Kód pojišťovny

Hlídejte si svého muže

Ilustrační obrázek
Muži stárnou pomaleji než ženy. Zatímco ženy začnou mít problémy, jakmile se dostaví menopauza, u mužů jsou změny pozvolnější. Jejich vzhled, hormonální stav a nálada se nemění tak náhle. Někteří muži začnou stárnout už po třicítce, jiní až po šedesátce. Ale většina zaznamená změny kolem padesátky.

Zdejší muži umírají v průměru o sedm let dříve než ženy. Dožívají se s bídou 72 let. Tento rozdíl už stojí za pozornost, protože ho nelze přičítat jen přírodním zákonům. Většina mužů se lépe stará o své auto než o své zdraví, a proto nezbývá ženám nic jiného, než svou drahou polovičku dostat k lékaři. Což ovšem nebývá tak jednoduché.

K lékaři – nikdy!

Někteří muži se zdráhají navštívit doktora, když je něco bolí, natož preventivně. Proto také dříve umírají – závažné choroby jsou často odhaleny až v nenapravitelném stadiu. Proč tomu tak je? Ženy ochotněji sdílejí své starosti s jinými, včetně lékařů, zatímco muži své problémy mnohdy skrývají a stydí se za ně.

Jak ho dostat do ordinace

Svého muže jednoduše vystrašte. Bez urážky – pánové jsou větší strašpytlové. Výzvu „jdi na prohlídku“ je proto nutné doplnit barvitým popisem, co muži hrozí, pokud by ji neabsolvoval. Nečekejte, že váš muž s ochotou čte zdravotnické rubriky v novinách a články o zákeřných onemocněních ho doženou do čekárny. Muži většinou připouštějí, že přišli buď z ohledu k ženě, nebo že je k tomu dotlačila.

Jak stůňou muži

Průběh stejné nemoci prožívají muži a ženy jinak. Zatímco obyčejnou chřipku a další krátkodobé nemoci většinou muži zvládají bez potíží, u dlouhodobých a chronických více síly prokazují ženy. Lépe snášejí jak mnohaměsíční, tak náročnou léčbu. Tu muži mnohem častěji porušují.

Muži chápou nemoc jako osobní selhání. Ženy citlivěji vnímají, na kolik je na nich závislé jejich okolí, a právě pocit zodpovědnosti je tím, co je drží nad vodou. Muži si existenční starosti připouštějí také, ovšem někdy u nich paradoxně vedou k rezignaci. Proto potřebuje nemocný muž větší psychickou podporu než žena.

Kdy k lékaři

Návštěva lékaře je na místě, když muž zaznamená některý z následujících příznaků:
  • Svíravou bolest na prsou nebo v levé polovině hrudníku. Podobná bolest souvisí s tím, že zátěž srdce potřebuje větší množství kyslíku a výživných látek, což kvůli zúženým a zaneseným cévám není možné. Někdy v takových situacích může člověk pociťovat na hrudi také tlak nebo pálení, zejména po fyzické námaze.
  • Zvýšení krevního tlaku.
  • Úpornou nebo často se opakující bolest hlavy bez zřejmé příčiny – může bát totiž příznakem vysokého krevního tlaku.
  • Pocit vynechávání srdečního rytmu nebo naopak bušení srdce.
  • Točení hlavy nebo mdloby a pocit, že jsou ruce a nohy studené i při normální teplotě vzduchu.
Všechny tyto signály mohou znamenat, že srdečně-cévní systém potřebuje pomoc specialisty.

Pokud se v partnerově rodině vyskytuje určitá choroba s železnou pravidelností, zejména cukrovka, srdeční infarkt, mozková mrtvice a zhoubné nádory, je nutné dbát na prevenci dvojnásobně. Totéž platí i o lékařských kontrolách v případě, že váš muž má už léčbu některého ze závažných onemocnění za sebou.

Muži a věk

Kolem dvaceti let věku stačí preventivní prohlídky u praktika, jejich součástí je i měření krevního tlaku.

Ve třiceti by měl každý znát hodnotu hladiny cholesterolu v krvi, pokud je vyšší, praktik doporučí, co dělat pro jeho snížení.

Ve 40 se už u leckoho projeví vetchozrakost. Vyřeší ji oční lékař a brýle na blízko. Kolem 50 dozrál čas k preventivnímu vyšetření kvůli rakovině prostaty a kolorektálnímu karcinomu. Pokud jde o rakovinu prostaty, její výskyt stoupl mezi lety 1970 až 2000 o 130 procent, mužská obezita se více než ztrojnásobila a počet případů chronické ledvinové choroby zpětinásobil!

Změna života

Lékaři tvrdí, že muži, kteří se rozhodnou něco pro své zdraví udělat, v žádném případě neprohloupí. Zkuste nahlédnout do diáře a zkontrolovat denní program. Možná zjistíte, že jste naposledy spali osm hodin zhruba před měsícem a volný víkend v nejbližší době vůbec nehrozí. Nejdříve musíte najít čas na kvalitní spánek. Při pohledu do zrcadla kdekdo zjistí, že mu chybí pohyb. Zpočátku by měly stačit rychlejší procházky, ale postupně by si měl každý muž najít pravidelnou pohybovou aktivitu, která mu vyhovuje, a to alespoň dvakrát týdně. Na místě je i kontrola jídelníčku – zařadit více ryb, ovoce a zeleniny.

Velmi důležité je zejména snížení hladiny cholesterolu. Studie totiž prokázaly, že pokud u čtyřicetiletého muže dojde ke snížení hladiny cholesterolu o deset procent, sníží se tak jeho rizika srdečních onemocnění o polovinu.

Mnohem těžší je to už s kouřením. Mnoho mužů u tohoto zlozvyku zůstává s přesvědčením, že jim cigarety pomáhají zvládat stres a napětí. Naopak kouření působí na vegetativní nervový systém a zbytečně aktivizuje srdečně-cévní systém. A to je dost podobné tomu, jak člověk reaguje na stres.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.