Kód pojišťovny

Děti a knížky

Ilustrační obrázek
Knížky nás provázejí již od našeho útlého dětství. Děti mají rády leporela, barevné obrázkové knížky plné pohádek, písniček a básniček. I když ještě nerozumí všemu, pozorně poslouchají a jsou rády, když napodobujeme zvuky zvířátek a legračně artikulujeme. Dětem, kterým rodiče předčítají, se naučí daleko rychleji mluvit a samy si čtou rychleji, než ty děti, které se dívají pouze na televizi. V pozdějším věku mají lepší slovní zásobu a umí se lépe vyjadřovat. Pokud dětem čteme, podporujeme v nich pocit sounáležitosti a také se učí koncentraci a pozornosti. Děti rády opravují maminku při čtení nebo samy dopředu napovídají, co se stane. Samozřejmě při čtení se také lépe rozvíjí osobnost dítěte.

Spontánní zájem

Je vhodné učit děti číst před nástupem do školy? Odborníci tvrdí, že není vhodné děti předčasně "drilovat". Existují však děti, které samy projevují zájem o psaní nebo čtení. V takových případech dětem v učení nebraňte, ale dítě podporujte.

Učení formou hry

Jestliže chcete aby vaše dítě mělo o čtení zájem, podpořte jej formou hry. Kreslete společně písmenka a rozvíjejte nekonečnou dětskou fantazii. Z dítěte se tak postupně stane vášnivý čtenář, kterého bude učení bavit.

Dávejte dětem dobrý vzor

Když děti vidí, že jeho rodiče mají knihy a čtou si, budou si samy chtít spontánně číst a čtení se pro ně stane zcela přirozené. Vztah dítěte ke knihám budujte hned odmalička a postupně budujte dětskou knihovnu a naučte své dítě, jak má s knihami zacházet. Svým dětem čtěte i když umí číst, pokud vás o to poprosí. Děti se tak necítí osamoceně a někdy si potřebují o přečteném textu povyprávět.

Čtení a psychika

Vyprávěním nějakého příběhu se děti učí také překonávat ostych a umí lépe formulovat své pocity a myšlenky. Pomocí příběhu se dítě dokáže více uvolnit. Má k nám větší důvěru a nedělá mu problémy svěřit se svými problémy a starostmi. Čtením také můžeme lépe rozveselit malého pacienta, kterého potřebujeme nějak zabavit a zkrátit mu čas v postýlce.Pokud dětem čteme, prospívá to jejich psychickému rozvoji a jsou velice šťastné.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.