Kód pojišťovny

Význam masáží pro náš organizmus

Ilustrační obrázek
Stále více hledáme nejrůznější možnosti a prostředky jak zlepšit a zkvalitnit náš životní styl. V současné době si začínáme uvědomovat, že pokud chceme být zdravější a výkonnější, musíme o své zdraví dostatečně pečovat. Jestliže potřebujeme odstranit únavu a duševní napětí, může nám napomoci vhodně zvolená masáž. Používáním masáže můžeme pozitivně ovlivnit náš pohybový systém a přispějeme tak k rychlejší regeneraci našeho organizmu. Komplexní masáž celého těla zlepšuje odolnost organizmu a také oddaluje příznaky stárnutí ( tvorba vrásek, stav kůže a podkoží).

Sportovní masáž

Tzv. sportovní masáž je hojně využívána především sportovci, protože se jedná o speciálně upravenou masáž, která dodá potřebnou energii po závodech nebo tréninku. Tento druh masáže mohou využívat i nesportovci. Při sportovní masáži se používá soubor masérských hmatů, který slouží k urychlenému odplavování odpadních látek ze svalů. Podle situace lze sportovní masáž upravit buďto jako povzbuzující, nebo naopak jako uklidňující.

Účinek masáže

Celkový účinek masáže se odvíjí podle jednotlivých masérských hmatů, jejich intenzity, směru, techniky provedení. Také záleží na použití masážních prostředků nebo přístrojů, které se v průběhu masáže používají. Masáž působí na zlepšení krevního a mízního oběhu a je prokázáno, že při masáži můžeme také působit na vnitřní orgány.

Tempo masáže

Mírná masáž v pomalejším tempu má spíše uklidňující efekt, naproti tomu masáž razantnější, rychlá a intenzivnější působí dráždivě. Je proto vždy brát v úvahu, co chceme danou masáží docílit.

Vliv na kloubní pohyblivost

Pokud masírujeme v blízkosti kloubů, do organizmu se uvolňují hormony a ty kladně ovlivňují pohybový aparát. Správně volenými masážními hmaty, tak můžeme udržet nebo dokonce zvýšit kloubní pohyblivost. Masáží se kloub uvolňuje a to je důležité zejména při doléčování různých poúrazových stavů. Masáž zde může být velkým pomocníkem při zmírnění nebo dokonce odstranění bolesti. Masáží se zlepšuje výživa a činnost kožních buněk.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.