Kód pojišťovny

Péče o dětský chrup

Ilustrační obrázek
Pravidelná péče o chrup již od útlého věku je to nedůležitější, co můžeme pro zdravý chrup udělat. Samozřejmě, že také genetická dispozice hraje svou roli, ale existuje řada možností, jak předcházet vzniku zubního kazu. K prvnímu prořezávání zoubků dochází přibližně na počátku šestého měsíce věku. Pro toto období je nejideálnější potravou pro dítě mateřské mléko. Jakmile začínáme s přikrmováním miminka, neměli bychom pokrmy zbytečně přislazovat, aby si dítě nevytvořilo návyk na sladkou chuť. Ještě v dnešní době se objevuje zlozvyk z dávné doby, kdy se dudlík dával do medu, aby se dítě dříve uklidnilo.

Pozor na sladké nápoje

Velkým nešvarem je pití sladkých nápojů z kojeneckých lahviček. Je jedno, jestli se jedná o čaje, džusy, sirupy nebo šťávy. Dítěti by měl být podán nápoj aby se napilo, a nemělo by mít lahvičku v ústech pouze na hraní nebo kousání dudlíku. Je zde velké riziko kazivosti předních zoubků. Jak již bylo řečeno, o zuby je nutno pečovat. Nejprve se musí naučit starat o svůj chrup sami dospělí a pak samotné děti. Dítě bychom tedy měli vést od nejútlejšího věku ke správným hygienickým návykům.

Jak si vybrat správný kartáček?

Volba zubního kartáčku závisí na věku dítěte a měl by být dostatečně měkký. Pro malé děti je nejvhodnější kartáček do 2,5 cm ( myslíme tím délku pracovní plochy kartáčku). Kartáček bychom, měli měnit často, a to nejlépe po dvou měsících jeho používání. Jestliže dáváme přednost používání elektrických kartáčků, platí zde úplně stejná pravidla, jako u mechanických kartáčků. Mechanika čištění zubů je stejná a kartáček musíme také často měnit.

Dítě rádo napodobuje své rodiče

Praktický příklad dospělých je nejlepším výchovným prostředkem. To platí i v péči o chrup. Pokud dítě vidí, že rodiče přikládají péči o ústní dutinu velký význam a čistí si své zuby ráno a večer po jídle, chce je napodobovat. Také volba správné dětské zubní hraje svoji roli.

Rozhodující druhý rok věku dítěte

Jakmile dítě dosáhne druhého roku, měli bychom s ním navštívit dětského stomatologa, aby posoudil stav chrupu a doporučil nám tu nejvhodnější péči. Velký důraz na preventivní opatření rozhoduje o stavu dočasného chrupu. Správnou skladbou stravy a správnou čistící technikou zoubků a pravidelnou péčí u stomatologa můžeme ovlivnit budoucí kazivost dětského chrupu.

Jak si správně čistit zuby?

  • Nejprve čistíme vnitřní plochu zadních zoubků, malým a krouživým pohybem se přesouváme do středu oblouku.
  • Následně přijdou na řadu vnější plochy postranních zubů na obou stranách. Postupujeme až ke špičáku při sevřených čelistech.
  • Pak pečujeme o vnější plochy předních zubů nahoře i dole. Zuby jsou v postavení hrana na hraně a postupujeme dále z jedné strany na druhou.
  • Pokračujeme vnitřními plochami zubů horní čelisti ve směru zprava až ke zadním zubům vlevo.Pohyb začíná ve směru zadní plochy posledního zubu v řadě pohybem nahoru a pokračuje až k poslednímu zubu na straně druhé.
  • Nakonec vyčistíme vnitřní plochy zubů dolní čelisti ve směru z jedné strany na druhou.
  • Závěrem vypláchneme ústní dutinu.
Celková doba čištění zubů by neměla být kratší než 3 minuty a celý postup můžeme několikrát opakovat.

Jak pečovat o zoubky těch nejmenších?

  • První zoubky, které se prořezaly otíráme čistým hadříkem.
  • Nápoje obsahující cukr nedáváme malým dětem do postýlky před spaním.
  • Již od 2 - do 3 věku učíme dítě správně používat zubní kartáček a učíme ho hygienickým návykům. Dítěti nejprve ruku vedeme, později ho necháme pracovat samostatně a kontrolujeme ho. Samozřejmě nesmíme zapomenout na pochvalu!
  • Dítě by si mělo svůj kartáček vybrat samo - bude mít k němu větší náklonnost.
  • Dbáme na správnou skladbu jídelníčku.
  • Používáme kvalitní dětskou zubní pastu.
  • Zuby čistíme správnou technikou, nejlépe po každém jídle, minimálně však ráno a večer před spaním.

Skladba dětského chrupu

Dětský chrup tvoří dvacet mléčných zubů, a ty kolem šestého roku věku vypadávají. Jejich místo postupně nahradí tzv. trvalý chrup a ten obsahuje třicet dva zubů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.