Kód pojišťovny

Nebezpečný puchýřek

Ilustrační obrázek
Vzbudili jste se a zjistili jste, že vám ret krášlí nehezký puchýřek, který bolí a pálí ? Z puchýřku se postupně vytvoří mokvající krusta, po které často zůstane jizvička.

Puchýřky oparu vyrážejí obvykle na rtech. Vyvolává je virus Herpes simplex, což je běžný infekční virus, který může napadnout i další části obličeje, genitálie a jiné partie kůže.

Virus oparu v těle už zůstane

Uvádí se, že až osmdesát procent lidí v sobě nosí virus oparu. Jednoduchý opar není dědičný, ale často ho dostanete od někoho z rodiny. K nákaze od jiné osoby obvykle dojde v dětství a způsobí někdy kromě puchýřků i horečnatost a slabost.

Virus zůstává v těle v latentní formě a někdy se obtíže neobjeví celá léta, může se ale kdykoliv znovu zaktizovat horečkou, stresem, chladem, spálením sluncem, sníženou odolností, dokonce i menstruací. Opar se může objevit také po náročné léčbě nebo při nedostatku spánku. U někoho nemoc propukne každé dva měsíce, u jiného se může objevit jednou za několik let.

Pokud opary vyrazí blízko očí, vyhledejte okamžitě odborného lékaře. Hrozí při tom nebezpečí, že se nakazí a naruší oční rohovka.

Velice nepříjemný a bolestivý je opar na pohlavních orgánech. Infekce postihuje muže i ženy. Průvodním jevem jsou zvětšené lymfatické uzliny v oblasti slabin.

Dětem je velmi nebezpečný

Pokud mají herpes rodiče, měli by si dávat pozor při styku s dětmi. V prvním roce života poskytují dítěti spolehlivou ochranu před herpetickým virem matčiny protilátky, které jednak pronikly přes placentu, jednak jsou obsaženy v mateřském mléce. První nakažení herpetickým virem mívá těžší průběh než pozdější opakované výskyty oparu.

Dbejte na to, aby se dítě nedostávalo do kontaktu s lidmi, kteří mají na tváři herpetické puchýřky. V této fázi oparu je člověk nebezpečný pro své okolí. Dokud totiž puchýřky nezaschnou a nevytvoří se na nich stroupky, jsou zdrojem infekce. Navštíví-li nemocný domácnost s malým dítětem, může nákazu přenést, když je políbí, dává mu hračku, použije stejný ručník. Infekce se může přenést i při kýchání nebo běžném rozhovoru.

Pravidla léčby

  • Vyhněte se jakýmkoliv dotykům, např. při líbání, při kterých by mohlo dojít ke kontaktu s ještě mokvajícími opary.
  • Nepoužívejte společné ručníky, žínky, ani povlaky na polštáře.
  • Nedotýkejte se zbytečně puchýřů, jinak se mohou rozšířit na jiné části těla. Když už se jich náhodou při nanášení masti dotknete, umyjte si ruce.
  • Na postižené místo aplikujte krém na opary (Zovirax, Herpesin, Vectavir). Krém na opary je nejlepší aplikovat při prvních příznacích onemocnění – většinou se jedná o mravenčení nebo svrbění postiženého místa. Druhý den po vytvoření puchýřku účinnost krému klesá.
  • Proti dalším náporům oparů se doporučuje strava z potravin v přírodním stavu, která vynechává rafinované potraviny a cukr a předepisuje hodně vlákniny, ovoce, zeleninu, med, mléko a jogurt.
  • Terapeuti doporučují vitaminy A a B, B-komplex, kyselinu listovou, zinek, hořčík a selen. Opary může pomoci zhojit roztok stejného množství citrónové šťávy a vody, který se nanáší na rty.

Pásový opar

Tato bolestivá puchýřkovitá vyrážka se může objevit jen u pacientů, kteří kdysi prodělali plané neštovice. Virus planých neštovic je v inaktivní formě po léta přítomen v kořeni některého nervu, ale i po dlouhé době se může reaktivovat.

V důsledku toho se na úseku kůže, inervované tímto nervem, objeví pásový opar. Pásový opar je v medicíně známý jako Herpes zoster, z řeckého slova herpes-plazit se a zoster- pás. Prvním příznakem pásového oparu je prudká bolest, která se zdánlivě bez příčiny objeví na jedné straně těla, obvykle na hrudi nebo na zádech. O několik dní později se na tomto místě objeví vyrážka. Ta za dva až tři týdny zmizí, ale často po ní zůstanou jizvy na místech, kde se tvořily krusty. Avšak bolest, která se nazývá postherpetická neuralgie, někdy přetrvává řadu měsíců, ba i let.

Při podezření na pásový opar co nejdříve navštivte lékaře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.