Kód pojišťovny

Med jako lék

Ilustrační obrázek
Med byl považován již ve starém Egyptě jako prostředek nejen k léčení, ale býval součást také mnohých receptů na zkrášlení. V současné době spíš myslíme na to, že si med dáme do čaje nebo na chleba. Účinky včelích produktů mají přitom velký úspěch při léčbě mnohých neduhů. K samotnému léčení se používá nejen med, ale i mateří kašička, propolis, pyl a vosk. Pravý včelí med obsahuje okolo 30% glukózy a 40% ovocného cukru.Tyto jednoduché a lehce stravitelné cukry jsou rovněž zdrojem rychlé energie.

Co med vlastně obsahuje k čemu se hodí?

Med obsahuje látku zvanou acetylcholin, která reguluje krevní tlak, pohyb střev a v malé míře i činnost srdce. Med je využíván jako přírodní antibiotikum, které působí proti zánětům a urychluje také hojení kožních defektů. V medu je obsažen stopový prvek – zinek, který je důležití pro činnost organismu v mnoha směrech. Med mohou používat i lidé trpící diabetem II. typu.

Jediné žihadlo

Píchnutí včelím žihadlem je sice nepříjemné, ale pro zdravého člověka nepředstavuje větší ohrožení. Při alergii na apitoxin ( včelí jed) však stačí jediné včelí bodnutí a dojde k ohrožení zdraví. Zvlášť nebezpečné je však bodnutí do úst nebo oka. Bylo prokázáno, že před bouřkou je včelí jed ještě více toxický.

Včelí jed jako způsob léčby

Užívání včelího jedu naráží na celou řadu předsudků a toto využití není proto tak časté. Včelaři tvrdí, že díky včelím bodnutím neznají bolest kloubů. Použití včelího jedu bylo s úspěchem použito u léčby dny. Taková terapie by však měla probíhat pod odborným dohledem, jakékoli experimentování není na místě. Včelí jed obsahují i některé masti, které působí na léčbu zánětů šlach nebo svalů. Jsou však pouze na lékařský předpis.

K čemu je vhodný propolis?

Suroviny na výrobu propolisu se získávají z rostlinných pryskyřic. Tento materiál používají včely k vyztužení plástů, zalepení plástů a obalují se jimi těla vetřelců, které včely usmrtily v úle.Propolis se používá hojně k výrobě mnohých tinktur a mastí. Je možno využít propolis jako desinfekční prostředek. Podporuje a urychluje hojení povrchových ran a zlepšuje obranyschopnost organismu. Můžeme ho také použít i v kombinaci s antibiotiky. Pozor však, je to silný alergen.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.