Kód pojišťovny

Astma

Ilustrační obrázek
Astma je chronické onemocnění dýchacích cest, které je spojené se zúžením průdušek. Toto je zapříčiněno stahem hladkých svalů ve stěně průdušek, zvýšenou sekrecí hlenu a otokem sliznice dýchacích cest. Příznaky astmatu jsou provázeny dráždivým kašlem, který sužuje nemocného hlavně v noci. Dráždivý kašel může také vyprovokovat větší fyzická zátěž spojená se stresovou situací.

V celosvětovém měřítku přibývá stále více astmatických dětí.

Spouštěcí mechanismy pro vznik astmatu

Mezi faktory, které ovlivňují vznik astmatu patří, alergie, virové infekce, vdechování studeného suchého vzduchu, nadměrná fyzická zátěž, rizikové životní prostředí. Astma je zrádné v tom, že se může projevit v každém věku, i když přecitlivělost k určitým podnětům vzniká již v raném dětství.

Jak se žije s astmatem

Onemocnění je provázeno náhlými záchvaty dušnosti, nočního kašle a ztíženým dýcháním. Nemocný, který je postižený astmatem, má často obavu o své zdraví, neboť potíže s dýcháním velice ovlivňují jeho psychiku. Základní léčbou astmatu je inhalace protizánětlivých léků a s léčbou je nutné nepolevit, ani v případě, že se dotyčný cítí dobře. Příznaky alergických reakcí mohou zmizet v průběhu několika týdnů, ale léčba zánětlivého onemocnění může trvat až jeden rok. Dávkování jednotlivých léků určuje vždy lékař. I s astmatickým onemocněním se dá žít plnohodnotným životem, ale je důležité se naučit toto onemocnění přijmout a zvládat.

Zvířata a astma

Jedna z častých příčin vzniku astmatu u dětí i dospělých může být alergie na zvířecí miláčky. Nejvíce agresivních alergenů má kočka, ale i jiná zvířata jako křeček, morče a králík mohou vyvolat prudkou alergickou reakci. Proto není vhodné pořizovat zvířata do domácností alergiků a astmatiků. Zvířata vylučují alergeny slinami, mazem, potem a močí. V případě, že jste měli zvíře, dříve než astma vypuklo, je možné v některých případech zvířátko tolerovat. Na rozvinutí záchvatu se výrazně podílí stres a dítě by se ztrátou milovaného zvířete, na které bylo zvyklé, trápilo.

Kouř a prach

V bytě, kde žijete, nesmí nikdo kouřit a vyhýbejte se kuřáckému prostředí. Při utírání prach používejte navlhčený hadr nebo mop a perte často plyšové hračky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.