Kód pojišťovny

První návštěva poradny

Ilustrační obrázek
Budoucí maminky by si měly již před porodem zvolit svého pediatra, ke kterému budou se svým miminkem chodit. Po porodu, kdy jsou maminky unavené a vystresované je lepší, když mají předem jistotu, ke kterému lékaři budou patřit. S ním pak mohou navzájem konzultovat vše, co budou ohledně péče o novorozené dítě potřebovat. První návštěva dětského lékaře s krásným miminkem a šťastnými rodiči je vždy velikou událostí.

Nebojte se a ptejte se

Před první návštěvou poradny si doma v klidu sepište otázky, na které se budete chtít zeptat, později vám to ušetří čas a vy budete daleko klidnější, že vše děláte správně. Vzájemná komunikace a důvěra mezi lékařem a rodičem je nesmírně důležitá. Lékař by vám měl také osvětlit vhodný způsob ošetření a očkování vašeho miminka.

Míry miminka

Nedílnou součástí první návštěvy je měření a vážení miminka. Lékař vždy pravidelně kontroluje, zda miminko dobře prospívá. Většinou miminka potřebují čas, aby kojení bylo bezproblémové. Zpočátku bývají návštěvy častější a pak se jejich interval prodlužuje.

Ošetření dětské pokožky

Na ošetření novorozenecké pokožky zvolte nejprve čisté panenské oleje (mandlový, jojobový) a nepoužívejte nic parfémovaného. Drahé kosmetické krémy zbytečně nekupujte. Dětská pokožka je velice citlivá a došlo by k narušení ochranné vrstvy kůže. Na opruzeniny existuje celá řada krémů a prostředků, které pomohou tento častý problém odstranit. Používejte takové plenky a čistící ubrousky, které pokožku děťátka nedráždí. Možná, že zpočátku budete muset vyzkoušet více druhů a značek, než najdete tu správnou. Také s používáním aviváže velice opatrně, obzvlášť v prvních týdnech ji raději nepoužívejte.

Pupík

Po návratu z porodnice kontrolujte pravidelně pupík. Lékař vám obvykle doporučí Jodisol na zakápnutí ranky. Stroupek nechte zaschnout a jeho okolí můžete lehce namazat olejíčkem. Hojení pupíku je u novorozenců různé. Není třeba se hned obávat, pokud se nám něco nezdá. Při jakýchkoliv pochybnostech se obraťte na vašeho dětského lékaře.

Péče o dětské nehtíky

Stříhání bývá někdy velký boj. Nejlepší je stříhat nehty ve spánku miminka. I když zpočátku máte strach se takových titěrných prstíků dotknout, věřte, že za chvíli zvládnete vše s přehledem. Miminka mají sklon si stále ručičkami sahat na obličej a mají tak často poškrábanou tvářičku vlastními nehtíky.

Moučnivka

Není vyjímkou, že u novorozenců se mohou objevit bílé povlaky v ústech. Tyto drobné povláčky se ošetřují genciánovou violetí. Není nutné vytírat miminku ústa, ale úplně postačí, když si maminka před kojením potře gioletí bradavku. Tímto způsobem si miminko pusinku desinfikuje.

Péči o oči novorozence

Hned po narození a v prvních týdnech po porodu mívají novorozenci dost často slzící nebo zahnisaná očička. Je proto důležité věnovat očím novorozence zvýšenou péči a ošetřovat je borovou vodou nebo jinými očními kapkami vhodnými pro děti. Kapky se kapají do vnitřního koutku očička a vylívají se ven vnějším koutkem Při aplikaci očních kapek stačí miminko lehce naklonit hlavičku. V některých případech je nutná lokální léčba antibiotiky.

Jak novorozence vhodně obléct?

Některé maminky mají tendenci svá miminka příliš teple oblékat. Vzniká pak nebezpečí vzniku zapaření a opruzenin (zvláště v záhybech pod krčkem v tříslech na nožkách..) a tato místa se pak musí léčit. Miminko oblékáme sice vrstvovitě, ale s rozumem. Samozřejmě, že v zimě, kdy je mráz, jsou nároky na oblékaní vyšší. Miminko vždy zabalíme ještě do teplého spacího pytle a dáme mu rukavičky a čepičku.

Kdy jít s novorozencem ven?

V případě, že je miminko zdravé, donošené a nemá žádné potíže, může maminka jít na svou první procházku již týden po porodu. Pokud je teplota okolo 0°C, tak to není problém. Maminka také potřebuje čerstvý vzduch a odreagování. Dítě zpočátku vyžaduje kojení častěji, ale postupně se intervaly kojení zkracují a my si můžeme vytvořit určitý denní režim, který je vhodné dodržovat. Maminkám tak zůstane i nějaká ta ukradená chvilka pro sebe a není nic důležitějšího než šťastné miminko a spokojená maminka.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.