Kód pojišťovny

Aby dětem chutnalo

Ilustrační obrázek
Naučit malé děti správnému stravování není vůbec žádná jednoduchá záležitost. Důležitý je samotný začátek, kdy miminko přechází od mléčné stravy k příkrmům. Miminko začíná postupně objevovat nové chutě a zvyká si na nová jídla. Někdy se může stát, že děťátko najednou zavře pusu a za nic na světě ji nechce otevřít. je zcela zbytečné děťátko násilím do jídla nutit. Ničemu tím neprospějete. Zkuste to raději později, nebo až další den a dítěti nabídněte třeba mléko. Někdy je lepší i před jídlem dát raději trochu napít a až potom mu nabídněte něco nového. Zkrátka, nezbývá vám nic jiného, než zkoušet a být trpěliví.

Chce to veselé rituály

Je na nás, abychom se snažili vytvořit přátelskou a veselou atmosféru u stolu. Začněte proto již odmalička s určitými stolovacími rituály a vaše dítě nebude mít později problémy s jídlem ani v restauraci. Nikdy se nesnažte prožívat krmení dítěte v dusné a hádavé atmosféře. Někdy je pro děti těžké, že musí na své jídlo čekat.

Problémy s jídlem

Příčin, pro které dítě nejí, může být mnoho. Maminky by neměly na své děti s jídlem spěchat. Malé děti jedí pomalu a také trvá delší dobu, než se dítě naučí obratně jíst. Není třeba hned zoufat, pokud mrňousek nedojí celou porci. Není třeba vyjídat talíř do posledního sousta. Dbejte hlavně na to, aby:
  • dítě mělo stravu ve správné konzistenci s ohledem na jeho věk
  • dítě někdy nejí proto, aby na sebe upozornilo žárlí na sourozence
  • sledujte zdravotní stav dítěte
  • sledujte zásady správné výživy u dětí

Hmat je velký pomocník

Malé děti mají rády, když si mohou na jídlo sáhnout rukama. Zhruba od jednoho roku můžeme malým dětem nabídnout takové potraviny, které samo udrží v rukou ( banán, rohlík) a mohou uždibovat. Dbejte na to, aby jídlo bylo i pěkně barevné, děti mají rády pestré barvy. Zelenina a ovoce by měla být samozřejmá součást jídelníčku a můžeme s ní také pěkně nazdobit talíř.

Čeho byste se měli vyvarovat

Pokud dítě není právě velký jedlík, nikdy ho nemotivujte za snědené jídlo dárky a nákupem sladkostí. Dítě by to později mohlo zcela uvědoměle zneužívat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.