Kód pojišťovny

Cestování s nejmenšími

Ilustrační obrázek
Je vhodné vůbec cestovat s malými dětmi? V dnešní moderní době papírových plen, umělé výživy a jiných vymožeností se nemusíme cestování s malými dětmi obávat. Při volbě dovolené bychom však měli pečlivě zvážit cíl a místo našeho pobytu. Děti do osmi měsíců se adaptují poměrně dobře a doba pobytu by neměla být kratší než čtrnáct dní. Pro starší děti nad osm měsíců do tří let může znamenat delší cesta problematičtější adaptaci. Časový posun, prudká a rozdílná teplota vzduchu může znamenat pro dětský organismus velký šok.

Vybíráme cíl našeho pobytu

Cestovní kanceláře se předhánějí v atraktivnosti svých nabídek a mnohé z nich také nabízejí výrazně výhodnou cenu pro rodiny s dětmi. Vždy bychom však měli vzít v úvahu klima a úroveň hygienických podmínek dané země. Vždy zachovejme chladnou hlavu a nenechme se zmanipulovat pouze cenou zájezdu. U malých kojenců se rozhodně vyhýbáme radikální změně prostředí, protože velká vlhkost vzduchu by mohla mít nepříznivé následky pro jejich termoregulační systém.

Jaký dopravní prostředek?

Asi nejpohodlnějším a nejrychlejším dopravním prostředkem je letadlo. Pro nás i pro dítě to znamená nejmenší námahu. Dětem bývají vyhrazena místa, kde je větší prostor a úplně malé děti cestují v závěsných postýlkách. Je však nutné předem upozornit leteckou společnost, že budete cestovat s malým dítětem a sdělte jim také své požadavky. Oblečení miminka volíme pohodlné a bavlněné a musíme počítat se zrádnou klimatizací. Mějme proto raději připravené i náhradní oblečení. Do příručního zavazadla nesmíme zapomenout, přibalit také zvlhčené neparfémované ubrousky. Mějme připravenou lahvičku s pitím a dudlík, protože tlak v uších při vzlétání a přistávání může dát malým dětem zabrat.

Jízda na kratší vzdálenosti

Jestliže volíme jako cíl pobytu Chorvatsko nebo Itálii, můžeme volit také cestu autem. Zde máme výhodu, že můžeme zastavit vždy podle naší potřeby a potřeb dítěte. Vždy však musíme dbát na pohodlí a bezpečnost dítěte. Vhodná autosedačka je nezbytnou součástí cestovní výbavy.

Hotelový pokoj

Pro větší pohodlí a klid si vyberte klidnější letovisko. Takový pokoj nad diskotékou může vaši dovolenou pěkně znepříjemnit. V cestovní kanceláři se poraďte předem o možnostech ubytování, abyste nebyli nemile překvapeni. Přece jen pokud cestujete s dítětem, budou vaše nároky zcela jiné, než kdybyste cestovali sami.

Možnosti očkování

Mějte na paměti, že miminko nemá ještě všechny potřebné protilátky a cestování do některých exotických zemí je podmíněno potřebným očkováním. Na hygienické stanici obdržíte všechny potřebné informace a absolvujte doporučená očkování s časovým předstihem. Také konzultujte zdravotní stav dítěte se svým pediatrem a informujte ho o vaši dovolené.

Pozor na dětskou pokožku

Dětská pokožka je velice citlivá a proto musíme dbát o její zvýšenou péči. Používáme krémy s vyšším faktorem určené pro děti. Nezbytná je také pokrývka hlavy a nezapomeňte také přibalit kapky do očí. Prudký vítr a sluneční svit může podráždit dětskou sliznici.

Zdravotnická péče

Jednotlivé destinace se liší dostupností a kvalitou zdravotní péče. Vždy proto zvažte všechny klady a zápory cílové země. Připravte si také svou lékárničku, která bude obsahovat všechny potřebné léky pro případ akutních potíží, jakými jsou :průjem, teplota, zvracení, úžeh nebo úpal.

Termín pobytu

Když vybíráte termín zájezdu, volte raději pro cestování s dětmi pozdní jaro nebo podzim. Letní turistická sezóna je plná lidí a sluníčko je příliš ostré. Také ceny jsou příznivější a je větší šance, že si svou dovolenou v klidu užijete.

Fototerapie a léčba alergií

Dlouhá a tmavá zima oslabuje náš imunitní systém a u moře můžeme načerpat novou energii a sílu. Pobyt u moře je doporučován také alergikům, astmatikům a lidem s dýchacími a kožními problémy. Zvláště u dětí s atopickým ekzémem a lupénkou může nastat zcela radikální obrat léčby k lepšímu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.