Kód pojišťovny

Když miminko příliš pospíchá

Ilustrační obrázek
Některé děti přicházejí na svět před předpokládaným termínem porodu. Lékaři pak hovoří o tzv. nedonošených dětech. O předčasném porodu hovoříme, jestliže porod proběhne více než čtrnáct dní dříve, než je stanovený termín. Pokud se jedná pouze o lehce nedonošené děti (2000 -2500 g), adaptace dětského organismu může probíhat i bez výraznějších problémů. Takto nedonošené děti mohou svůj váhový úbytek dohnat do týdne po svém narození.

Čím se odlišují nedonošené děti od ostatních?

Nedonošené děti působí již na první velice křehce a jemně. Podle porodní hmotnosti rozlišujeme tři kategorie nedonošených dětí:
  • Nízká porodní hmotnost ( 1500-2500g)
  • Velmi nízká porodní hmotnost
  • Extrémně nízká porodní hmotnost

Dýchací soustava

Nedonošené děti mají nejčastěji problémy s dýchací soustavou. Zpravidla platí, že čím je novorozenec nezralejší, tím pravděpodobnější jsou jeho problémy s dýcháním. V důsledku nevyzrálosti dechového centra v mozku se projevuje namáhavé dýchání až dušnost, kombinovaná s tzv apnoickými pauzami (náhlé dechové výpadky).

Imunitní systém

Imunitní systém a termoregulační systém dozrává řadu týdnů až měsíců po předčasném porodu, proto tělo nedonošeného novorozence špatně udržuje tělesnou teplotu. Může dojít k prochladnutí organizmu nebo se naopak k přehřátí v závislosti na vnějších podmínkách. Nedonošené děti bývají dost neklidné a rychleji se vyčerpají a jsou spavé. Jsou také náchylnější k infekcím a virózám. Jejich obranný systém se ještě nenaučil rychle a účinně bránit.

Stav vnitřních orgánů

Ledviny, trávicí a oběhový systém je sice vyvinutý, ale vnitřní orgány pracují na hranici svých možností. Obzvlášť v prvních dnech a týdnech života bojuje malý človíček s adaptačními potížemi. Rovnováha vnitřního prostředí bývá narušena. Obzvlášť vznikají potíže s udržením stabilní hladiny cukru, vápníku, ale i jiných minerálů v krvi.V období po porodu je často nutné překonávat adaptační problémy pomocí přístrojové techniky a sledovat celkový zdravotní stav novorozence.

Krmení nedonošených dětí

Děti, které se narodily před 30. týdnem těhotenství nemají rozvinutý sací reflex, a proto bývají zpočátku krmeny pomocí sondy, která je zavedena do žaludku přes nosík. Postupně se zařazuje krmení z prsu až se přechází na úplné kojení. Nejoptimálnější výživou pro nedonošené děti je mateřské mléko, které dodá dítěti tolik potřebné látky pro jejich zdraví. Nenarozené děti bývají zpočátku příliš slabé, a proto je vhodnější, když je krmeno častěji. Podle váhové křivky lze posoudit, zda dítě přibírá, či nikoliv. Jestliže se z nějakého důvodu kojení nedaří, existují speciálně připravované směsi pro nedonošené děti.

Pokožka

Kůže nedonošených novorozenců je svraštělá, vráščitá a bez elasticity. V některých případech může být pokožka pokryta nápadnými chloupky. Na tělíčku se mohou objevit šupinaté ostrůvky většího rozsahu. Tento stav se postupně upraví.

Svalový tonus a síla

Svalové napětí je spíše hypotrofické a svalová síla je snížená. Jemnou motoriku můžeme podněcovat ihned po porodu jemnými masážemi a po dohodě s dětskou lékařkou je vhodné začít s procedurami, které stimulují a otužují dětský organizmus.

Jak se starat o předčasně narozené děti?

Po příchodu domů z nemocnice musíme vše dostatečně přizpůsobit miminku. Hlavně teplota místnosti by měla být udržována mezi 22 -24 °C, protože miminko má málo podkožního tuku a jeho termoregulační systém ještě není dostatečně vyvinutý. Dostatečnou teplotní pohodu můžeme posoudit podle teploty kůže v zátylku, na ručičkách a nožičkách. Pro případnou jistotu můžeme použít teploměr.

Domácí zázemí

Postýlku dítěte umístíme v bezpečné vzdálenosti od oken, tak abychom předešli průvanu. Pro lepší tepelný pocit dítěte je vhodné použít doplňkově teplomet a před použitím plenek nebo oblečení je můžeme předem nahřát. Při nedostatku tepla, dítě hůře prospívá a je neklidné. Musíme však udržovat opravdu optimální hodnoty tepla, jinak by mohlo dojít naopak k přehřátí. I když jsou nedonošené děti zpočátku handicapovány, postupně vše doženou a překonají první nesnáze.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.