Kód pojišťovny

Pokožka je naše vizitka

Ilustrační obrázek
Pokožka pro nás znamená něco jako kronika. Zapisují se do ní všechny prožitky a vzpomínky, ale naše pokožka si hlavně moc dobře pamatuje na nepříjemné události, jakými jsou popáleniny, plané neštovice, akné, operace apod. Čím je rána hlubší, tím zřetelnější jsou její stopy. Vrchní vrstvy pokožky se stále obměňují, protože pokožka rohovatí a odlupuje se. Tím je také zajišťováno přirozené očištění kůže a odstraňování bakterií.

Pokožka a množství pigmentu

Hlubší vrstva pokožky obsahuje melanin, což je barvivo, které spolu se slunečním zářením určují barvu naší kůže. Množství pigmentu se s přibývajícím věkem mění. Novorozenec má pigmentu velmi málo, a proto je jeho pokožka růžová. Postupně pigmentu přibývá, ale i dospělý člověk má na některých místech těla pokožku téměř bez pigmentu ( chodidla, dlaně) a některá místa jsou pigmentovaná více ( dvorce mléčné žlázy). Právě barvivo vytváří určitou ochranu hluboko uložených buněk.

Jizvy mají různou podobu

Existují různé možnosti a prostředky, jak napomoci k hojení jizev. Pro hojení ran je naše kůže vybavena určitými mechanismy. Měli bychom vědět, že z čerstvých buněk vazivové tkáně se tvoří nové vrstvy kůže, která ránu vyplní a uzavře. Trvá to několik dnů až týdnů. Čerstvá jizva je citlivá, měkká a je červeně zabarvená. Postupně s úbytkem kapilár bledne a zpevňuje se. Starší jizvy bývají tužší a bledší a v místě zajizvení se už neobnovují ani mazové ani potní žlázy. Pokud se jizvy špatně hojí, mohou při vyšší tvorbě vaziva vyčnívat a být zbytnělé, nebo mohou být naopak vkleslé až zakrnělé.

Léčba jizev

Podle typu a rozsahu a charakteru jizvy se volí také léčba. Jednou z metod je kryalizace tekutým dusíkem. Jedná se v podstatě o podchlazení a následně odumření několika vrstev kůže. Také se využívá chemický peeling a ke stimulaci hojení slouží laserové ošetření. Používají se také různé hojivé masti, které jsou složené z různých rostlinných výtažků. Výsledky jednotlivých postupů bývají úspěšné podle rozsahu a umístění jizvy.

Povzbudivé jsou také zkušenosti z aromaterapie, kdy se na jizvu aplikují různé oleje, které urychlují hojení a vyhlazování jizev. Jizvu je vhodné po odstranění stehů jemně masírovat a potírat 2 - 3 x denně hojivými preparáty. Použití olejů je také úspěšné při léčbě některých forem akné.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.