Nároky dítěte na výživu se v různých obdobích jeho vývoje mění. Aby se mohly správně vyvinout tělesné funkce a dítě se dobře rozvíjelo jak po tělesné, tak i po duševní stránce, musíme zajistit dostatečný přísun energeticky hodnotných potravin. Byl prokázán velmi úzký vztah mezi konzumovanou potravou a zdravím. Správným stravovacím návykům je nutné učit děti již odmalička. Dietologové poukazují na velkou spotřebu sladkostí a sladkých nápojů a na nedostatečný příjem vlákniny a zeleniny.
Nutné bílkoviny
Potřeba bílkovin u školáků je vysoká, protože rostoucí organismus potřebuje dostatek látek pro správný vývoj kostí a k výstavbě svalstva. Na 1 kg hmotnosti dítěte se doporučuje konzumovat zhruba 1,2 g bílkovin. Polovinu by měly pokrýt živočišné bílkoviny( maso, mléčné výrobky, vejce), protože organismus je lépe využije než bílkoviny rostlinné. Při tvorbě jídelníčku je třeba správně kombinovat bílkoviny mezi sebou, aby se zvýšila jejich využitelnost.
Zdroj energie
K nejdůležitějším zdrojům rychlé energie patří sacharidy. Zhruba polovina energetického příjmu by měla být pokryta polysacharidy ( brambory, luštěniny, obiloviny). Devět procent energie dodávané sacharidy by měly dodat jednoduché cukry, tzv. monosacharidy a disacharidy. Běžný cukr je pouze zdrojem rychle dosažitelné energie a jinak není zdrojem žádných biologicky hodnotných látek.
Důležitá vláknina
Vláknina upravuje střevní peristaltiku, dává pocit sytosti a zlepšuje látkovou výměnu. Potrava, která obsahuje vlákninu je také bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků. Hlavním zdrojem vlákniny pro školní děti by měly být celozrnné obiloviny( rýže natural,kroupy, jáhly, obilné vločky, pohanka, tmavé pečivo, ovoce, zelina).
Vápník
Vápník patří k nejdůležitějšímu prvku, který zajišťuje mineralizaci kostí a zubů. Existuje celá řada faktorů, které ovlivňují vstřebávání vápníku do organismu. Důležitý je přísun vitamínu D, správný poměr hořčíku, vápníku a fosforu. Dostatečné množství vápníku ovlivňuje celou řadu fyziologických pochodů v organismu dětí i dospělých.
Klikli jste na odkaz na PDF soubor. Upozorňujeme, že některé internetové prohlížeče umožňují otevření
PDF souborů přímo v prohlížeči. V tomto případě však nemusí být PDF soubor zobrazen správně a nemusí
správně pracovat některé funkce PDF souboru. V takovém případě doporučujeme soubor uložit na disk
počítače (klikněte na odkaz pravým tlačítkem myši a zvolte 'uložit odkaz jako...') a otevřít ve
standardním prohlížeči PDF souborů - Adobe Acrobat Reader.
Povolení cookies
V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.
V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.
Vyberte vámi preferované povolení cookie, přičemž základní jsou nezbytné pro fungování, jiné můžeme používat jen s vaším souhlasem.
Vaše osobní údaje budou zpracovány a informace z vašeho zařízení (soubory cookie, jidinečné identifikátory a další údaje zařízená) mohou být uchovávány.
Vaše preference můžete kdykoliv změnit v dolní části naší webové stránky s názvem Cookies. Pro více informací o používání cookies prosím naštivte Zásady ochrany osobních údajů.