Kód pojišťovny

Nepravidelné dýchání u novorozenců

Ilustrační obrázek
Zdravý novorozenec dýchá v klidu asi čtyřicet vdechů a výdechů za minutu. Postupně se dýchání zpomaluje. Větší dítě a dospělý vdechne zhruba šestnáctkrát za minutu. Dýchání patří mezi základní životní funkce, které zabezpečují přívod kyslíku do organizmu. Pokud z nějakého důvodu dojde k nedostatku kyslíku, jsou ohroženy všechny tělesné tkáně. Nejcitlivěji reagují na nedostatek kyslíku mozkové buňky, které se mohou poškodit během pár minut. Kontrola dechu u novorozence patří k základním vyšetřením novorozence.

Poruchy poporodní adaptace

Jestliže miminko přišlo na svět před termínem plánovaného porodu a narodilo se jako nedonošené, popř. pokud bylo nutné novorozence křísit, je nezbytné sledovat dechovou dostatečnost dítěte .

Apnoe

Některá miminka dýchají nepravidelně a můžeme pozorovat, že dítě dýchá podle určitého rytmu a náhle se dýchání zpomalí a ustane. Tuto dechovou pauza nazýváme jako tzv. apnoickou pauzu. Jestliže tato pauza trvá déle než 15 - 20 vteřin a častěji se opakuje, je nutno dítě podrobit vyšetření. Takovéto problémy se častěji vyskytují u křísených dětí, u dětí s poruchou dýchací soustavy, ale není vyjímkou, že tyto potíže mohou nastat i u zdravých miminek.

Apnoe může být nebezpečné

Apnoe, které trvá delší dobu, je až životu nebezpečné. Může být doprovázeno poklesem rychlosti srdečního tepu, zvýšením hladiny oxidu uhlíku v krvi a je zde riziko utlumení dýchacího centra. Apnoe může být příčinou náhlého a neočekávaného úmrtí kojence. Je proto nezbytné sledovat děti, u kterých se takové potíže již vyskytly. Pro domácí potřebu je vhodné zakoupit monitorovací přístroje, které nám ohlásí, pokud se zpomalí dech dítěte.

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí ?

  • Do dvou let dítěti nikdy nedáváme polštář, mohlo by se udusit.
  • Dítě bychom měli ke spánku ukládat v poloze na zádech, je to nejbezpečnější poloha.
  • Matrace nesmí mít žádné obaly z plastické hmoty a neměli bychom používat igelitové prostěradlo.
  • V místnosti, kde dítě spí, nesmí být cigaretový kouř ani zápach po něm.
  • Dítě oblékáme na noc tak, aby se nepotilo.
  • Do postýlek nedáváme žádné plyšové hračky.
  • Hračky nepřivazujte k postýlce šňůrkami, mohly by se dítěti ovinout kolem krku.

Tachypnoa

Jestliže se dech novorozence zrychlí nad šedesát za minutu, hovoříme o tzv. tachypnoi - zrychleném, dýchání. Příčinou těchto potíží může být vážná infekce, metabolická porucha, nezralost plic u nedonošených dětí vdechnutí cizího tělesa apod. Takovýto stav ohrožuje dítě a je nutné neodkladně vyhledat lékařskou pomoc.

Kašel a infekce dolních cest dýchacích

U malých dětí bývá kašel příznakem virové infekce. Je suchý a dráždivý. Kašel může být také, ale příznakem onemocnění dolních cest dýchacích nebo je to také jeden z prvních příznaků spalniček. Infekce může dítěti proniknout do dolních cest dýchacích při rýmě a nebo jiné virové infekci.

Opakované infekce dolních cest dýchacích

U dětí do jednoho roku věku a děti trpící astmatem mohou mít infekce dolních cest dýchacích horší průběh. Je dokázáno, že děti kuřáků trpí dýchacími potížemi daleko častěji, než je tomu u dětí nekuřáků.

Co je to kašel?

Kašel může být reakcí na podráždění v hrdle nebo v průdušnici. Pokud se jedná o suchý a dráždivý kašel, nejde o nic závažného. Jestliže má dítě vlhký kašel a vykašlává hlen, došlo s největší pravděpodobností k infekci dolních cest dýchacích. Tento typ kašle není sice nic závažného, ale může být příznakem zánětu průdušek nebo plic. Pokud dítě trpí silným kašlem, dbáme na to, aby neprochladlo a nedošlo tak k zánětu průdušek. Trpí- li dítě hrudním kašlem, můžeme mu pomoci při vykašlávání hlenu. Položíme si dítě přes klín a jemně mu poklepeme na záda. Poblíž umístěte nádobu a řekněte dítěti, aby vyplivovalo všechny hleny, které vykašle.

Teplý nápoj

Obtěžuje - li dítě suchý kašel, dáme mu před spaním teplý nápoj s medem a pár kapek citrónové šťávy. Místnost, kde dítě ukládáme ke spánku, musí být vyvětraná a musí mít optimální teplotu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.