Kód pojišťovny

Děti a televize

Ilustrační obrázek
Stále častěji se u nás hovoří o obézních dětech. Jaká je příčina dětské obezity? Jednou z hlavních příčin je bezesporu nedostatek pohybové aktivity u dětí. Velká část dětské populace tráví svůj volný čas u svých počítačů nebo u televize. Děti jsou ovlivňovány reklamou na sladkosti, nápoje a chipsy a jiné podobné výrobky. Vědci již zvedají varovný prst a upozorňují, že nadměrné vysedávání u počítače u dětí ve věku od pěti do patnácti let zvyšuje riziko obezity, kouření a vysoké hladiny cholesterolu.

Jakou část denního rozvrhu mohou děti věnovat televizi?

Jestliže máme puštěnou televizi celý den jako zvukovou kulisu, dítě to bude považovat za zcela běžné i v dospělosti. Dětem v předškolním věku úplně stačí jeden dětský pořad v průběhu dne a večerníček. Školním dětem stačí hodina a půl až hodina a půl denně. Rodiče by měli najit svým dětem vhodný způsob trávení volného času a podporovat je v jejich zálibách a koníčcích. Minimálně hodinu denně by se děti měly věnovat pohybu.

Co dělá televize s psychikou?

Při nadměrném vysedávání u televize je dětská psychika přetěžována. Děti si ještě neumějí některé informace spojit a dát si je do souvislostí.. Pokud děti pouze pasivně přihlížejí, nerozvíjí se jejich abstraktní myšlení. Dítě si pak pouze přejímá způsoby chování a vzory, které napodobuje a neví, co je správné a co nikoli.Není vhodné, aby děti sledovaly televizní pořady těsně před spaním, mají pak problémy s usínáním.

Výběr pořadů

Samozřejmě, že není nutné televizi zcela vylučovat z běžného života, ale rodiče by měli mít pod kontrolou pořady na které se jejich děti dívají. Rozhodně nepořizujte v dětském věku dětem vlastní televizi a nedovolujte, aby vám televizní program určoval, co budete dělat. Program pro děti vybírejte a snažte se s nimi také o jednotlivých tématech diskutovat a vyslechněte si i jejich názor.

Televize jako zdroj informací

I když jsme vyjmenovali spoustu záporů, které vliv televize může mít, nesmíme zapomenout, že televize je zprostředkovatel nejnovějších informací, rozvíjí přehled a poskytuje zábavu. Pokud bychom dítěti televizi zcela zakazovali, mohlo by se ve společnosti vrstevníků cítit odstrčeně. Vždy by však měla převažovat komunikace nad pouhým pasivním sezením u televize.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.