Kód pojišťovny

Chůva, babička nebo paní na hlídání?

Ilustrační obrázek
Základem citové výchovy je láska, to nám jistě potvrdí každý psycholog. Ne však každá maminka má v rodině babičku, která může kdykoli pohlídat, když maminka potřebuje něco vyřídit. Pak následuje dilema. Co teď? Kde najít někoho spolehlivého komu bychom mohli důvěřovat? Smířit se s tím, že nám bude do bytu chodit úplně cizí osoba, není vůbec jednoduché. Také pro dítě, které je zvyklé mít vždy maminku po ruce, může být odloučení velkým stresem. Je proto nanejvýš důležité, aby si pečovatelka i dítě vzájemně padli do oka.

Podle jakého klíče hledat?

Hlavním kritériem hlídací tety nebude jistě to, jak vypadá, ale zda má kladný vztah k dětem a je bezúhonná. Mnohé pečovatelské agentury vyžadují výpis z trestního rejstříku a také zdravotní průkaz. Mezi pečovatelkami můžeme najít mnoho studentek středních a vysokých škol, ale také i důchodkyně nebo paní, kterým již vlastní děti odrostly a chtějí se o někoho starat. Občas se v agentuře najdou také muži, ale obvykle mají v péči o dítě daleko větší přednost ženy. Je určitě lepší udělat si pohovor s více adeptkami postupně a nehledat je na poslední chvíli. Přece jen může nějakou dobu trvat, než najdeme tu pravou. V každém případě je nutné, aby si obě strany striktně vymezily svá práva a povinnosti. Určitě je mnohem lepší, stanovit i zkušební lhůtu, podle které se můžeme následně rozhodnout zda budeme ve spolupráci pokračovat, či nikoliv.

Jaká je cena?

Ceny za hlídání se pohybují zhruba od 80 - 200Kč za 1 hodinu. Záleží na tom, zda se jedná o hlídání příležitostné, jednorázové nebo se jedná o noční hlídání. Samozřejmě, že hlídání prostřednictvím agentury je dražší než individuální domluva, ale v agentuře máte jistotu, že i v případě nemoci vám zajistí samozřejmě náhradu.

Chůva

Maminky, které na mateřské dovolené částečně pracují, jistě uvítají rodinnou chůvu, které by mohly plně důvěřovat a přenechat na ní také i část svých povinností. Nejvhodnější je hledat takou paní ve svém blízkém okolí a na doporučení svých známých. Taková chůva se pak stává členem rodiny.

Výpomoc kamarádky

Pokud máme ve svém okolí kamarádku, která je také na mateřské dovolené, můžete si občasně vzájemně své děti v případě potřeby pohlídat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.