Kód pojišťovny

Domácí zvířata a děti

Ilustrační obrázek
Ani dnes v době počítačových her, televize a různých elektronických hraček neupadá zájem dětí o domácí zvířata. Dá se říci, že malých zvířat je dnes v našich domácnostech mnohem více než tomu bylo v minulosti. I dětská psychologie potvrzuje, že přítomnost domácího mazlíčka působí k povzbuzen í duševního vývoje dítěte. Rodiče to někdy slyší neradi, ale děti by se měly seznamovat se zvířaty, poznávat je a pokud je to možné, měly by být v jejich blízkosti.

Výchovný prospěch zvířat

Samozřejmě, že dítě může mít zvíře doma pouze tehdy jestliže jsou k tomu vhodné podmínky. Pokud dítě není alergik, nemá úzkostný strach ze zvířat atd. Zvíře by mělo být pouze v takové rodině, kde bude o něj dobře postaráno a bude mít láskyplnou péči. jen v takovém případě můžeme očekávat, že soužití se zvířaty bude prospěšné pro obě strany.

Odpovědnost

Pokud si nějaké zvíře chceme pořídit nebo je již vlastníme, máme za něj také zodpovědnost. V rodině musí být předem jasno, kdo se bude o zvíře starat. Je jasné, že děti se zavazují, že budou o zvíře pečovat, ale hlavní tíha zodpovědnosti je na rodičích a je to jedno zda se jedná o malé rybičky, křečka, perskou kočku nebo psa. Teprve až po pubertě můžeme očekávat, že dítě samo převezme iniciativu a podstatnou část starosti o zvíře. Do té doby děti k této odpovědnosti teprve postupně dozrávají. U některých dětí je dozrávání rychlejší a přítomnost domácího zvířete tomu může jenom, prospět.

Speciálně vycvičení psi

Psi se uplatňují nejen jako společníci a průvodci u lidí s poruchou zraku, ale speciálně vycvičení psi mohou být neodmyslitelnými společníky u lidí s těžkým postižením. Dovedou např. podávat věci lidem upoutaným na invalidním vozíku, otevírají dveře. U neslyšících dovedou např. signalizovat zvonění zvonku nebo pláč dítěte. Své místo mají psi ( speciálně vycvičeni k těmto účelům) také v různých penzionech, domovech důchodců a dětských léčebných zařízeních.

Pes přítel člověka

Pes je zvíře, které je schopno přijímat člověka jako svého pána, chránit ho a také mu sloužit. Mnohdy je také připraven bojovat za něj s nasazením života.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.