Kód pojišťovny

Muži se bojí selhání

Ilustrační obrázek
Více než 70 procent českých mužů vykazuje spokojenost se svým intimním životem. Pohlavní styk mají průměrně dva až třikrát týdně.

Spokojenost žen naopak ve srovnání s minulými lety výrazně poklesla. Avšak možná právě proto, že muži mají obvykle větší chuť na sex než ženy, trápí je poruchy v této oblasti mnohem více než ženy.

Strach ze selhání

Není to zas tak dlouho, co se muži přestali zajímat jen o své uspokojení. Náhle se zabývají nebo jsou nuceni se zabývat i všemi ostatními věcmi, které souvisejí se sexem. Tedy velikostí penisu, předčasnou ejakulací, uspokojením ženy nebo obavou, aby nebyl partnerčin orgasmus jen předstíraný. Velký vliv na správné fungování mužského těla má samozřejmě také únava, přepracování a stres.

Již od 30. roku dochází u člověka k mírnému, ale trvalému úbytku hormonů a též k poklesu výkonnosti. Určitě si to uvědomí mnohý čtyřicátník a takřka každý padesátník. Přesto však věk sám není důvodem vzdát se pohlavního života. Důležitější je, že k poklesu schopnosti erekce vede řada chorob.

Nemoci a sex

Nepřítelem sexuálních radovánek bývají cévní onemocnění, vysoký tlak, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu. Všechny tyto nemoci působí na změny jemných cév, jimiž proudí krev do topořivých tělísek, bez nichž to prostě nejde.

Problémy mohou způsobit také hormonální změny – nedostatek mužského pohlavního hormonu testosteronu, který má vliv na sílu sexuální touhy. Mladí muži tento problém skoro neznají, ale starší pánové se s ním setkávají běžně. Testosteron v kapslích nebo injekcích přitom lékař naordinuje po jednoduchém vyšetření.

Nejvážnějším faktorem, a na tom se shodují všichni odborníci, je ale špatný životní styl. Ať už jde o nevhodné stravovací návyky, permanentní stres, kouření či užívání drog nebo i věci málo hmatatelné. Například když partneři nerozvíjejí svůj vztah nebo neposkytují tomu druhému důvěru a lásku.

Další možnou zradou je onemocnění prostaty a záněty močových cest, které jej doprovázejí. Navzdory obecnému povědomí se to týká i mladších ročníků. Záněty se ale dají léčit pomocí antibiotik a problémy jsou potom jenom krátkodobé. Důvod, kvůli kterému rovněž klesá zájem mužů o sexuální život, je bolestivost, i když s erekcí samotnou problém není. Může za ni porucha nervů, hlavně po operacích nebo zlomeninách pánve.

Mluvit a mluvit...

Pokud má partner nějaký problém, musíte mu pomoci vy sama. Reagovat povzbudivě, nic nevyčítat a pokud to jde, využít své šikovnosti a mazlením dojít k uspokojení.

K rozhovorům se určitě nehodí večerní ložnice plná emocí. Velkým balvanem jsou konflikty, které jsme dlouho odkládali k ledu, místo abychom je řešili. Naopak krátká a konstruktivní „výměna názorů“, může mít na některé muže pozitivní vliv. Po vleklých, nic neřešících hádkách, kdy je doma „hustá atmosféra“, nemůžeme očekávat vášnivou noc.

Do automatu pro viagru?

Většina preparátů podporujících mužnost je na lékařský předpis. Léky může předepsat každý lékař, nejen specialista, ale návštěva v ordinaci je nutná. To proto, že jenom v některých případech je příčina poruchy evidentní. Téměř 80 procent poruch má organický původ, a lékař proto musí vyloučit často skrytá závažná onemocnění, jejichž prvním příznakem porucha erekce může být.

Sex, datle a chřest

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout problémům s erekcí, je pravidelný sex. V takovém případě všechno funguje, jak má. Tvoří se dostatek spermií a důležitý orgán pracuje na plný výkon.

Večeří pro skutečného muže nemusí být právě kus masa. Někdy se výsledky dostaví po mlsání ořechů. Na potenci mají příznivý vliv i ořechy s medem nebo mandle, které se na zvýšení potence užívají v Číně. Podobné účinky mají také plody s vysokým obsahem vitaminu A a K, tedy například avokádo. Kokos zase zvyšuje množství spermií a datle zlepšují jejich kvalitu. Chřest, který obsahuje hodně fosforu, vápníku a draslíku, zase pomáhá udržet potenci i při onemocnění prostaty.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.