Kód pojišťovny

Potravinové alergie

Ilustrační obrázek
Není ojedinělé, že i když je dítě plně kojeno, může trpět alergií. Miminku totiž může vadit i nepatrné množství alergenu, které se mu dostane z potravy matky prostřednictvím mateřského mléka. Za velmi silné alergeny se považují hlavně čokoláda, med, jižní ovoce, ořechy, jahody, rajčata, papriky,okurky. Kojenci také těžce snášejí konzervační látky a barviva. Kojící maminka by se proto měly vyhýbat striktně všem konzervovaným potravinám, sladkým a barveným nápojům a uzeninám.

Jídelníček

Jestliže vaše dítě trpí alergií, pořiďte si pro kontrolu deníček, do kterého si budete zapisovat potraviny, které jste snědla. zapisujte si nejen názvy jídel a produktů, ale i složené a množství pokrmu. Jen tak můžete pravdivě zhodnotit reakci rizikového jídla. Někdy může být alergická reakce znatelná již za několik minut, jindy až druhý den.

Příkrmy u alergických dětí

Děti, které trpí alergií musí mít zvlášť pečlivě střežený jídelníček a s příkrmy začínáme asi o měsíc později než u nealergických dětí. Novou potravinu dejte dítěti raději dopoledne, ať máte čas registrovat reakci dítěte. Když zjistíte, že dítě novou potravinu dobře snáší, můžete asi za pět dní přidat k dané potravině něco nového. Jako druhý příkrm zařaďte nejprve rýží, později pohanku, jáhly. Rýže je nejlépe stravitelná a nejméně alergizující. Až se souhlasem pediatra dítěti podávejte jogurty nebo jiné mléčné výrobky. Co se týče masa je nejlepší zařazovat králičí a krůtí.

Alergie na umělé mléko

Některá miminka mohou špatně reagovat na umělou výživu. V takovém případě se ihned poraďte se svým dětským lékařem a po jeho doporučení vyzkoušejte jiný typ umělé výživy. Některá nealergizující mléka se dávají pouze na lékařský předpis. Dokonce i sójová mléka mohou způsobit stejnou alergickou reakci jako mléko kravské.

Zeleninu nejlépe ze zahrádky

Vzhledem k obsahu dusičnanů, kterému se už v dnešní době nelze vyhnout, je nejlepší, pokud můžeme získat zeleninu od zahrádkářů nebo si dokonce pěstovat zeleninu svou vlastí. Jen tak máme jistotu, že zelenina není příliš urychlována a hnojena.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.