Kód pojišťovny

Muži a neplodnost

Ilustrační obrázek

Neplodnost a čísla

Dříve byla neplodnost považována převážně za ženský problém, dnes už ale víme, že se na ní významně podílejí i muži.

Jako neplodnost partnerského páru označujeme situaci, kdy při pravidelném pohlavním styku (přibližně dvakrát týdně) nedojde k oplodnění do jednoho až dvou let. Pravděpodobnost otěhotnění v jednom měsíčním cyklu je pouze 20-25%.

Neschopností počít dítě je na celém světě postiženo minimálně 10% párů, přičemž dalších 10-25% je postiženo sekundární neplodností, tj. neschopností počít druhé nebo další dítě.

Přibližně 15% párů v plodném věku hledá lékařskou pomoc k řešení neplodnosti, a to zpravidla po dvou letech marného úsilí o početí. Neplodnost početí je v páru způsobena:

  • Problémy na straně žen přibližně ve 30-40% případů
  • Problémy na straně mužů přibližně v 10-30 % případů
  • Problémy u obou partnerů v 15-30% případů
Zaměříme-li se na mužskou polovinu páru, aby zárodečná buňka -spermie- dosáhla setkání s vajíčkem, musí být muž schopen pohlavního styku, jeho spermie musí být zdravé a pohyblivé a na cestě spermie na „místo setkání“ nesmí být překážky mechanické (např. zúžení po zánětech, operacích).

Spermie na útěku

Ještě před patnácti lety nebylo žádnou zvláštností, když se našlo v jednom mililitru ejakulátu sto dvacet milionů spermií. Dnes by to byl skoro zázrak. Zdraví muži mají přibližně dvacet až třicet milionů spermií. Vzorky se šedesáti miliony už jsou raritou.

Průměr ve vyspělých zemích – dvacet milionů spermií v jednom mililitru ejakulátu. Kdo této hodnoty nedosáhne, těžko se mu podaří zplodit potomka bez pomoci lékařů. Stále více mužů má problémy s pohyblivostí spermií a jejich nepravidelným tvarem.

Pokles plodnosti

Pokles mužské plodnosti nejvíce postihuje paradoxně muže mezi dvaceti a třiceti lety. Jsou na tom většinou hůře než čtyřicátníci, či dokonce padesátníci. Stále tak přibývá neplodných párů, kdy poškozený je muž, ne žena.

Defekty nebo poruchy spermií

Jde o nejčastější příčinu mužské neplodnosti. Většina případů neplodnosti je způsobena nízkou kvalitou spermatu (přibližně 70% všech případů), která je dána špatnou pohyblivostí spermií a vysokým podílem abnormálních spermií.

Defekty spermií mohou mít různé příčiny, jako například hormonální nerovnováhu, infekci varlat, často však nelze skutečnou příčinu identifikovat. Nedostatek spermií ve spermatu může být zapříčiněn například poruchou ejakulace, která může být způsobena poraněním, pozdními komplikacemi příušnic nebo poškozením krevního zásobení varlat.

Nelze podceňovat ani psychickou stránku poruchy. Muži pod velkým duševním stresem, ať již v práci nebo doma, mají frekvenci obtíží v oblasti sexuálního života výrazně vyšší. Klesá u nich chuť k pohlavnímu styku, tzv. libido, ztopoření údu, které je pro zdárný styk nezbytné, je nedostatečné nebo udržitelné jen po velmi krátkou dobu.

Jak jste na tom?

Pokud nedochází k žádoucímu otěhotnění, je nutné vyšetření spermiogramu. Po dvou- až pětidenní sexuální abstinenci poskytne muž vzorek semene. Hodnotí se množství spermatické tekutiny, počet a kvalita spermií, jejich pohyblivost, event. přítomnost známek zánětu. Součástí vyšetření může být i postkoitální test, kdy se po styku odebírá sekret z oblasti děložního hrdla ženy a sleduje se chování spermií.

Více sexu

Lékaři donedávna radili mužům, kteří chtěli zplodit dítě, aby si šetřili spermie na plodné dny ženy. Světová zdravotnická organizace doporučuje k dosažení co největší kvality mužských pohlavních buněk dvou- až sedmidenní sexuální abstinenci. Podle výzkumů izraelských vědců je tato strategie chybná. Sedm tisíc vzorků od šesti tisíc mužů potvrdilo, že už po dvoudenní abstinenci klesá pohyblivost spermií.

Statistiky sice uvádějí, že lidé mají v průměru dvě soulože týdně, ale podle odborníků je to ve skutečnosti mnohem méně. Lidé totiž v takových průzkumech málokdy odpovídají podle pravdy. Lékaři doporučují těm, kteří své otcovství odkládají, aby se udržovali v „kondici“ pravidelným sexem. Většina mužů si myslí, že ideální věk pro plození je kolem pětadvacítky. Pravdou ale je, že tento věk se stále posouvá, protože muži dávají přednost kariéře a volnosti. Z hlediska psychologického vývoje je možná pro zplození potomka ideální věk mezi třicítkou a čtyřicítkou. Muži jsou zralejší a ochotnější věnovat se výchově dítěte.

Kdo za to může?

Pohlavní buňky jsou extrémně citlivé na toxické látky, které se dostávají do organismu. Patří mezi ně organofosfáty, které se používají v zemědělství a stávají se tak součástí našeho jídelníčku. Lékaři zkoumají, jaký vliv mají na mužskou plodnost zemědělské postřiky, umělá hnojiva a exhaláty v ovzduší. Například v sousedním Rakousku mají neplodné páry nárok na pomoc právě od ministerstva životního prostředí.

Pozor na sport

Neničte své spermie nevhodně zvoleným sportem! Přehřátý organismus snižuje výkonnost semenných váčků. Obdobně škodí i nepřiměřené vysedávání v sauně. Cyklisté, jezdci na motorkách i řidiči kamionů mohou mít problémy.Jejich orgány jsou často vystavovány otřesům, které mohou způsobit mikrokrvácení.

Poruchy plodnosti jsou časté u vrcholových sportovců, kteří dopovali nebo dopují. Anabolika jsou sice svým složením velice podobná hlavnímu mužskému hormonu testosteronu, avšak mají také všechny jeho kladné i záporné vlastnosti.

Skutečně podporují růst svalové hmoty, ale mohou také způsobit impotenci. Proč? Organismus totiž chybně analyzuje přítomnost anabolik v těle jako zvýšení hladiny testosteronu, a tak brzdí jeho přirozenou tvorbu. Nebývá vždy jednoduché vrátit vše k normálu.

Alkohol, kouření a potence

Poruchy potence jsou běžné také u mužů s vysokou spotřebou alkoholu, u drogově závislých a velmi silných kuřáků, kteří holdují své zálibě po více let.

Alkohol způsobuje zánik pohlavních buněk, zmenšuje životaschopnost spermií a narušuje vazby mezi mozkem a pohlavními orgány. V důsledku toho se do krve dostává méně hormonů způsobujících plnohodnotnou erekci.

Nikotin brání prokrvení penisu a snižuje v něm arteriální tlak. Právě proto se nemůže normálně naplnit krví, když je potřeba. Už dvě cigarety s vysokým obsahem nikotinu mohou pokazit slibnou noc.

Toxické látky z cigaret, které se v ohromujícím množství dostávají přes plíce do krevního oběhu, narušují dozrávání spermií. Ty pak mohou ztrácet správný tvar a pohyblivost.

Když užíváte drogy, a platí to i o marihuaně, je pravděpodobnější, že se vám narodí postižené dítě. Tato nepříliš silná droga prudce snižuje hladinu mužského pohlavního hormonu a jeho tvorbu při pohlavním aktu. Kromě toho stejně jako další drogy poškozuje chromozomy a podporuje genetické změny.

Vitaminy na posilnění

Šance zplodit dítě se zlepšuje, když dostanete do těla denně 1000 miligramů kalcia a 10 mikrogramů vitaminu D.

Šedesát miligramů vitaminu C denně stačí, aby se zvýšila kvalita spermií. Když kouříte, zvyšte dávku na sto.

Nedostatek zinku snižuje počet spermií a hladinu testosteronu. Doporučená denní dávka je 12 až 15 miligramů.

Do ložnice květiny

Životabudičem, který probudí spermie a vyburcuje k rychlému pohybu, je prý vůně konvalinek. Nejnovější výzkumy naznačují, že muži mají čichové senzory nejen v nose a v mozku, ale i ve spermiích. Nejcitlivěji prý reagují na vůni květin, především konvalinek. Když se konvalinková vůně uvolňuje blízko spermií, pohyby jejich bičíků se zrychlují a spermie směřují za zdrojem vůně dvakrát rychleji než za normálních okolností.

Léčba neplodnosti je v současnosti natolik úspěšná, že většina takto „postižených“ párů má stejnou šanci na početí jako normální plodné páry. Důležitou roli však hraje správná diagnóza. Ta je základní podmínkou pro stanovení náležité terapie. K dispozici je řada postupů k ověření příčin neplodnosti, počínaje krevními testy až po složitá komplexní vyšetření.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.