Kód pojišťovny

Poslední týdny před porodem

Ilustrační obrázek
Poslední týdny před porodem se zdají být velice dlouhé. Každá budoucí maminka se těší, až bude držet miminko ve své náruči. Aby byly porodní cesty uvolněné můžeme si od 35. – 36. týdne těhotenství provádět masáž hráze. Tato masáž by se měla provádět dvakrát denně, nejlépe spolu s partnerem. Pokud hráz před porodem masírujeme, je elastičtější a poševní vchod se rozšíří. Toto všechno pomáhá ke snadnějšímu průběhu porodu a někdy není nutné ani provádět nástřih hráze.

Jaké prostředky k masáži použít?

K masážím hráze používejte pouze rostlinné oleje. Vhodné jsou rostlinné čisté oleje, které jsou lisované za studena ( olivové nebo slunečnicové). Masáž můžete také provádět směsí olejů levandulového, ylang –ylang nebo růžového oleje. S masáží vám jistě ráda poradí každá porodní asistentka, která vám provede úvodní instruktáž.

Jaká je technika masáže?

  • Naneste olej na ukazováček a prostředníček a zaveďte je do pochvy až po klouby uprostřed prstů.
  • Provádíme pohyb prstů na okraji pochvy z jedné strany na druhou, až kam nám hráz dovolí. Při opakovaných masážích to bude vždy o kousek dále.
  • Masáž ukončíme tlakem roztažených prstů směrem ke konečníku přes poševní stěnu. Je to vlastně příprava na tlak hlavičky v závěrečné fázi porodu.

Další vhodná doporučení

Maminky mohou také pít odvar z jahodového a malinového listí. Tento čaj mohou maminky popíjet od 36. týdne gravidity. Čaje zároveň posilují organizmus a uvolňují porodní cesty. Pití těchto čajů je opravdu ověřené, maminky rodí rychleji a lépe. Vhodné je pít čaj dvakrát denně šálek- ráno a navečer.

Šetřete si svou energii

V průběhu celého těhotenství dbejte na zdravou a pestrou stravu s dostatkem minerálních látek. Místo sladkostí si dopřejte sušené ovoce, směs různých oříšků a jezte také mandle. Jídlo jezte po malých porcích, nebude vám pak těžko. Myslete na to, že přiměřená racionální strava dodá energii vám a vašemu miminku a to se pak stonásobně vrátí. Po porodu se také rychleji zotavíte.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.