Kód pojišťovny

Co se děje s miminkem bezprostředně po porodu

Ilustrační obrázek
Bezprostředně po porodu novorozenec nereaguje na žádné zvuky a nejprve se zapojují základní životní funkce, které jsou nezbytné pro přežití. Přechod z tepla, tmy a rytmického kolébání do zcela jiného prostředí znamená pro miminko obrovskou změnu. Dítě začíná samostatně dýchat, srdíčko musí čerpat krev do svých plic, kde se také okysličuje.Postupně dochází k zapojování vrozených reflexů ( sací, polykací, kašlací). Po dalším časovém odstupu je miminko schopno reagovat na ostré světlo a do 24 hodin po porodu začíná reagovat na silné zvuky.

V době krmení by měl být klid

Pokud dáváme miminku napít, měli bychom být tiší, abychom v dítěti nevyvolali úzkost. Hlasitá hudba nebo puštěná televize může dítě vylekat natolik, že odmítne prs nebo savičku z láhve a rozpláče se. Jsou však děti, které takto negativně nereagují a vnímají pouze maminčinu náruč a tlukot jejího srdce a na podněty z vnějšího okolí vůbec nereagují. V každém případě bychom však měli sledovat reakce miminka a přizpůsobit se zcela jeho individuálním potřebám.

Vyšetření sluchu

Celkový zdravotní stav miminka vyšetřuje po porodu dětský lékař, který posuzuje také i vybavení určitých reflexů na zvukové podněty. Miminko potřebuje pro svůj další rozvoj přiměřené zvukové podněty, které mu nabízí domácí prostředí. Chození po špičkách, šeptání a absolutní ticho není pro dítě to nejvhodnější. Je důležití, aby dítě nemělo pocit, že není samo. Již odmalička si s dítětem povídejte, co právě děláte, tím pozvolna stimulujete jeho vnímání.

Čichové vnímání miminka

Čich je důležitější, než si myslíme. Když se miminko narodí, začíná komunikace nejpřirozenějším způsobem, a to dotekem a vůní matky a děťátka. Jako vlastní přírodní uklidňující prostředek působí látka zvaná osmon 1. Je to látka, která se podobá zvířecím pižmům a oleji ze santalového dřeva. Maminky rozpoznají většinou své dítě od jiných podle vůně již po dvou hodinách od chvíle , kdy je spatřily poprvé. Také pro dítě je vůně matky velice významná, proto by maminky neměly používat příliš silné parfémy a deodoranty, protože novorozenec by mohl reagovat velmi negativně. Alespoň do půl roku dítěte bychom měly používat po koupání nebo pro masáže miminek pouze čistý panenský olej s velmi slabou až neznatelnou vůní.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.