingo biloba ( jinan dvoulaločnat) potlačit zadržování tekutin.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.